spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Kvedfjordbukta

360 grader panoramabilder

Kvedfjordbukta en åpen bukt på Spitsbergens vestkyst mellom Krossfjorden og Magdalenefjorden. Denne ugjestmilde kyststripen er fullstendig ubeskyttet. Kysten består stort sett enten av bratte fjellsider, eller noen strender med store rullesteiner og isbreer. Det var syv store isbreer som nådde helt ned til sjøen i hvalfangernes dager så de kalt denne kysten for “The seven icebergs”. Den er fortsatt kjent som Dei Sju Isfjella selv om breene har trukket seg tilbake og det er ikke alle som fortsatt når frem til sjøen.

Denne kyststripen kunne være en farlig utfordring for båter som var på vei mellom fangstområdene lenger sør og nord. Her fantes det ingen naturhavn som kunne by på ly i tilfelle et uvær kom raskt og uventet, noe som jo ikke var noe uvanlig i det hele tatt. Det er ikke før man er kommet så langt som Hamburgbukta lenger nord at mindre fartøy kan finne en brukbar ankringsplass, men da har man nesten nådd frem til Magdalenefjorden hvor det finnes en kjent og vanligvis god naturhavn i Trinityhamna ved Gravneset.

Når man ser på vegetasjonen blir det raskt klart at det ikke er mye trafikk her. Det er ikke mange karplanter her, men et rikt teppe av laver og moser som får god gjødsling fra fjellene hvor alkekonger hekker i store tall.

Fangstfolk byggde en hytte i Kvedfjordbukta på 1920-tallet for å skape et bindeledd mellom Krossfjorden og Kongsfjorden lenger sør, hvor sivilisasjonen har sin nordligste utpost på Svalbard i Ny-Ålesund, og fangstfeltene lenger nord, i Magdalenefjorden og Smeerenburgfjorden. Det fantes også en hytte ved Ræderfjellet (Tredjebreen). Begge er forsvunnet og det er bare så vidt at man kan se tuftene etter dem.

Tilbake

Siste modifikasjon: 12.12.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php