spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Reisedagbøker og bilder → Arktisk blogg: Jan Mayen, Svalbard

Arktisk blogg: Jan Mayen, Svalbard

Bli med på reiser til Jan Mayen og Svalbard fra din egen sofa! Rolf Stange publiserer inntrykk og eventyr fra sine polarekspedisjoner mer eller mindre jevnlig gjennom den arktiske sommeren. Små anekdoter, historier og førstehåndserfaringer, rett fra lengst nord.

Billefjorden – 28. september 2019

Billefjorden er en av Spitsbergens vakreste fjorder. Her finnes det mange muligheter for flotte fjell- og andre fotturer og man kan cruise langs Nordenskiöldsbreens brefront. Der håpet vi jo også å se en isbjørn, kanskje litt nærmerere enn den som vi så for noen dager siden i Liefdefjorden. Slik skulle det ikke bli, men noen hvithvaler dukket opp, og i midten av dette vakre landskapet hadde vi en helt upåklagelig morgen.

Galleri – Billefjorden – 28. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Så kom denne turens siste ilandstigning på Gipshuksletta, rett på hjørnet mellom Billefjorden og Sassenfjorden/Tempelfjorden. Utrolig vakkert arktisk vinterlandskap i lyset om man har noen uker før polarnatten begynner. En nydelig avskjed fra Svalbards natur – for denne gangen.

Barentsburg – 27. september 2019

Av og til er det helt klart bedre å justere planen med tanke på realiteten, det vil si været. Dagens høststorm hadde ikke vært i værmeldinga i går, men nå begynnte det å blåse ganske så kraftig her i Isfjorden. Vi nådde frem til Barentsburg uten problemer og dette var stedet å være på en sånn dag med mye vind og snøfokk. I løpet av ettermiddagen ble det faktisk litt bedre slik at de som hadde lyst på en tur kunne sette i gang. Fjellrevene kom ut og koste seg med lek, saunaen var varm og fin, mens snøen gikk ute …

Galleri – Barentsburg – 27. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Sallyhamna – Fuglefjorden – 26. september 2019

Igjen en rolig natt i en liten bukt på nordvestsiden av Spitsbergen. Det første vi ser ute er en isbre og speilbilder på vannet.

Sallyhamna er en liten plass – det vil si, ikke mye til plass for en lettvint tur – men vakker og spennende med storslåtte omgivelser, Waldemar Kræmers gamle fangsthytte og spekkovner og noen graver fra hvalfangsttiden.

Senere er vi i Fuglefjorden. Svitjodbreen er en av de største og mest aktive isbreene i området. En storkobbe ligger på isen.

Galleri – Sallyhamna – Fuglefjorden – 26. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Så blir det på tide å dra sørover. Vi har en seilas på godt over 120 sjømil foran oss før vi er Isfjorden igjen. Ute er det uansett grått og vått nå. Men godt vær for å seile nedover, med lett nordlig vind.

(Vesle) Raudfjorden – 25. september 2019

Vesle Raudfjorden ligger øst for den „ekte“ Raudfjorden. Der finnes det flere store laguner gjemt bak vakre strandvoller og her kan en dra på tur så langt som en vil i flere retninger. Også her ligger mye plastsøppel på strendene. Nå flere sekker mindre enn før.

Verden forsvinner i tåka mens vi seiler rundt Biskayarhuken, men så snart vi dreier inn i Raudfjorden strømmer sollyset som flytende gull gjennom hull i skydekket.

Galleri – (Vesle) Raudfjorden – 25. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Carrfjellet er bare 154 meter høy, men det ligger midt i Raudfjorden og utsikten er helt upåklagelig.

Liefdefjorden – 24. september 2019

Monacobreen er for tiden veldig aktiv, den gjør kraftige brefremstøt og spesielt den vestre delen av brefronten ligger sikkert en kilometer lenger ute i fjorden enn den gjorde for to år siden. Samtidig er den veldig produktiv og det ligger utrolige mengder av breis i fjorden. Veldig imponerende, også på en litt grå morgen som i dag.

Andøyane byr på en sterk kontrast landskapsmessig. Naturskjønne omgivelser, fargefulle laver og fine strender. Dessverre er det mye plastsøppel på disse strendene. Nå er det i hvert fall en del mindre.

Galleri – Liefdefjorden – 24. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Senere så vi en isbjørn på Reinsdyrflya. Ganske langt borte. Denne stakkars bamsen var ganske tynn, det er nok på tide at den er heldig med jakta eller at den finner en reinsdyrskrott eller noe annet.

