spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Reisedagbøker og bilder → Arktisk blogg: Jan Mayen, Svalbard

Arktisk blogg: Jan Mayen, Svalbard

Bli med på reiser til Jan Mayen og Svalbard fra din egen sofa! Rolf Stange publiserer inntrykk og eventyr fra sine polarekspedisjoner mer eller mindre jevnlig gjennom den arktiske sommeren. Små anekdoter, historier og førstehåndserfaringer, rett fra lengst nord.

Kabelvåg, Svolvær & Laukvik

Vi brukte foremiddagen å utforske Kabelvåg som var jo et viktig handelssted i gamle dager. I dag er det nok litt stillere enn det pleide å være i tidligere århundre, men det er en nydelig liten by. Og det finnes et spennende saltvannakvarium og et likeså spennende historisk museum. Væreierens rikdommer ved siden av fiskernes fattigkom. En sterk kontrast.

Galleri – Kabelvåg, Svolvær & Laukvik

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Fotturen til Svolvær ble litt våt. De som tok turen dit med skipet hadde litt bedre tid for å besøke Lofotens største by før vi tok bussen til nordlyssenteret i Laukvik.

Trollfjorden – Skrova

Alle kjenner nok den vakre og verdensberømte Trollfjorden. Landskapet er utrolig imponerende selv om den er delvis gjemt bak skyene.

Senere besøkte vi Skrova. Vakker havn. Vakkert landskape. Vakre turmuligheter. Nydelig grillmat senere. Været – ikke helt så nydelig. Men senere fikk vi til og med se noen nordlys. Nydelig.

Galleri – Trollfjord – Skrova

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Skarberget & Tranøy

Vi er nå i Tysfjorden, ikke langt fra Lofoten – dit skal vi jo også snart. I tilfelle bedre vær kunne vi se Lofoten herifra.

Det finnes jo mange vakre turmuligheter her. Vi drar til Skarberget. Med tanke på været skal det litt motivasjon til for å komme i gang, men … det er alltid flott å være underveis, med snø og frisk vind! Utsikten er kanskje ikke helt hva som den kunne være …

Galleri – Skarberget & Tranøy

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Senere besøker vi Tranøy. En gang til en imponerende manøver av Mario for å komme langs kaia i denne bittelille havna.

Her er det kunstparken Tranøy som frister. Hvem bryr seg om kulde, mørke og regn hvis man kan dra på tur og lete etter kunst i terrenget 🙂

Ja, været. Det kunne nok være bedre. Kanskje i morgen.

Skrolsvik & Harstad

Rett etter frokosten går vi langs den lille kaia i Skrolsvik på Senja. Det skifter fort fra sol til snøbyger og tilbake. Her finnes det mange muligheter, alt fra en liten spasertur til krevende toppturer. Noen av oss tar en tur mot fjellet – ikke hele veien opp, det ville nok bli for langt, men langt nok for en fin utsikt over Skrolsvik og sørspissen av Senja. Ellers er det anledning til en lett spasertur til kysten sør for Skrolsvik. I midten av det vakre kystlandskapet bygget tyskerne noen svære forsvarsanlegg under krigen.

Eierne til Gammelbutikken er så vennlige å åpne for oss. Huset ble byggd i 1870 og her var det butikk fra 1925 til 1992. I dag er det en slags museum; veldig hyggelig, veldig historisk. Og man kan fortsatt kjøpe nydelige ting og tang her ☺

Galleri – Skrolsvik og Harstad

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Så fortsetter vi til Harstad. Her tar vi bussen til Trondenes. Også her byggde tyskerne noen veldig svære forsvarsanlegg under krigen. Helt vanvittig! Trondenes historiske museum og kirken er dessverre stengt i dag.

Skjervøy, Nord-Lenangen

Det var med gode håp at vi forlot Finnkroken med en nordøstlig kurs veldig tidlig i dag – gode håp om a finne spekkhoggere som ble sett i området rundt Skjervøya i det siste. Men slik skulle det ikke bli, været hadde andre planer. Det er ikke noe vits i å lete etter hval hvis det blåser med styrke 6-7. Her var det bare å snu. Vi satte heller noen seil, noe som var mye gøy i snødriften …

Galleri – Tromsø – Finnkroken

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

… og så kom vi til Nord-Lenangen noen timer senere, en liten by i en vakker liten fjord. Fin snø, fint lys, fin vintersteming og mye plass for en liten tur.

Senere drev vi med noen mentale og foto-tekniske forberedelser for flere nordlysobservasjoner som vi håper vi får kanskje se de neste dagene (hvis du har lyst å lese litt om nordlys og hvordan det fotograferes så finner du en del informasjon og bilder på Rolf sin side om nordlys).

Og så fortsatte vi turen sørover, forbi Tromsø og mot Senja.

