Farmhamna ligger på Spitsbergens vestkyst, 60 km borte fra Longyearbyen.
Det er 40 km til Barentsburg og 65 km til Ny-Ålesund.
Farmhamna ligger i Forlandsundet, bare et lite stykke nord for Isfjorden. Landskapet er en utstrakt kystslette med lave hauger, store tundraområder og noen mindre innsjøer og våtmark her og der.
Farmhamna fra fugleperspektivet.
Dette bildet fra fuglperspektivet gir en god oversikt over området. Strengt tatt, refererer navnet «Farmhamna» til den grunne bukta mellom halvøya og fastlandet. Selve halvøya heter Hamnetangen. Bukta Farmhamna er bare tilgjengelig for små fartøy.
Fangstastjonen kjent som Farmhamna ligger nesten på spissen av Hamnetangen, litt ovenfor og til høyre for bildetmidten, bak noen mindre sjøer.
Fangststasjonen ble byggd i 1991 av det dansk-norske paret Hans og Marianne Lund. De to drev fangststasjonen og levde livet der ute i en rekke år. Blant annet hadde deres vakre selvlagte selskinnprodukte et veldig godt rennomé i Longyearbyen.
Senere ble stasjonen tatt over av Rico og Karoline fra Longyearbyen, som fortsatt driver stedet som fangststasjon. Blant deres spesialiteter er reinsdyrkjøtt som fås kjøpt på bestilling i Longyearbyen om sensommeren. Hvis du vil vite mer om hva de driver i Farmhamna kan du besøke dem på nettsiden Farmhamna.com. Fangstvirksomheten på Svalbard er helt klart også kommet inn i den digitale tidsalderen.
Takket den relativt unge alderen er fangststasjonen Farmhamna et forholdsvis modernt og komfortabelt sted å bo, i hvert fall sammenlignet med mange fangsthytter rundt om Svalbard som er av eldre dato. Ved siden av den romslige hovedhytta finnes det den såkalte A-hytta som fikk navnet sitt etter den A-formete tverrprofilen. Her finnes det verksted, lager og nødutstyr slik at man kan overleve her også i tilfellet man måtte rømme uten noe annet enn undertøy på seg fra en brennende hovedhytte i en kald vinternatt – definitivt et worst case scenario som ikke må skje, men uansett er det jo godt å være forberedet på alt.
Her står vi på «telefonhaugen», en lav haug rett bak hovedhytta og kjent under navnet sitt fordi her har man relativt pålitelig mobilforbindelse. Og utover det har man oppe på telefonhaugen helt klart en veldig vakker utsikt over fangststasjonen og dens omgiverlser selv om den bare er noen få meter høy. Vi ser blant annet at det er to mindre bygg mellom hovedhuset og telefonhaugen: «batterihuset» (til venstre) og «garasjen», begge to med forskjellig lager, utstyr, litt teknisk osv.
Om vinteren presenterer stedet seg på en helt annerledes, utrolig vakker måte. Spesielt når nordlyset danser på himmelen, noe som ganske ofte skjer i polarnatten når det ikke er overskyet. Og Farmhamna er helt klart et perfekt sted til å nyte og fotografere nordlyset fordi her er det veldig lite kunstig lys, og det som finnes av elektrisk lys er lett å bli kvitt av ved å trykke på noen knapper.
Dette panoramabildet ble likevel ikke helt perfekt, noe du ser e.g. på horisonten som er litt bølgeformete. Men under slike lysforhold, og med ganske kraftig kulde og vind i tillegg, beveger man seg litt på grensen av det som overhodet er mulig.
En panorama til tatt i polarnatten, tidlig i februar på den lyseste timen av dagen. Nå er det allerede lys nok for å bevege seg og jobbe ute i flere timer stort sett uten kunstig lys. Vi ser bukta som er fyllt med pannekakeis og slush og kjøttstativet for fangsten kan lagres og tørkes utenfor isbjørnens rekkevidde. Spesielt om vinteren er isbjørn ikke noe dagligdags i området, men det kan jo skje til enhver tid at en bamse slenger innom. Det er spesielt tidlig på sommeren at det er ganske vanlig med bjørnebesøk.
Farmhamna: fotogalleri 1 (sommer)
Noen inntrykk fra Farmhamna og omgivelser om sommeren. Noen av bildene (med overskyet himmel) ble tatt i 2008; ditt og datt på stasjonen er blitt forandret i yngre år.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.