spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Svalbard Kirke

360 grader panoramabilder og litt om historien

En av de viktigste bygningene i enhver bosetning er kirken. Selvfølgelig finnes det også en i Longyearbyen. Svalbard Kirke er, som navnet tilsier, ikke bare Longyearbyens kirke. Den er et møtested for alle innbyggerne på Svalbard samt de som er på besøk. I Barentsburg finnes det et kapell, men ingen kirke, så Svalbard Kirke er den eneste kirken på Svalbard. Den opprinnelige kirken ble byd i 1921 i løpet av 50 dager og ble vigslet den 28. august 1921.

Svalbard Kirke ligger vakkert og litt ensomt til i Skjæringa, som er den eldste delen av Longyearbyen, med fin utsikt utover Longyeardalen.

Da Longyearbyen ble evakuert i 1941, tok presten med seg de mest verdifulle og hellige tingene til England. Dermed ble i det minste disse tingene skånet da kirken ble ødelagt i 1943 under bombingen av Longyearbyen. Angrepet kom fra en tysk flåte med krigsskipene Scharnhorst og Tirpitz.

Grunnlaget for en ny kirke ble lagt i 1956, men byggearbeidene startet ikke før i 1957. Den nye Svalbard Kirke ble vigslet i 1958. Det er denne som står i Longyearbyen den dag i dag og forhåpentligvis også i mange år framover.

Kirken er åpen hele året og alle er velkommen til å besøke den uansett hva man tror på og hvilken religion man tilhører. Døren er aldri låst (men selvfølgelig skal ikke kirken misbrukes til en gratis overnatting!). Det er ikke mange kirker i verden som tilbyr tjenester som for eksempel et våpenskap og en liten suvenirbutikk. Når man kommer inn i kirken, tar man av seg skoene, noe som er vanlig i flere av de offentlige bygningene i Longyearbyen. Kirken er svært tidsmessig. Man kan donere penger til samlingen som befinner seg i kirken med kredittkort og hvis man likte besøket, kan man dokumentere dette på Tripadvisor.

Som regel er det gudstjeneste klokka 11 hver søndag. Disse holdes på norsk, men alle er selvfølgelig velkommen. I tillegg tilbyr kirken mer eller mindre regelmessig offentlige begivenheter som for eksempel konserter. Svaldbard Kirke er en moderne institusjon og har derfor også en hjemmeside der informasjon om forskjellige aktiviteter blir publisert.

Den store hovedrommet består ikke bare av kirkens midtskip, men også av en kirkecafé som man finner i den fremste delen av rommet. Her møtes folk over en kopp kaffe etter gudstjenesten, en fin tradisjon som mange benytter seg av.

Tilbake

Siste modifikasjon: 06.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php