Arktisk blogg: Jan Mayen, Svalbard
Bli med på reiser til Jan Mayen og Svalbard fra din egen sofa! Rolf Stange publiserer inntrykk og eventyr fra sine polarekspedisjoner mer eller mindre jevnlig gjennom den arktiske sommeren. Små anekdoter, historier og førstehåndserfaringer, rett fra lengst nord.
Side 1 av 3712345...102030...»Siste »
man
23 sep
2024
Turens siste dag, og dermed den siste dagen «Svalbard under seil» i 2024. Det var Ekmanfjorden og Dicksonfjorden som sto på programmet. Vi begynte med en tur på Flintholmen, en ekte arktisk naturperle.
Så var det Dicksonfjorden. Jeg hadde en sånn følelse. Det var jo fortsatt isbjørn som sto på ønskelisten. Og … yes, vi fikk se isbjørner, tre av dem! For en flaks! Det var mange ombord som ble veldig glade. De var ganske langt borte, så det ble nok ingen bilder av verdensrang, men det er jo selve opplevelsen som er viktig, det å ha sett isbjørnen i sitt rike. Distansen var for øvrig ganske nøyaktig 500 m, med andre ord det som kreves fra og med 2025 om våren (den lovlige distansen fra og med juli er 300 meter).
Noen timer senere var vi tilbake i Longyearbyen og dermed var denne vakre turen over. Nå var det bare å si takk for turen og farvel. Det var litt trist på flere måter. Det var den allersiste turen for meg på gode gamle Antigua på Svalbard, etter flere enn 30 turer siden 2010. Det ble mange mil vi reiste sammen, men nå er det slutt med denne reisen i Svalbards farvann. Men vi sees nok snart, om bare noen uker, på fastlandet 🙂
Og det var den siste seilturen på Svalbard under dagens regelverk. Mye vil bli annerledes neste år (trykk her for å lese mer om det). Utover avstandskrav til isbjørn blir det drastiske innskrenkninger på hvor det vil fortsatt være lov å gå i land. Det vil fortsatt bli fine turer, men mye vil være annerledes. Kanskje til og med bedre, på en måte. Mindre press på å seile til områder langt borte. Mindre avstander, mindre sjømil. Mer tid for opplevelser. Det er jo i seg selv ikke verst. Men vi skulle gjerne selv ha bestemt hvordan vi skal kjøre våre turer, i motsetning til noen idioter langt borte (beklager, men det ligger rett og slett svært lite kompetanse i de nye reglene, de ble helt klart skrevet av kontorfolk og ikke fra folk med lokal kompetanse og felterfaring).
Det er derfor et stort stykke Svalbard som vil gå tapt for de allerfleste fra og med 2025, spesielt for dem som har ferdet rundt om øyriket i mange år og kjenner stedet godt. Vi har gjort ganske mye på denne siste turen nå, vi var på steder om Fjerdebreen på vestkysten, Idunneset i Wahlenbergfjorden, Zeipelodden i Palanderbukta og Moffen. De vil, i likhet med veldig mange ilandstigningsplasser spredt over veldig store områder på Svalbard, gå tapt for det allerfleste – med mindre du er på privat tur. Og det er jo nesten en spøk i seg selv. Hvem kommer til slike stedene på privat tur? Jo, det finnes vel noen få.
Jeg er veldig takknemlig for å ha seilt rundt Svalbard i mange år og for å ha vært på mange steder i de aktuelle områdene.
Tusen takk Antigua! Tusen takk for a ha vært en stor og viktig del av denne lange, gledefulle reisen! Skipet og menneskene som gjorde alt dette mulig, alle som har vært en del av reisen og som har gjort sitt for å gjøre den til den fine opplevelsen som den var. Ha det bra, på gjensyn!
Bildegalleri Isfjorden: Ekmanfjorden & Dicksonfjorden – 22. september 2024
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
man
23 sep
2024
Tilbake i Isfjorden! Godt å være her. Det er fortsatt mye vi skal gjøre i Svalbards største fjord. Vi begynte med det utrolig vakre tundraområdet ved Alkhornet, med mange reinsdyr, en fjellrev og to ryper. Og en av Sysselmesterens polarsirkelbåter som var parkert på en litt uvanlig måte i fjæra.
Senere samme dag var vi ved Borebreen, en veldig imponerende isbre takket et kraftig fremstøt. Isfjellet som snudde seg var minst like imponerende.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More Information
Isfjell ved Borebreen. Video av Burkhard Heller – tusen takk! 🙂
På kvelden var det showtime hos kjøkkensjef Piet og gjengen i serviceavdelingen. Fantastisk gjort!
Nå gjensto det bare å se om vi skulle avslutte denne vakre reisen uten å ha sett isbjørn …
Bildegalleri Isfjorden: Alkhornet & Borebreen – 21. september 2024
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
lør
21 sep
2024
Etter en lang seilas gjennom hele natten nådde vi frem til St. Jonsfjorden nettopp i rute for en liten men vakker fjelltur innerst i St. Jonsfjorden. Med en utrolig flott utsikt på brelandskapet der!
Senere gikk vi en liten tur på Gjertsenodden, med Per Johnsons gammel hytte, vakker tundra, fine steinringer og solskinn!
Bildegalleri St. Jonsfjorden: Valentinsryggen, Gjertsenodden – 20. september 2024
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
fre
20 sep
2024
Det ble en ilandstigning på Moffen på onsdag kveld. En sjelden opplevelse på denne veldig spesielle øya.
