Ytre Norskøya er en av de minste øyene nær det nordvestre hjørnet av Svalbard. Det er for det meste steinete og bratt. Det finnes spor etter hvalfangststasjonen som var her på 1600-tallet nær kysten på sørsiden. Hvalfangerne brukte fjellet på øyen som et utkikkspunkt.
Oppturen til fjellet er bratt og steinete, men toppen gir en fantastisk utsikt over de omkringliggende øyene, inkludert over Klovningen, som er nesten delt i to. Willem Barentsz anså dette som et tydelig landemerke allerede i 1596.
På toppen av det 151 m høye fjellet står et jernkors. Historien om dette jernkorset er ikke kjent. Navnet på fjellet hinter til den nederlandske regionen hvor hvalfangerne som hadde stasjonen sin på Ytre Norskøya kom fra: Zeeussche Uytkik. Provinsen Zeeland ligger vest i Nederland. Hvalfangerne brukte fjellet som utkikkspunkt. Zeeussche Uytkik har blitt forkortet til ‘Utkiken’ på det moderne kartet. Nok en grunn til å nevne det gamle navnet her.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.