Vi hadde brukt mye tid på spennende steder lenger mot nord og øst, så denne siste delen av turen vår fikk bli litt kortere. Men kvalitet og kvantitet er jo to forskjellige aspekter. Vi hadde ikke tid til mange ilandstigninger på den sisten strekngingen fra Sørkapp og opp til Isfjorden, men det var noen veldig vakre og spennende steder – igjen.
Det er jo som så ofte i livet et spørsmål om kombinasjonen av rett sted og rett tid. Dette var uten tvil tilfelle i Isfjellbukta. Det var ingen vind og blikkstille, og perfekt timing – det var den 16. august og dermed var det lov igjen å gå i land på Isøyane, som er en fuglereservat med ferdselsforbud mellom 15. mai og 15. august. Men slik det sto til var det absolutt mulig å gå og utforske Nordre Isøya, en liten men veldig vakker øy med de store Torellbreane i bakgrunnen. Og så fikk vi igjen se et sted hvor ikke mange turister hadde vært før oss – vi fikk mange slike steder med på denne turen!
På Kapp Borthen kikket vi på et tysk kampfly fra andre verdenskrig og deretter var det virkelig tid å komme nordover igjen og sette kurs inn i Isfjorden. Et besøk til den russiske spøkelsesbyen i Colesbukta ble turens siste ilandstigning, og så ble det anledning å dra litt på fjelltur i Longyearbyens nære omgivelser for dem som ønsket det. Det var absolutt på tide å legge til ved flytekaia i Longyearbyen, fordi været holdet nettopp på med å snu …
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.