Polarnatten er vanligvis ikke hovedsesongen for store overskrifter, og den nåværende sesongen ser ut til å følge tradisjonen i hvert fall så langt. Og det er bra. Årets nyheter har, altfor ofte, ikke vært gode. En isbjørn i Adventdalen valgte å dra sin vei uten å nærmere seg byen. Det er bra. Og det er så langt ingen skredfare av betydning for selve bosetningen. Det er også bra. I tidligere år har skredfaren ført til evakueringer av hele gater i flere uker eller til og med måneder.
Men det betyr ikke at ingenting skjer under nordpolen. Mye er gjort for å takle coronakrisens utfordringer, som byr på store vanskeligheter for mange i byen, selv om sykdommen ble så langt ikke påvist i Svalbards bosetninger.
Et batteri for Longyearbyen
Det er vel noe det fleste kan si seg enig om: kullkraftverket, bygget i 1982, er en steinalders engergiløsning for en modern by og energiforsyningen trenger en omfattende oppdatering. Men hvordan den skal se ut i praksis er et hett debattert spørsmål.
Men én ting er vel sikkert: enhver energiløsning som inkluderer fornybare energikilder vil behøve et system for energilagring. Lokalstyret har nå tatt viktige skritt i denne retningen ved å vedta 40 millioner kroner i neste års budsjett til en batteripark som skal bygges ved kraftverket. Kostnadene til denne løsningen er estimert ved 60 millioner. Resten skal komme fra Enova, ifølge Svalbardposten.
Batteriparken er forventet til også å gjøre driften av dagens kullkraftverk billigere, påliteligere og miljøvennligere. Forbruksspisser kan da betjenes gjennom batteriene heller enn fra kullfyrte kjeler.
Dagens kullkraftverk i Longyearbyen: tilfedsstiller ikke dagens behov.
Det er ikke alltid banken som vinner
Det er vanligvis banken som vinner til slutten, men slik gikk det ikke denne gangen. Tidligere i år besluttet SpareBanken Nordnorge å stenge kontoret i Longyearbyen, som er – var – Svalbards eneste bank. Det er neppe overraskende at denne avgjørelsen ble lokalt møtt med mye kritikk. Mange banktjenester er i dag tilgjengelig på nettet, men det finnes fortsatt spørsmål som kunder vil helst snakke om personlig. I tillegg kommer noe som kanskje er et særproblem i Longyearbyen: det finnes mange fastboende med statsborgerskap fra forskjellige land og disse må møte opp og identifisere seg personlig for å åpne en konto, eksempelvis. Nå er planen at posten skal tilby denne tjenesten.
Et annet spørsmål kan også være av betydning for turister. Øygruppens eneste minibank har allerede vært ut av drift i mange måneder. Dette skyldes problemer med å få kontanter fra fastlandet til Longyearbyen. Selv om moderne betalingsløsninger blir brukt av flere og flere i hverdagen, er det fortsatt mange som setter pris på noen sedler og mynter i lommeboka, og kontanter er fortsatt en betalingsmetode som kreves å være tilgjengelig.
Uansett fikk de ansatte i banken en hyggelig farvel ved at byens sanggrupper møtte opp, og bankens siste åpningsdag sies til å ha flyttet til Karlsbergeren.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.