Værmeldinga så ikke særlig bra ut på nordkysten og derfor fortsatte vi med en gang til Holmiabukta. Det viste seg å være den rette plassen, og vi kunne nyte formiddagen i Sallyhamna og på Sabineodden.
Så begynte det å blåse i Smeerenburgfjorden. Dagen endte med en spontan og veldig kul ilandstigning ved Smeerenburgbreen.
Bildegalleri – Moffen, Sallyhamna, Smeerenburgbreen – 18./19. september 2024
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
ons
18 sep
2024
Så var det tåke igjen i Hinlopenstretet. Det var såvidt bra nok for å besøke hvalrossene på Wahlbergøya. De var faktisk i god humør 🙂
Så ble det tåke igjen hele ettermiddagen. Vi fikk ikke se himmelen igjen før vi nådde frem til Murchisonfjorden tirsdag kveld. Fullmåne over fjellene. Nettene blir ganske mørke nå.
En natt for anker i Weaselbukta er noe ganske spesielt i seg selv. Det samme gjelder en fottur på Nordaustlandet, på Roaldtoppen på sørsiden av Murchisonfjorden.
Bildergalleri – Hinlopenstretet: Wahlbergøya, Murchisonfjorden – 17./18. september 2024
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
man
16 sep
2024
Det vakre Nordaustlandet! Så langt borte. I hvert fall for noen som, for mange år siden, begynte å oppdage Svalbard ved å vandre fra bosetningene i Isfjorden. Vi kom ganske langt da, men Nordaustlandet var jo liksom the dark side of the moon.
Men nå var vi der. I Wahlenbergfjorden. På Idunneset, rettere sagt. En vakker fottur, med en flott utsikt over Vestfonna og breene som når frem til kysten mange steder i Wahlenbergfjorden.
Gyldénøyane var ingen isbjørnparadis denne gangen. Vel, det ville vel ha vært for enkelt. Bamsene vil rett og slett ikke vise seg for tiden. Men det kommer nok. Vi har fortsatt en del tid igjen.
I Palanderbukta gikk vi på tur i polarørkenen, men kom tilbake ganske tidlig dersom vinden begynte å blåse ganske kraftig.
Bildergalleri – Wahlenbergfjord: Idunneset & Palanderbukta – 16. september 2024
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
søn
15 sep
2024
Vi så på Villa Oxford i Liefdefjorden, en ekte Nøis-hytte fra 1920-tallet. Og vi gikk en tur derfra til Woodfjorden, det er ingen lang tur, men nydelig. Underveis fant vi en varde med en minneplate for Frank Worsley, kaptain på Endurance under Shackleton sin ekspedisjon. Jeg lurer på hvem som satte den opp. Det var kanskje ekspedisjonen fra Oxford ledet av George Binney i 1924, de var jo i området her.
Senere gjorde vi en sving innom Mushamna. Alt nordover derfra – kanskje isbjørner, hvem vet, og helt sikkert „Ritterhytta“ på Gråhuken – var stort sett gjemt bak lave skyer og regnbyger.
Bildergalleri – Worsleyhamna, 15. september 2024
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
lør
14 sep
2024
Dagen begynte ved Lernerøyane. For en vakker morgen, kristallklar med speilbilder på vannet. Sånt fortsatte det ved Monacobreen. Utrolig flott! Monacobreen holder forresten på med et kraftig fremstøt på sin østlig side.
Senere var det på tide å strekke litt på beina. Det fikk vi gjort på Reinsdyrflya, etter et besøk med den tyske værstasjonen Kreuzritter fra krigens mørke dager.
Bildergalleri: Liefdefjorden: Monacobreen & Sørdalen – 14. september 2024
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
fre
13 sep
2024
En vakker dag på den nordlige vestkysten, Dei Sju Isfjella. En av få dager hvor man faktisk får gjort mer på denne utsatte, ville kyststripen enn bare å passere. Vi to gummibåtene inn i lagunen ved Fjerdebreen og nytet finværet på morenehaugene med storslått utsikt mot den mektige og veldig aktive isbreen. For en morgen!
Senere seilte vi inn i Kobbefjorden på vestsiden av Danskøya. Det er denne fjorden hvor ishavstragedien av Møkleby og Simonsen skjedde i 1922. Men det var nok først og fremst steinkobbene som sto i fokus. Så tok vi anledningen til en liten spasertur. Vi fant noen spor av gammel hvalfangsthistorie og en arktisk postboks.
Bildergalleri: Vestkysten: Fjerdebreen & Kobbefjorden, 13. september 2024
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
tor
12 sep
2024
Kongsfjorden. Vi nådde frem til Ny-Ålesund midt i natten og og vi brukte formiddagen på å utforske den lille forskningsbyen som er Svalbards nordligste bosetning. Det var kalt men vakkert, med god utsikt mot de Tre Kroner og andre fjell og breer innerst i Kongsfjorden.
Vi kom nærmere inn på dette storslåtte landskapet i løpet av ettermiddagen under en skipscruise innerst i fjorden. Det er utrolig vakkert, men samtidig trist når man vet hvor mye breis som gikk tapt de siste årene.
Men det var overraskende mye is i fjorden nå. Og en vakker solnedgang i fjordende Julibukta.
Bildergalleri – 12. september 2024 – Kongsfjorden
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Side 1 av 3712345...102030...»Siste »
BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER
Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.
Opphavsrett: Rolf Stange