Gnålodden ligger sentralt i Hornsund på nordsiden, rett under Gnålberget. Under ilandstigningen med småbåten får en være litt forsiktig med de mange stein og grunner som ligger utenfor stranda, de har nok allerede sendt mange Zodiac propeller til helvete.
Men på Gnålodden er det mye å se innenfor et lite område. Bare selve kystlinjen med mange stein og småskjær er vakker. Det er ikke mye lavland å bevege seg, men vegetasjonens farger er utrolig vakre. Tundraen har mye mose, noe som tyder på kraftig gjødsling av fuglekolonien rett ovenfor på Gnålbergets bratte fjellvegger. Her bor flere tusen polarlomvier og krykkjer og hekker i sesongen.
Den gamle fangsthytta ble byggd i 1907 eller 1908. Den var en del av et klassisk fangstfelt på nordsiden av Hornsund og ble brukt til isbjørnen ble totalfredet på Svalbard i 1973. Det var mange isbjørn som vandret forbi her, det var ikke uvanlig at flere hundre ble sett i en vinter og en god del av disse ble skutt. Bjørnene kom med drivisen som ble ført med Sørkapp-straumen («Øst-Spitsbergen-straumen») fra østkysten rundt Sørkapp og nordover.
Så her var det god fangst, noe som ble utnyttet av mange fangstmenn i mange tiår. Blant disse var den legendariske Wanny Woldstad, som var blant de første kvinner som drev med overvintringsfangst på Spitsbergen. Hun betegnet seg selv som fangstmann og overvintret flere ganger i Hornsund-området på 1930-tallet.
Panoramabildet viser hovedrommet i hytta, som enda blir jevnlig brukt av forskere fra den polske forskningsstasjonen og en gang i blant av lokale fra Longyearbyen som drar på langtur med snøskuter.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.