Natur og historie av en fjord på Spitsbergens nordkyst
Woodfjorden er en stor fjord på Spitsbergens nordkyst.
På vestsiden av Woodfjorden ligger Liefdefjorden og Bockfjorden.
Generelt
Woodfjorden er en stor fjord på Spitsbergens nordkyst. Det er faktisk snakk om et helt fjordsystem med flere grener: Liefdefjorden og Bockfjorden ligger på Woodfjordens vestside.
Vestsiden av Woodfjorden ligger i Nordvest Spitsbergen nasjonalpark, øyene i inngangen til Liefdefjorden er fuglereservater (se Liefdefjorden). Østsiden av Woodfjorden tilhører ikke i noe særskilt verneområde, men her som i hele Svalbard gjelder selvfølgelig Svalbardmiljøloven.
Utsikt mot sør over den nordlige delen av Woodfjorden (Gråhuken).
Woodfjorden skjærer omtrent 60 kilometer inn fra nordkysten mot sør. Bortsett fra de nevnte fjordene på vestsiden er det sparsomt med forgreninger og bukter. Det finnes to bukter og noen odder og nes på østsiden men ingen øyer (Stasjonsøyane og Måkeøyane tilhører Liefdefjorden, selv om dette kan virke som litt geografisk karvespikkeri. Dermed virker Woodfjorden litt som en lang slange, sammenlignet med mange andre fjorder som har en mer variiert kystlinje og en rikere topografisk-hydrologisk struktur.
Utsikt mot nord over den indre delen av Woodfjorden.
Dybdeforholdene er litt spesielle i at fjorden er stort sett ganske dyp, 60-100 i den indre delen og mer enn 100 meter nord for en linje mellom Bockfjorden og Verdalspynten. Det som er litt spesielt er at vannet pleier å være dypt helt inn til kysten hvor bunnen kommer bratt opp mot land. Dette medfører at mindre skip som liker å kaste anker på 5-20 m dypde har ikke altfor mange gode ankringsmuligheter. Det er enten for dypt eller for for grunnt, med lite plass imellom!
Og når den overordnete vindretningen er fra nord til sør eller omvendt, pleier Woodfjorden å være litt av en vindkanal hvor det kan blåse ganske kraftig. Men på en værfin dag er landskapet med sine røde fjell og grønne tundraområder utrolig vakkert! Det kan da virke mindre ugjestmildt en i Liefdefjorden med sine store isbreer og bratte fjell, landskapselementer som ikke finnes på den samme måten i Woodfjorden. Her er det ingen isbreer i nærheten av kysten, det er faktisk ikke mange isbreer som er synlige fra havet. Andrée Landet som ligger mellom Woodfjorden og Wijdefjorden er faktisk blant de områdene på Svalbard som er i minste grad bredekket.
Woodfjord panorama
Det finnes flere sider viet til lokaliteter i Woodfjorden på denne hjemmesiden. Her finner du flere bilder, 360 grader panoramabilder og mer bakgrunninformasjon:
Velkomstpynten lengst nordøst på Reinsdyrflya. Her finnes det rester etter ei hytte byggd i sin tid av Stockholm-Sven.
Gråhuken på nordkysten, hvor Christiane Ritter overvintret («Kvinne i polarnatten», se avsnitt om historie nedenfor).
Wigdehlpynten, et lite nes med karakterisk landskap og vakre omgivelser langt inne i Woodfjorden.
Geologi
Geologien i området er spennende og den preger landskapet. Derfor lønner det seg å se litt nærmere på den. Det krever ingen forkunnskaper, bare litt interesse. Så det er bare å sette i gang 🙂
Du kan også lese det tilsvarende avsnittet på siden om Liefdefjorden. Geologien er delvis den samme, men i Woodfjorden den er mindre kompleks.
Det geologiske byggematerialet i Woodfjorden kan beskrives med ett begrep: Old Red. Et forsøk å forklare det med mer eller mindre korte ord: Old Red er en svær pakke avsetningsbergarter som er nær 400 millioner år gamle.
Går vi litt lengre tilbake på den geologiske tidsskalaen ser vi en kollisjon mellom to tektoniske plater, noe som førte til dannelsen av den kaledonske fjellkjeden. Som alltid når store jordmasser hever seg over sine omgivelser ble denne fjellkjeden raskt utsatt for erosjon. Det eroderte materialet ble avsatt i lavlandet i nærheten av fjellkjeden. Samtidig med avsetningen senket lavlandet seg, noe som gjorde at løsmassene som ble avsatt kunne danne en veldig tjukk pakke med mange lag. Tjukkelsen ligger på minst 10 kilometer, og godt mulig det var enda mer!
I den tidlige fasen av denne prosessen var det store høydeforskjeller mellom fjellet og lavlandet og dermed ganske kraftige, energirike transportprosesser. Det gjorde at de avsatte bergartene er ganske grove og dårlig sortert. Grove konglomerater og breksjer er typiske bergarter for denne tidlige perioden, avsatt i bekker med raskt flytende vann og på bratte henger. Det er noe som man også finner på kanten av andre høyfjellområder både i den geologiske historien og i dag.