Tromsø-Finnkroken

En nydelig vinterdag i Tromsø – været er kalt og klart, rolig og stille.

Sent på ettermiddagen kommer gruppen ombord SV Antigua. Det føles som sent på natten, men det er faktisk bare sent på ettermiddagen. Sola forsvinner bak horisonten rett etter kl. 3, og en time senere begynner det å bli mørkt.

Senere blir lyset slått på igjen. Nordlys. Full fart! Vi nyter spektakelet en stund i havna, med den store broa og den berømte ishavskathedralen i foregrunnen, og senere mens vi seiler nordover.

Etter to timers seilas går vi langs kaia i Finnkroken på Reinøya. En liten kveldstur og anledning til å sette stativet opp på fast grunn – nordlyset holder fortsatt på med å danse på himmelen.

Galleri – Tromsø – Finnkroken

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Til vår stor overraskelse blir vi møtt av veldig hyggelige folk. Jo Martin er en av en dusin mennesker som bor her (er det virkelig så mange?). Han eier en gammel handelspost fra 1802. Mye står som det var i gamle dager og på denne måten blir stedet nesten til en riktig tidsmaskin. Samtidig er det anledning til en spasertur i skogen. Stien er markert med fakkler og på denne måten er det lett å finne frem til en lavvo som er faktisk oppvarmet med bål under nordlyset. Så vakkert! En veldig flott begynnelse til denne ukesturen fra Tromsø til Bodø!

Tromsø – 26. oktober 2019

Nå begynner polarnatten i Longyearbyen, årets siste soloppgang og solnedgang er faktisk i dag. Men her i Tromsø har vi jo en del dagslys igjen, så vi begynner snart å seile i dette området, mellom Tromsø – eller litt lenger mot nord, til og med – og Bodø. Nordens lys, nordlys, vakre landskap og steder og spekkhoggere, det er det som står på ønskelisten for den neste uken.

Men det er jo en dag til vi setter i gang. I dag må jeg få noen ting gjort – blant annet er det årets samling av nye Spitsbergen drivved bilderrammer og nye Svalbard skjærefjøl som skal på tur sørover – og utover dette vil jeg møte noen venner og på kvelden er det litt av en show på nattehimmelen!

Galeri – Tromsø – 26. oktober 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Billefjorden – 28. september 2019

Billefjorden er en av Spitsbergens vakreste fjorder. Her finnes det mange muligheter for flotte fjell- og andre fotturer og man kan cruise langs Nordenskiöldsbreens brefront. Der håpet vi jo også å se en isbjørn, kanskje litt nærmerere enn den som vi så for noen dager siden i Liefdefjorden. Slik skulle det ikke bli, men noen hvithvaler dukket opp, og i midten av dette vakre landskapet hadde vi en helt upåklagelig morgen.

Galleri – Billefjorden – 28. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Så kom denne turens siste ilandstigning på Gipshuksletta, rett på hjørnet mellom Billefjorden og Sassenfjorden/Tempelfjorden. Utrolig vakkert arktisk vinterlandskap i lyset om man har noen uker før polarnatten begynner. En nydelig avskjed fra Svalbards natur – for denne gangen.

Barentsburg – 27. september 2019

Av og til er det helt klart bedre å justere planen med tanke på realiteten, det vil si været. Dagens høststorm hadde ikke vært i værmeldinga i går, men nå begynnte det å blåse ganske så kraftig her i Isfjorden. Vi nådde frem til Barentsburg uten problemer og dette var stedet å være på en sånn dag med mye vind og snøfokk. I løpet av ettermiddagen ble det faktisk litt bedre slik at de som hadde lyst på en tur kunne sette i gang. Fjellrevene kom ut og koste seg med lek, saunaen var varm og fin, mens snøen gikk ute …

Galleri – Barentsburg – 27. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Sallyhamna – Fuglefjorden – 26. september 2019

Igjen en rolig natt i en liten bukt på nordvestsiden av Spitsbergen. Det første vi ser ute er en isbre og speilbilder på vannet.

Sallyhamna er en liten plass – det vil si, ikke mye til plass for en lettvint tur – men vakker og spennende med storslåtte omgivelser, Waldemar Kræmers gamle fangsthytte og spekkovner og noen graver fra hvalfangsttiden.

Senere er vi i Fuglefjorden. Svitjodbreen er en av de største og mest aktive isbreene i området. En storkobbe ligger på isen.

Galleri – Sallyhamna – Fuglefjorden – 26. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Så blir det på tide å dra sørover. Vi har en seilas på godt over 120 sjømil foran oss før vi er Isfjorden igjen. Ute er det uansett grått og vått nå. Men godt vær for å seile nedover, med lett nordlig vind.

Opphavsrett: Rolf Stange
css.php