spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideØygruppen Svalbard: Spitsbergen og omegnNordaustland → Wahlenbergfjorden, Palanderbukta

Wahlenbergfjord/Palanderbukta

Kart Wahlenbergfjord og Palanderbukta

Generelt: Wahlenbergfjorden er oppkalt etter den svenske botanikeren og geografen Göran Wahlenberg (1780-1851). Palanderbukta har navnet sitt etter den svenske kapteinen Louis Palander (1842-1920) som var med på flere av Adolf Erik Nordenskiöld sine ekspedisjoner.

Fjorden skjærer dypt fra Hinlopenstretet inn mot vestkysten av Nordaustlandet, og det er kun en stripe med 20 km luftlengde fra kyst til kyst mellom Wahlenbergfjorden og Rijpfjorden som skjærer inn i Nordaustlandet fra nord.

Guidebok: Svalbard - Norge nærmest Nordpolen

For mer og detaljert info: guideboka Svalbard – Norge nærmest Nordpolen.

Wahlenbergfjorden er ofte fylt med fjordis langt ut i sommeren, og den nordligste og innerste delen er dårlig kartlagt og ikke besøkt av mange skip. Likevel finnes det en del interessante steder å gå i land, særlig i Palanderbukta, som fikk navnet sitt etter en svensk polarfarer, kapteinen til Adolf Erik Nordenskiöld. Palanderdalen og Zeipelodden er for eksempel gode steder å dra for fotturer med fantastisk utsikt.

På tur i Palanderbukta

På tur i morenelandskapet i Palanderbukta.

Selanderneset ved inngangen til Wahlenbergfjorden, Hinlopenstretet

Selanderneset ved inngangen til Wahlenbergfjorden. Horisontale sedimentære lag har blitt kuttet av erosjon og dannet skråninger med store ‘tårn’. Basaltlag på toppen.

Geologi: Grunnfjellet på nordsiden består av svakt metamorfe prekambriske sedimenter med sterkt fall. Guldénøyane består av diabas (basalt) som de fleste øyene i Hinlopenstretet.

Sørsiden av Wahlenbergfjorden er karakterisert av sedimenter fra Karbon og Perm som stort sett er rik på karbonater og ofte inneholder mange fossiler. Diorittiske intrusiver har kommet fram i dagen grunnet erosjon, og danner platåer på fjellsiden.

Anbefalt lesing for videre, detaljert og lettforståelig (ja, helt sant) informasjon om geologi/landskap.

Brefront, Wahlenbergfjord

Brefront i Wahlenbergfjorden.

Landskap: Vidstrakt og åpent. Wahlenbergfjord er nesten helt omringet av vide isfonner, men striper med isfritt land finnes, hovedsakelig på sørsiden, som blir særlig vide rundt Palanderbukta.

Bratte fjellsider har blitt skjært ut av erosjon og danner utstikkere som ligner ‘tårn’, som er spektakulære å se på. Deler av kysten er bratte eller, særlig på nordsiden av fjorden, dominert av isbreer med kalvende brefronter. Derfor er de fleste stedene man kan legge til med båt hovedsakelig i Palanderbukta, som har et imponerende landskap med polar ørken med vakker polygonmark, og spor fra holocen landheving enkelte steder. Generelt gir dette området et karrig, ørkenaktig utseende.

Barren polar desert with ice wedges in Palanderbukta

Karrig polarørken med iskiler i Palanderbukta.

Flora og Fauna: Den isfrie marken er for det mest goldt polar ørken, slik som er typisk for Noraustlandet, og vegetasjonen er veldig begrenset. Dyrelivet er derfor veldig høy arktisk. Et par reinsdyr, som regel veldig sky, vandrer rundt i ingenting, og isbjørnmøter kan skje når som helst, spesielt når det er drivis i området. Det pleide å være noen mindre kolonier av polarmåke som hekket i området ved sørkysten av Wahlenbergfjord, men de har tydeligvis flyttet seg til en annen plass i regionen eller muligens forsvunnet helt.

Svalbardmohn, Palanderbukta

Svalbardvalmuen (Papaver dahlianum), Palanderbukta.

Historie: Wahlenbergfjord har blitt besøkt av mange vitenskapelige ekspedisjoner på 1800-tallet, men har aldri vært hovedfokuset for ekspedisjonene, så historisk sett er det ikke det mest interessante stedet.

Norske fangstmenn overvintret i området på 1900-tallet, og det endte i tragedie. De to mennene døde antagelig under en eksplosjon i hovedhytten i Augustabukta i Hinlopenstretet. Ruinene etter en fangsthytte i Palanderdalen tilhørte deres jaktområder.

Mannskapet på den tyske værstasjonen fra andre verdenskrig, Haudegen stasjon i Rijpfjorden, etablerte et depot i Bodleybukta innerst i Wahlenbergfjorden i tilfelle stasjonen skulle bli ødelagt. Wahlenbergfjorden ligger en lang dagsmarsj fra lokasjonen fra Haudegen stasjon i Rijpfjorden.

Galleri Wahlenbergfjord

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Tilbake

Siste modifikasjon: 23.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php