Klimaet på Svalbard er påvirket av to havstrømmer, Vest-Spitsbergenstrømmen og Sørkappstrømmen (eller Øst-Spitsbergenstrømmen). Den førstnevnte er den nordligste forlengelsen av Golfstrømmen, og den frakter relativt temperert vann til vest- og nordkysten av Spitsbergen. I disse områdene får man da et mildere klima med mindre drivis. Sørkappstrømmen, derimot, frakter kalde vannmasser med mye drivis fra Polhavet i nord. Den østlige delen av øygruppa får dermed et kaldere klima med heftigere isforhold.
Gjennomsnittstemperaturen i Isfjorden i løpet av et år er -7,5°C (referanseperioden er 1960-1990). Dette er varmt med tanke på at vi befinner oss på 78. nordlige breddegrad. Det er blant annet Vest-Spitsbergenstrømmen, den nordligste delen av Golfstrømmen, som forårsaker de varme temperaturene.
Klimaet er karakteristisk for Høyarktis med innslag av en tydelig maritim komponent. Juli er den varmeste måneden, og da er gjennomsnittstemperaturen 5°C. Temperatursvingningene om sommeren er moderate. Mellom juni og august er det sjelden at temperaturen kryper under frysepunktet, og det er tilsvarende uvanlig med temperaturer over 10°C i denne perioden.
Vind og skydekke påvirker i stor grad opplevelsen av hvor kaldt det er. Det forekommer faktisk en sjelden gang at man kan sitte ute i solveggen iført en t-skjorte.
Brevandring på en solskinnsdag.
Februar er den kaldeste måneden i året med nesten -15°C. Om vinteren svinger temperaturene mer enn om sommeren. Du kan forvente temperaturer ned mot -30°C og noen ganger enda kaldere. Samtidig skjer det noen ganger at vi får mildværsperioder og til og med regn i polarnatta.
På Newtontoppen, det høyeste fjellet på Svalbard. Her med en temperatur på under -30°C.
Tåke forekommer ofte på grunn av ulike luft- og vannmasser som møtes og blander seg i Barentshavet. I Longyearbyen, ved flyplassen, er gjennomsnittet 13 tåkedager i året. Tåke blir her definert som en visuell sikt på under én kilometer. På Bjørnøya er gjennomsnittet hele 64 tåkedager i året.
Det er generelt lite nedbør på Svalbard. I Longyearbyen, ved flyplassen, blir det målt i underkant av 200 mm i året og i Ny-Ålesund snakker vi om 400 mm. Dette betyr ikke at regn er fraværende, men derimot at regndråpene er mindre enn de fleste andre steder. Våt blir man uansett. Mye av denne nedbøren faller selvsagt som snø.
Regnbue i Bellsund. En regnbyge kan også føre med seg vakre værfenomener.
Vind varierer konstant etter sted og tid. Uansett hvordan vindforholdene er der du befinner deg, kan de være av en helt annen karakter i nabodalen eller –fjorden. Vinden kan også endre seg mye i løpet av en liten halvtime. Det er ikke like vindfullt på Svalbard som på steder som Island, Jan Mayen, Falklandsøyene eller Sør-Georgia. Om sommeren er det mer vanlig med rolige dager, men så kan det passere et lavtrykk, og det fører ofte med seg et par dager med sterk vind og til og med storm. Utover høsten og vinteren øker sannsynligheten for kraftig vind, mens juni og juli er de roligste månedene med tanke på vindstyrke.
Sterk vind og snødrev ved Lloyds hotell i Krossfjorden.
Man merker klimaforandringene mer i Arktis enn ved sørligere breddegrader. På Svalbard har temperaturen økt mer enn noe annet sted i Europa. I 2014 hadde den økt to grader. Tendensen er at vi får mildere vintre og mer vind og nedbør om sommeren. Tilbaketrekkingen til mange isbreer er også enkel å konstatere. Enhver som reiser til Svalbard flere år på rad, kan selv få øye på utviklingen. Vitenskapelige data gir også uomtvistelige bevis. Dette gjelder blant annet breer rundt Ny-Ålesund og Hornsund, to steder med forskningsstasjoner som kan overvåke tilbakegangen. Vi ser tydelig at klimaet på Svalbard (og andre steder) er i ferd med å endre seg, men en mer detaljert analyse av situasjonen hører hjemme i spesifikk faglitteratur.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.