Tokrossøya: portrett av en øy ved Spitsbergens sørspiss
360 grader panoramaer, bilder og bakgrunn
Tokrossøya er en liten, nesten bitte liten øy i nærheten av Spitsbergens sørkapp. Den ligger mellom hovedøya Spitsbergen og en gruppe småøyer og holmer, med Sørkappøya som den største blant dem, og er tilsynelatende uanselig. Tokrossøya er litt over én kilometer lang fra nord til sør og knapt 400 meter bred. Den reiser ikke mer enn 13 m over havet.
Tokrossøya fra fugleperspektivet, fra nord til sør.
Sørkappøya skimtes til høyre i bakgrunnen.
Bare en uanselig, til og med kjedelig øy?
Tokrossøya: del av en markant geologisk struktur
Kolle på nordsiden av Tokrossøya.
Tvert om! Først må jeg kanskje innrømme at avsideliggende steder tiltrekker meg på en nesten magnetisk måte. Men utover dette har Tokrossøya uten tvil en egen landskapelig sjarm som den som har en sansing for strukturer og detaljer i landskapet vil snart erkjenne. Tokrossøya og de andre øyene i området er en del av en markant geologisk struktur som strekker seg om en lang men smal belte langs store deler av Spitsbergens vestkyst, helt fra Isfjorden til Sørkapp-området. Det er veldig harde (resistent mot relevante typer erosjon) sedimentlag som står mer eller mindre vertikalt på grunn av tektoniske bevegelser. Disse lagene danner karakteristiske kjennemerker i landskapet som fjellrygg (eksempelvis. Värmlandryggen melom Trygghamna og Ymerbukta i Isfjorden), markante fjell (e.g. Ingeborgfjellet, Midterhukfjellet, Berzeliustinden), øyer (Akseløya, Eholmen, Tokrossøya, Sørkappøya) og landspisser (Selmaneset og Kapp Starostin i Isfjorden, Forsbladodden og Richardodden i Van Keulenfjorden, Øyrlandsodden ved Sørkapp). Vakre landskap, alle disse stedene, på hver sin måte, men alle er tydelig preget av den geologiske strukturen.
Panorama 1: fjellhaug på vestsiden av Tokrossøya
Hilsen fra jordens oldtid
Det er snakk om karbonatholdige bergarter fra øvre karbon og nedre Perm, det vil si at de er omtrent 300 millioner år gamle. Mange steder kan du finne mange fossiler som brachiopder og koraller.
Tundra på østsiden av Tokrossøya.
På lik måte som Akseløya er Tokrossøya, sett fra et geomorfologisk perspektiv, todelt: på vestsiden finnes det et kjede lave hauger av solid fjell. Østsiden består av flat tundra med ganske mye vegetasjon.
Panorama 2: flat tundra på østsiden av Tokrossøya
Hilsen fra Pomorene
Tokrossøya har fått navnet sitt etter to ortodokse kors som pomorene i sin tid hadde satt opp på haugen ved nordspissen av øya. Et av fundamentene er fortsatt såvidt synlig, og det samme gjelder en grav på samme sted som muligens stammer fra den samme perioden. Ved siden av graven står to vakre varder av ukjent alder.
Jeg har dessverre (så langt) ingen 360 grader panoramabilde fra denne markante haugen på nordsiden av øya: stativet sto allerede klart da jeg så at kameravesken som jeg hadde med ikke innehold kameraen som jeg trengte til dette formålet, men en annen kamera fra dagen før (altfor mye utstyr 🙂 ). Men skipper Heinrich og min kollega Helga som var med under denne turen på Arctica II da vi var så heldige å få besøke Tokrossøya i august 2021 var så snille å frakte den sårt trengte kameraen i land slik at jeg i det mindste fikk to panoramaer på sørspissen av øya før vi dro avgårde igjen. Det skulle vært veldig syndt å gå glipp av sjansen å gjøre det; det er helt sikkert ikke en plass hvor det er bare å si «neste gang»!
Utilgjengelig farvann
Det er en del forskjellige grunner: først og fremst været. Sørkappområdet har med god grunn en dårlig rykte for å være en værhard plass, og du trenger virkelig gode forhold for å ferdes tryggt i dette langgrunne farvannet. Og utover dette har alle øyene i området vernestatus som fuglereservat, noe som betyr at det gjelder ferdselsforbud innen 300 m fra land f.o.m. 15. mai og t.o.m. 15. august. Dette er fordi det er mange fugler som hekker her om sommeren, blant dem ærfugl, fjæreplytt og rødnebbterna, og andre som hviler her etter vårtrekket.
Bredden ved Tokrossøya er veldig grunn.
I tillegg kommer de mange grunnene som gjør en stor del av kystlinjen veldig utilgjengelig også for småbåter. Det er bare få steder hvor det er mulig å komme seg i land i det hele tatt.
Men de fleste skip vil uansett holde god avstand fra dette farlige farvannet, og sånt skal det være med mindre man vet godt hva man gjør. Det er bare små skip som kan ta snarveien rundt Sørkappet ved å passere mellom Tokrossøya og Stjerneøya, men da skal man ha kunnskap om farvannet. Dagens (2021) sjøkart, inkludert det tilsynelatende nøyaktige digitale kartet, stemmer ikke helt fullstendig.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.