Per dags dato er mange steder og regioner beskrevet med bilder, panoramabilder og tekst i delen av denne nettsiden som omhandler Spitsbergen panoramabilder.
Generell info: Spitsbergen er navnet på hovedøyen, mens Svalbard er det offisielle navnet på øygruppen mellom 76°26’N (Bjørnøya) og 80°50’N (Sjuøyane), og 10°30’Ø and 28°10’Ø. Tidligere ble hovedøyen kalt Vest-Spitsbergen, men det navnet gjelder ikke lengre.
Det totale landarealet er på 62,450 km2, hvorav 39,500 km2 oer på hovedøyen Spitsbergen, Edgeøya spenner seg over 5,150 km2, Barentsøya 1,300 km2, og Prins Karls Forland 650 km2. Svalbard er under norsk herredømme og administrasjon, men borgere fra alle verdenshjørner har adgang her (se Svalbardtraktaten). For å beskytte miljøet og kulturminner, samt å sikre tilreisende en trygg opplevelse, er det en del regler man må følge, gitt av norsk lovgivning og sunn fornuft (se her).
Geologi: Veldig variert; mange kapitler med jordens historie og en stor variasjon i bergarter er representert i et relativt lite område. Dette inkluderer noen fossilrike sedimenter i tillegg til mineraler som er (eller var) av økonomisk interesse, hovedsakelig kull. Andre verdifulle mineraler ble undersøkt på 1900-tallet, men førte ikke til noen suksessfull gruvedrift. Utforsking av mineraler her er fortsatt pågående (se de forskjellige områdene i kartet ovenfor). Det er ikke aktive vulkaner i Spitsbergen.
Sedimentære lag i Fuglefjella vest for Longyearbyen.
Klima: Klimaet er sterkt påvirket av to viktige havstrømmer. Dette skaper et polar-maritimt klima med mindre kalde vintre og somrer kjøligere enn i mer kontinentale områder i Arktis, som for eksempel Nord-Canada. Den årlige gjennomsnittstemperaturen i sentrale Spitsbergen Isfjorden) er -7,5°C, som er varmt i forhold til hvor nær Nordpolen området ligger på mellom 78°N og 80°N. Dette på grunn av effekten fra den varme Vest-Spitsbergen-strømmen (Golfstrømmen, se nedenfor). Midnattssolen skinner på 78°N i rundt 4 måneder, fra 20. april til 20. august.
Vest-Spitsbergen-strømmen er den nordligste avstikkeren av Golfstrømmen, og frakter relativt varmt vann til nordområdene langs Spitsbergens vestkyst. Dette fører til at klimaet langs Spitsbergens vest- og nordkyst er relativt mild, med lite sjøis. Det sentrale vestkysten (særlig Kongsfjorden) er tilgjengelig ved bruk av båt mesteparten av året.
Østlige deler av Svalbard påvirkes av en kald strøm fra nordøst, hvor kaldt polarvann og mye sjøis fra polhavet finnes også om sommeren. Denne kalde strømmen frakter drivis fra nordøst til og rundt sørspissen av Spitsbergen (Sørkapp-strømmen). Isen kan drive rundt sørspissen og nordover langs vestkysten. Dette betyr at sørfjordene på vestkysten av Spitsbergen kan være fulle av drivis, selv når nordligere fjorder allerede er isfrie. Det kunne være drivis i Isfjorden hele året rundt, men dette er sjeldenhet nå i klimaendringens tider.
Landskap: Landskapet er svært variert grunnet geologien og klimaet. Nær vestkysten av Spitsbergen er landskapet veldig alpint med spisse fjelltinder, og derav fikk Spitsbergen sitt navn. Sentrale, nordlige og østlige deler av Svalbard har et mer vidstrakt landskap, med flate fjelltopper. De høyeste fjellene ligger nordøst på Spitsbergen (Ny Friesland): Newtontoppen er 1, 713 m. o.h., men ruver ikke over de omkringliggende, høye platåbreene – i alle fall ikke når man ser fjellet fra avstand. Fjellene nær vestkysten tårner seg over havnivå mer enn 1000 meter rett opp fra like ved fjordene, og ser mer spektakulære ut, som for eksempel Hornsundtind i Hornsund, Sør-Spitsbergens høyeste topp med sine 1431 meter.
Kontraster i landskapet: Platåformede fjell i det sentrale Spitsbergen (Dickson Land)
Islagte, bratte tinder nordvest i Spitsbergen (Raudfjorden).
Omtrent 60% av Svalbards landareal er dekket av isbreer, med en synkende trend grunnet klimaendringer. Isbreene endrer seg lokalt på grunn av lokalklimaet; nedbør og dermed isbreens volum øker generelt sett med høyde og mot vest, som er området som får mest fuktig luft. Nordlige luftmasser frakter også med seg snø, og derfor er det mye glasiasjon på Nordaustland og Kvitøya, som har store iskapper.
Vest og nordvestkysten på Spitsbergen har en rekke spektakulære fjorder, mens nordøstlige og østlige deler av Svalbard imponerer som avsidesliggende, imponerende landskap.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.