Kommer du fra vestkysten, så følger du Spitsbergens nordkyst et lite stykke til du svinger to ganger til høyre – så finner du lett frem til Hamiltonbukta 🙂 den ligger i Raudfjorden, som er den fjorden som ligger lengst mot vest på Spitsbergens nordkyst, og så ligger Hamiltonbukta på vestsiden av Raudfjorden. To ganger til høyre.
Hamiltonbukta i Raudfjorden sett fra fugleperspektivet:
Isbreer, bratte klippekyster og småøyer.
Istidens breer har skapt denne lille men imponerende bukta inn i eldgammel og veldig hard grunnfjell. Det finnes bratte fjellvegger med sjøfuglkolonier – det er stort sett polarlomvier og krykkjer som hekker her – og flere isbreer. Noen av dem har trykket seg kraftig tilbake de siste årene.
I bukta ligger noen holmer, kjent som Hamiltonøyane. Her står vi på den største av disse.
Breenes tilbakegang er blitt mye raskere i de siste årene, og noen av dem er bare skygger av hva de en gang har vært for ikke mange år siden. I dag (2021) kan du se fjellvegger hvor det var brefronter for bare 10-20 år siden.
Isbreer i tilbakegang i Hamiltonbukta (2021).
Hamiltonbukta i Raudfjorden: bildegalleri
Isbreene minker, men likevel er Hamiltonbukta et fantastisk flott sted, som disse bildene, tatt mellom 2000 og 2021, vil vise:
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.