spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Fjæreplytt

Fjæreplytt (Calidris maritima)

Fjæreplytt

Fjæreplytt.

Beskrivelse: Fjæreplytten er en liten, kraftig vadefugl (lengde 21 cm, vekt 60-100 g) som har et tre cm langt nebb som krummer svakt nedover. Hann og hunn ser like ut. Om sommeren har fjærdrakten på hodet, ryggen og oversiden av vingene en brungul kamuflasjefarge. Undersiden er lys. Blant de små fuglene som finnes ved kysten og i tundraen, er fjæreplytten en av de mest sette. Ofte sees flere om gangen.

Utbredelse/Migrasjon: Fjæreplytten er utbredt fra nordøst i Canada til nordvest i Russland. På Svalbard hekker den på flat, tørr tundra nesten overalt på øygruppen. Den kommer til hekkeområdene i første halvdelen av mai og blir der til september eller oktober. Deretter trekker den til overvintringsområdene ved kysten i Nord-Norge eller Sør-Sverige.

Biologi: Fjæreplytten eter små krepsdyr og insekter og leter etter dem i tidevannssonen. Man ser dem også langt unna kysten og høyt over havet.

Fjæreplytt

Fjæreplytt på leting etter fôr i tidevannssonen. Coraholmen.

Hekkepar bygger reiret av plantemateriale fra tundraen. Etterpå ruger foreldrene i skift i 12-13 dager. Hovedsakelig er det hannen som ruger. Han tar seg også av ungene en kort stund, før de forlater reiret.

Annet: Om man kommer for nært reiret, later fjæreplytten som om den er skadet og løper vekk med utstrakt vinge for å lokke angriperen vekk fra reiret. Når en slik oppførsel observeres, burde man holde avstand fra reiret for å unngå at eggene og ungene blir ofre for kulde, rev eller polarmåker. Fuglen løper vekk fra reiret, slik at det kan være lurt å følge den når man ikke vet hvor reiret be nner seg. Fjæreplytter som leter etter fôr er ofte ikke så sky og er lett å observere.

Fjæreplytt

Fjæreplytt.

Tilbake

Siste modifikasjon: 23.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php