spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
pfeil Svalbard guideboka pfeil

Ytre Norskøya

360° Panoramabilde

Ytre Nor­skøya er en av de mins­te øyene nær det nord­vest­re hjør­net av Sval­bard. Det er for det mes­te stei­ne­te og bratt. Det fin­nes spor etter hval­fangst­s­tas­jo­nen som var her på 1600-tal­let nær kys­ten på sør­si­den. Hval­fan­ger­ne bruk­te fjel­let på øyen som et utkikks­punkt.

Opp­tu­ren til fjel­let er bratt og stei­ne­te, men top­pen gir en fan­tas­tisk utsikt over de omkring­lig­gen­de øyene, inklu­dert over Klov­nin­gen, som er nes­ten delt i to. Wil­lem Barent­sz anså det­te som et tyde­lig lan­de­mer­ke aller­e­de i 1596.

På top­pen av det 151 m høye fjel­let står et jern­kors. His­to­ri­en om det­te jern­kor­set er ikke kjent. Nav­net på fjel­let hin­ter til den neder­lands­ke regio­nen hvor hval­fan­ger­ne som had­de stas­jo­nen sin på Ytre Nor­skøya kom fra: Zeeussche Uyt­kik. Pro­vin­sen Zee­land lig­ger vest i Neder­land. Hval­fan­ger­ne bruk­te fjel­let som utkikks­punkt. Zeeussche Uyt­kik har blitt for­kor­tet til ‘Utki­ken’ på det moder­ne kar­tet. Nok en grunn til å nev­ne det gam­le nav­net her.

Til­ba­ke

BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER

Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.

Siste modifikasjon: 05.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php