spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Snøspurv

Snøspurv (Plectrophenax nivalis)

Svalbards eneste sangfugl

Snøspurv

Snøspurv. Slutten av mai, Longyearbyen.

Beskrivelse: Snøspurven (lengde 16-17 cm, vekt 25-40 g) er mindre enn svarttrosten og har en kontrastrik fjærdrakt med hvit mage og lyst hode, samt brun ekkede vinger og rygg. Hannen (hodet er helt hvitt) er hovedsakelig svart-hvit og mer kontrastrik enn hunnen. Snøspurven er ikke bare den fuglearten (i denne størrelseskategorien) som har den mest kontrastrike fjærdrakten på Svalbard, men den er også den eneste sangfuglen.

Snøspurv, Adventdalen

Snøspurv. Tidlig juli, Adventdalen.

Utbredelse/Migrasjon: Snøspurven er sirkumpolar og tilbringer vinteren i tempererte breddegrader. På Svalbard finnes den nesten overalt fra april til slutten av august/tidlig september. Deretter trekker den til Kvitsjøen i Nord-Russland, samt til steppene nord for det kaspiske hav og Kasakhstan.

Biologi: På menyen står hovedsakelig frø, men også insekter når de finnes. Snøspurven er ikke særlig kresen når det gjelder hekkeområde, reir til fugler som ruger i skift finnes overalt fra vegetasjonsrike steder nær sjøfuglkolonier opp til karrige skråninger, nær kysten og langt inn på landet. Ofte er det velisolerte reiret imidlertid godt gjemt.

Snøspurv, Alkhornet

Snøspurver. Hunnen til venstre, hannen til høyre. Slutten av mai, Alkhornet.

Kort tid etter ankomsten ved hekkeområdene i april bygger snøspurven små snøhuler til beskyttelse mot ekstremvær. Hannen etablerer et territorium og lokker hunnen til seg med sang. I slutten av mai eller i begynnelsen av juni, legger hunnen fire til sju egg og ruger i 12 til 14 dager. Hannen deltar ikke i rugingen, men hjelper til med å lete etter fôr mens ungene mates i 12 til 14 dager etter klekkingen.

Snøspurv, Longyearbyen

Snøspurv. Longyearbyen.

Annet: Den eksakte størrelsen til populasjonen på Svalbard er ukjent, men ligger muligens ved omtrent 1000 hekkepar og kan variere kraftig i perioder. På lang sikt ser populasjonen imidlertid ut til å være stabil. Snøspurver sees ofte i Longyearbyen, spesielt i mai og juni. Dens melodiske sang er en kjærkommen lyd om våren, for den synger sommeren inn.

Tilbake

Siste modifikasjon: 27.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php