spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Fjellrev

Fjellrev

På fastlandet er fjellreven en veldig sjelden art, men på Svalbard er den veldig utbredt og det er ganske vanlig å se den. Den kan til og med være veldig nysgjerrig og komme nært inn på folk.

Fjellrev, Engelskbukta

Fjellrev i sommerpels, Engelskbukta.

Beskrivelse: Fullt utvokste fjellrever er omtrent. 60 cm lange (uten halen) og veier 2,5-5 kg. De har en meget tykk og tett pels og er vanligvis helt hvite om vinteren mens pelsen om sommeren er mer eller mindre brun. Bytte av pels skjer fra mai til juli og fra september til desember. I motsetning til disse «normale» revene, finnes det også en «blårev». Hos denne er pelsen også om vinteren mørke brun. Blåreven er sjelden, kanskje 2-3 % av hele bestanden på Svalbard. Begge varianter tilhører arten fjellrev.

Blårev

Blårev har mørk pels året rundt.

Utbredelse/vandringsmønster: Utbredelsen av fjellrev i Arktis er sirkumpolar. De har delvis et utpreget vandringsmønster hvor de kan tilbakelegge store avstander, slik at det virker som om de ikke har adskilte subpopulasjoner. Fjellreven forekommer over hele Svalbard. Selv om fjellreven for det meste oppholder seg på tundraen, ferdes den også fra drivisen til opp i fjellene. I nærheten av fuglekolonier er populasjonstettheten størst, her trenger den et jaktområde på noen få kvadratkilometer. Ellers er størrelsen heller på 10-20 km2. Det er bare om våren og om sommeren at fjellreven har et territorium.

Biologisk: Fjellreven spiser i prinsippet alt den kan svelge, men foretrekker imidlertid egg og kyllinger om sommeren. I motsetning til andre arktiske regioner finnes det på Svalbard ingen lemen eller andre gnagere, som fjellreven gjerne tar i andre områder. Skrotter av allerede døde dyr blir også spist. Om sommeren er det rikelig med næring, men om vinteren er det heller knapt. Om vinteren må fjellreven nøy seg med ryper, kadaver, forråd som den har anlagt om sommeren eller avfall fra de befolkede områdene hvis dette er tilgjengelig. Noen fjellrever følger etter isbjørnen og spiser restene fra isbjørnens måltider. Utsulting i de knappe vintermånedene er nok den hyppigste dødsårsaken.

Paringen skjer rundt mars og i slutten av mai og i begynnelsen av juni innreder hunnen, ofte under store steiner, et hi hvor hun føder fem til seks revunger, i gode år til og med ere. Dødsraten er i de første sommermånedene lav blant revungene, men stiger dramatisk når vinteren kommer. De revungene som overlever har gode sjanser til å bli tre eller flere år gamle og i enkelte tilfelle kan de oppnå en alder på ti år.

Annet: Til tross for intens jakt over flere hundre år antas fjellrevpopulasjonen på Svalbard å være på et naturlig og stabilt nivå. Også i dag er det tillatt for lokalbefolkningen å felle fjellrev i jaktsesongen om vinteren, men bare lokalt i spesielt tilrettelagte jaktområder. For best mulig å bevare den verdifulle vinterpelsen uskadd, blir fjellreven slått i hjel med feller. I gamle dager var denne pelsen for fangstmenn ofte deres viktigste inntektskilde.

Ofte er fjellreven nysgjerrig og da kan det hende at den kommer mot mennesker. Slike situasjoner byr på fantastiske opplevelser. Men fjellreven på Svalbard kan ha rabies eller revebendelorm, som begge kan være dødelig for mennesker. Man må derfor være ytterst forsiktig i omgangen med rever. Dette gjelder også for avføring eller døde dyr, som man ikke under noen som helst omstendighet skal berøre.

Fjellrev i vinterpels.

Fjellrev («hvitrev») i vinterpels.

Tilbake

Siste modifikasjon: 04.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php