spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Havelle

Havelle

Det er ingen som vet hvor mange haveller det finnes på Svalbard. Men de er i alle fall mindre vanlig enn ærfuglen, som er litt større.

Havelle

Havelle. Hannen til venstre, hunnen til høyre.

Beskrivelse: Dette er relativt små ender med utpreget forskjell mellom hannen og hunnen: Hannene blir 50-55 cm lange, takket være to sterkt forlengede midtre halefjær. Hunnene blir 40 cm lange (vekt for begge kjønn er 650-900 g). Begge, hann og hunn, har en kontrastrik fjærdrakt, mest påfallende er den hvite ringen rundt halsen til hunnen og den hvite ekken på siden av hodet til hannen.

Haveller har tre ulike drakter gjennom året. I alle draktene er fuglen broket i hvitt, brunt og svart, og med helmørke vinger. Drakten byttes både i hekketiden, til høsten og til vinteren.

Utbredelse/Migrasjon: Havellen er sirkumpolar og finnes fra sub- til Høy-Arktis. Den oppholder seg både i fjellene og på flat tundra, på Svalbard hovedsakelig ved små innsjøer ved vestkysten. Fuglene fra Nord-Europa migrerer sent, i oktober eller til og med november, og tilbringer vinteren i Nord-Norge og det nordlige Østersjøområdet.

Havelle, Ny-Ålesund

Det er ikke uvanlig å se havellen ved dammene i Ny-Ålesund.

Biologi: Havellen spiser også planter, men foretrekker hovedsakelig muslinger, krepsdyr og larver som næring. Den hekker ved vannkanten på tørre tundraområder. Hannene kommer tilbake til hekkeområdet hvert år og holder litt avstand til andre artsfrender. Så fort snøen smelter, som oftest mot slutten av juni, legges det mellom fem og ni egg som ruges i re uker. I denne tiden samler hannene seg til bytting av fjærdrakten. Mødrene blir ved innsjøen med ungene og senere på kysten, til ungene etter fem til seks uker er flygedyktige og blir uavhengige.

Annet: Havellen er ganske flink til å fly og oppnår en fart på opptil 100 km/t når den flyr lavt.

Tilbake

Siste modifikasjon: 19.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php