Høydeforskjellene ble mindre over tid ved at fjellet ble erodert og dermed lavere. Samtidig ble erosjons-, transport- og avsetningsprosessene langsomre og saktere. Resultatet ble mye finkornet leire som ble avsatt som gjørme i store sjøer og laguner og til og med perfekt sorterte (dvs. med hensyn til partikelstørrelsen) sanddyner for å nevne to eksempler. Periodevis forsvant lavlandet under et grunnt sokkelhav.
Det er ganske sjeldent at man finner fossiler i Woodfjorden. Muslingavtrykk ved Gråhuken.
Det forholdsvis varme og delvis tørre klimaet førte til dannelsen av røde jernoksider kjent som hematitt. Men hematitt finnes ikke gjennomgående i hele sedimentpakken. Selv om hele pakken er kjent som Old Red, er det stort sett bare den eldre delen som har rødfargen.
Tidsperioden da disse lagene ble avsatt er kjent som Devontiden.
Old Red landskap i Woodfjorden.
Det er ikke opplagt at sedimentlag overlever så lange tidsrom som nesten 400 millioner år. I denne sammenhengen var det uten tvil hjelpsom at området hvor løsmassene samlet seg senket seg, noe som førte til at sedimentet ble beskyttet mot erosjon (i motsetning til et fjellområde som er hevet over sine omgivelser og blir utsatt for erosjon). Senkingen skjedde langs store geologiske brudd som geologer kaller for forkastninger. Den hele synkende strukturen kaller man graben. Oslograben fra permtiden er et kjent eksempel fra fastlandet. Det hele store området som inkluderer Woodfjorden og Andrée Land (landområdet mellom Woodfjorden og Wijdefjorden) er blant fagfolk kjent som Andrée Land Graben.
Den røde delen av Old Red finner man hovedsakelig i den indre delen av Woodfjorden. Nærmere nordkysten er lagene mer gråfargete (stedsnavn «Gråhuken»). I sør har fjellene en kraftig rød farge. Det kan være et veldig vakkert landskapsinntrykk på en fin sommerdag!
Grå del av Old Red («Grey Hook formation») ved Mushamna.
På vestsiden av Woodfjorden, på Reinsdyrflya, finner man røde lag også helt i nord.
Dermed er vi ferdig med 99 % av geologien i Woodfjorden. Resten er for de spesielt interesserte. Det var vulkansk aktivitet i området i miocentiden (for 15 millioner år siden) og store lavastrømmer rant ut og langs de lave og vidstrakte dalene som fantes i landskapet denne gangen som ble på denne måten fylt med lava. Senere ble landskapet hevet av tektoniske krefter og dagens fjell og dal ble skåret ut av erosjon. Det viste seg at lavastrømmene kunne motstå erosjonens krefter bedre en avsetningsbergartene ellers i området, noe som førte til at det om en gang hadde vart daler fylt med lavastrømmer senere ble fjelltopper. Det er en prosess som geologer kaller for omvent relief. Faktisk kan man se tilsvarende størkningsbergarter på flere fjelltopper øst for den indre delen av Woodfjorden.
Forgrunn: Old Red fra Devontiden. Bakerst: lavastrømmer fra miocen.
Sett fra Verdalspynten.
I kvartærtiden («istiden») forekom enda mer vulkanisme, noe som nå er synlig først og fremst i Bockfjorden hvor man kan se Sverrefjellet, en vulkanruine som er omtrent én million år gammel, og noen varme kilder. I Woodfjorden finner man Halvdanpiggen, en vulkans «skorstein» som står i 800 m høyde på en fjellside. Men det er bare en geologisk detalj for de spesielt interesserte.
Halvdanpiggen (til høyre for midten) er det eroderte inndre av en gammel vulkan.
Landskap
Landskapet i Woodfjorden er ganske særegent. Årsaken er for størstedelen knyttet til geologien, og klimaet spiller som alltid en veldig viktig rolle. Sammenlignet med andre fjorder både i vest og i øst er det påfallende at det finnes ingen isbreer i nærheten av kysten. Tvert om finnes det en del store isfrie daler, noe som ellers er en sjeldenhet over store deler av Svalbard.
Verdalen er en av flere store isfrie daler i Andrée Land.
Rundt omkring den nordlige delen av Woodfjorden finnes det vidstrakte kystsletter som er dekket med strandvoller som følge av landhevingen etter istiden.
Kystslette med gamle strandlinjer ved Gråhuken.
Det er betydelig mindre lavlandsområder i indre Woodfjorden. Her er det neste av terrenget mer eller mindre bratt, bortsett fra noen mindre nes og landspisser og dalbunnene. Ellers stiger fjellene bratt opp fra kysten, men fjellformene er mindre bratt og spiss en i Liefdefjorden eller på nordvestkysten, i Smeerenburgfjorden og Magdalenefjorden. Fjell som består av Old Red (se avsnitt om geologi) har en tendens å danne mindre bratte fjell med runde skråninger. Her er det geologien som er avgjørende for landskaps utseende.