Woodfjorden – 23. september 2019

Det var allerede ganske tykk is i lagunen i Mushamna, så vi foretrakk å kaste ankeret på utsiden. Fantastisk kvelds- og månelys!

Neste morgen gikk vi ut på tur i det vakre vinterlandskapet rundt Mushamna. Snø og sol! Senere blåste det kraftig opp i Woodfjorden, så vi flyttet til Bockfjorden for en ettermiddagstur i snøen. Det var overskyet da, en helt annerledes stemning. Et landskap som er som skåret ut av stein. Vel, det er nok det det er.

Galleri – Woodfjorden – 23. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Nordvest Spitsbergen – 22. september 2019

Vår sjanse å seile opp til nordkysten er i dag, så vi setter i gang tidlig fra Ny-Ålesund og bruker morgenen til seilasen nordover langs vestkysten. Senere får vi fint og klart vær i Smeerenburgfjorden. I Virgohamna ser vi på det som Andrée og Wellman har etterlatt seg hver på sine nordpolekspedisjoner. Noen steinkobber ligger på steiner langs fjæra. I Smeerenburg er det en stor gruppe hvalrosser som trives i snøen. Det er kaldt, og vinteren er ikke langt borte.

Galleri – Nordvest Spitsbergen – 22. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Kongsfjord – 21. september 2019

Kongsfjorden – Det var flott å bli vekket av bråket lagd av isbreen ute. Vi lå forankret ikke langt fra Blomstrandbreen.

Blomstrandhalvøya var dagens første mål. Valget var en lett tur langs kysten eller en litt mer krevende tur tvers over øya inkludert Irgensfjellet (385 meter) og Brattlikollen (370). Ikke verdens høyeste fjell, men utsikten over Kongsfjorden er likevel helt upåklagelig. Turen videre gikk langs den lille gamle gruvebyen Marble Island / Ny London. Det ble litt sent før vi kom tilbake til skipet, men det er jo verdt hvert eneste minutt som man får være ute på en sånn gyllen septemberdag.

Lovénøyane er jo fredet som fuglereservat, men alle hekkefugler har dratt for uker siden og nå er det hverken fugler eller lovgiver som legger hindringer i veien. Og småøyer i arktis pleier jo gjerne å være sanne skattekister. Tusenvis av år med intens gjødsling har skapt tykke tepper av moser og lav. Det er mye breis i fjæra og noen nysgjerrige steinkobber som leker i vannet. To reinsdyr, mange store flytteblokker og fantastisk landskap alle veier.

Galleri – Kongsfjord – 21. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

I Ny-Ålesund var de så vennlige å åpne Kongsfjordbutikken til og med lørdags kveld for oss. Jeg tror det var verdt å gjøre det for alle parter. Den lille byturen og spaserturen til Amundsens berømte luftskipsmast ble til kveldsturer. Solnedgang var jo allerede klokka 19.39.

Krossfjord – 20. september 2019

Kvelden i går ble veldig vakker, med rødt kveldslys og månen som sto over Protektorfjellet. I morges var det litt … annerledes. Nordlig vind i Forlandsundet. Ikke så bra. Vel, noen få timer senere var vi i rolige farvann igjen, i Krossfjorden. Den første turen i land ble i Signehamna. Breis i fjæra, fjellrev, Svalbardrein, polygonmark, rester etter en tysk værstasjon fra krigen.

Galleri – Krossfjord – 20. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Isbreen i Tinayrebukta er bratt og den var veldig aktiv i dag. Senere tok vi en fottur til en annen bre som ligger gjemt bak en stor morene. Vi kunne uten vanskeligheter gå inn i en slags bregrotte, noe som var ganske spesielt.

Isfjord – 18. september 2019

Tilbake på Svalbard! Det var en rask overgang – Grønland, Island, Tyskland og Svalbard, alt innenfor noen få dager, det er jo nesten litt sprøtt … det første inntrykket av Spitsbergen fra 10,000 meters høyde: isbreene mellom Hornsundet og østkysten. De blir da ikke større heller.

Gallery – Isfjord – 18. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Nå er bevegelsen mye langsommere og på havnivå. Tilbake på den gode gamle seilbåten Antigua. Og vi ser frem til 10 vakre dager på Svalbard!

Opphavsrett: Rolf Stange
css.php