Lavland på Verdalspynten.
Det finnes noen spennende enkeltlokaliteter. Den mest kjente er sikkert lagunen i Mushamna som er avskjæret fra fjorden ved en lang, smal landtunge. Her finnes bare en smal inngang som gjør at lagunen er bare tilgjengelig for mindre skip, men for disse er Mushamna en av Svalbards beste og vakreste ankringsplasser.
Inngang i lagunen Mushamna.
Den som har spesiell interesse i geomorfologi vil kanskje glede seg over pingoen i Verdalen. Den står sikkert ikke på toppen av listen over Spitsbergens mest spektakulære pingoer, men den er i hvert fall en av få som står i nærheten av kysten, noe som er ganske uvanlig.
Innerst i Woodfjorden har breenes tilbakegang skapt et veldig morenelandskap med den store innsjøen Jäderinvatnet. Her strømmer en stor smeltevannselv mot fjorden. Rest øst for dette marslandskapet ligger Woodfjorddalen, som er en av de største isfriene dalene nord på Spitsbergen. På fine sommerdager gir fjellenes røde farger sammen med den grønne tundraen et fantastisk landskapsinntrykk!
Flora og Fauna
Det er slett ikke uvanlig at en isbjørn rusler rundt et eller annet sted i Woodfjorden, og selvfølgelig finnes det reinsdyr, om ikke i den tettheten man kanskje tror å kunne forvente. Men ellers er det nok ikke dyrelivet Woodfjorden er berømt for. Det finnes ingen hvalrosskolonier (selvfølgelig kan man i teorien alltid finne en eller to i fjæra) og heller ingen større fuglefjell. Men den nordlige delen av Woodfjorden til og med nordkysten har et godt renommé for å være en bra plass å se hvaler, inkludert sværinger som finnhvaler og til og med en eller annen blåhval som finner veien hit for å lete etter mat om sommeren.
Blåhval i ytre Woodfjorden.
Som forventet er det tundravegetasjon på kystslettene hvor disse finnes, men den kan være veldig karrig, spesielt på Gråhuken, helt i nord. På Reinsdyrflya, som også ligger på nordkysten, finner man derimot en større vegetasjonstetthet.
Steppevegetasjon i indre Woodfjorden.
Innerst i Woodfjorden er det indre nedbør og man kan se på vegetasjonen og på jordoverflaten at det er ganske tørrt. Vegetasjonen her kan man stedvis kanskje betegne som arktisk steppe. Mineraler på overflaten antyder også at det kan være mer fordampning enn nedbør.
Jordoverflate preget av tørte, Wigdehlpynten.
Historie
Det skal finnes en gravplass med flere graver fra den tidlige hvalfangerperioden et eller annet sted ved Mullerneset, på østsiden av Reinsdyrflya. Ellers er det ingenting i Woodfjorden som tyder til dette tidlige kapittelet i Spitsbergens historie, bortsett fra noen stedsnavn som Mushamna og Velkomstpynten som senere ble fornorsket.
Det var heller fangstmenn som har etterlatt spor mange steder i området, ofte i form av hytter eller forskjellige typer feller. 1920-årene var en veldig aktiv periode. Da bygde Hilmar Nøis sammen med flere av sin berømte ishavsfamilie fra Andenes en del hytter i området, blant disse ved Mushamna (den gamle hytta nærmest kysten), Vårfluesjøen («Fiskebay»), Gråhuken, Worsleyneset («Villa Oxford») med flere.
Fangsthytte (bygget i 1927). En ekte Nøis-hytte (se tekst).
Ved siden av Mushamna er det nok hytta på Gråhuken som er den mest berømte fangsthytta i Woodfjorden. Det var her Christiane Ritter overvintret i 1934-35 sammen med ektemannen sin, Hermann Ritter, og fangstmannen Karl Nikolaisen. Senere skrev Christiane Ritter «Kvinne i polarnatten» om denne overvintringen. Boka skulle bli en klassiker i Svalbardlitteraturen. Det finnes forresten minst to bøker til basert på overvintringer på Gråhuken: «Vinterland. Glimt fra ei arktisk dagbok» (Bjarne Nordnes og Åsa Johansson, 1975) og «Gråhuken. Fangst og ferie på 80 grader nord» (Marit Karlsen Brandal, 2017. Overvintringen var i 1982-83).
Den berømte fangsthytta på Gråhuken.
I 1987 bygget Kjell Reidar Hovelsrud sin solid og vakker hytte i Mushamna som han senere solgte til Sysselmannen (nå Sysselmester). Den ble i noen år fortsatt lånet ut til folk som ville overvintre på fangst for å opprettholde denne tradisjonen. Men det satte man en stopper pa for flere år siden. For mye kostnader og innsats, som det heter.
Også Kjell Reidar Hovelsrud skrev spennende bøker om sine Svalbard-eventyr.
Hovelsrud-hytta i Mushamna som i dag eies av Sysselmesteren.
Photogalleri – Woodfjorden
En samling med litt av hvert, fra Gråhuken i nord til den innerste Woodfjorden. Landskap, dyreliv, hytter, …
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.