I år ble det bare kansellasjoner på grunn av korona, men nå er det nok lov å være litt optimistisk og planlegge turer. Vi har satt opp en ekstra tur med seilbåten Arctica II på Svalbard i 2021.
Selvfølgelig vet vi heller ikke hva som fremtiden vil bringe, men på bakgrunn av gode nyheter om forskjellige vaksinasjoner tror vi at vi kan satse på en god sommersesong på Svalbard i 2021. Turen med Arctica II som vi planlegger i tillegg til det «vanlige» programmet vil begynne den 28. august og den 05. september er vi tilbake i Longyearbyen.
Arctica II på Spitsbergens vestkyst: ekstra tur i 2021.
På grunn av mange kanselleringer i 2020 er det stor interesse for reiser i 2021, så nå kan vi tilby denne reisen til 9 passasjerer.
På denne reisen vil språket blant passasjerene være tysk. Det er ikke nødvendig å snakke flytende – det kan jo også være en anledning å pusse gamle språkkunnskap litt opp igjen – men du bør i alle fall kunne følge litt med, og da er det «velkommen ombord»!
Snart vil den detaljerte beskrivelsen av denne reisen følge samt prisen, og da vil det også være mulig å booke denne turen. Ta kontakt med min kollega Uwe Maaß på kontoret til Geographischen Reisegesellschaft for ytterlige informasjoner eller reservasjoner eller med meg hvis du har spørsmål om turen, programmet, båten etc.
Og igjen en isbjørn i Longyearbyen-området. Bjørnen ble for første gang sett på søndag av en gruppe turgåere i nærheten av Operafjellet; Sysselmannen valgte å hente gruppen med helikopter for sikkerhets skyld.
Isbjørn i Adventdalen: Sysselmannen bruker helikopteret for å skremme bjørnen bort eller for å fly en bedøvet isbjørn ut (arkivbilde).
Ifølge Jon Aars, seniorforsker i Norsk Polarinstitutt, er det snakk om en stor hannbjørn, muligens det samme dyret som oppholdt seg en stund i Adventfjorden i september. Forsøk å skremme isbjørnen bort med helikopter ser ikke ut til å ha gjort stort inntrykk på bamsen, som holder til i et begrenset område i Adventdalen. Det er ikke kjent at Sysselmannen planlegger tiltak som å bedøve bjørnen og fly den bort. Man satser heller på at naturen vil gå sin gang og at den vil dra sin vei.
I mellomtiden oppfordrer Sysselmannen alle å være ekstra obs.
Et sørgelig funn: pelslus ble funnet i skinn fra fjellrev fra Svalbard. Slike funn ble ikke gjort tidligere, hverken på Svalbard eller på fastlandet.
Fjellrev i vinterpels. Pelslusen kan angripe denne på en måte som gjør at pelsen ikke gir tilstrekkelig beskyttelse mot kulde.
Det var en taxidermist på fastlandet som ble mistroisk når han så reveskinn med angrepet pels rundt halsen og oppdaget små dyr i pelsen. En spesialist ved veterinærinstituttet i Tromsø bekreftet at det er snakk om pelslus, som Svalbardposten beretter.
Skinnene stammer fra fjellrev som ble fanget på Svalbard for ett år siden, nærmere sagt i Bødalen og i Colesdalen, som ligger begge to sør for Longyearbyen. Nå oppfordres fangstfolk på Svalbard å holde øyene åpne. I tilfelle pelslusen skulle ha blitt etablert i fjellrevens pels på Svalbbard kan dette få dramatiske konsekvenser: lusen kan påvirke pelsen slik at reven tåler ikke mer vinterens kulde.
Men først og fremst må forskerne lære mer om saken, og her kommer den pågående revefangsten inn. Det finnes fortsatt noen få profesjonelle fangstmenn på Svalbard, men også et større antall fritidsjegere som fangster fjellreven i 25 fangstområder. 23 av dem ligger i Nordenskiöld Land og 2 i Kongsfjorden, i nærheten av Ny-Ålesund.
Værmeldinga til helgen er ikke bare solskinn og utover dette har polarnatta senket seg over landets nordligste deler, så det passer kanskje bra med litt lesestoff til helgen. En god anledning til å ta en liten tur til Svenskehuset på Kapp Thordsen: bygd i 1872, er Svenskehuset det eldste huset som fortsatt står på Spitsbergen i dag. Opprinnelig en sentral del av den svenske drømmen om å etablere en koloni på Spitsbergen, ble Svenskehuset så snart som den neste vinteren scenen til en ishavsdrama hvor 17 norske ishavsfarere døde under omstendigheter som ble kartlagt så sent som i 2008. Derfor er huset også kjent som spøkelseshuset.
Senere fulgte to overvintringer til, blant dem den svenske ekspedisjonen under det første internasjonale polåret i 1882-83. Blant deltakerne var den unge og og denne gangen ukjente ingeniøren Salomon August Andrée.
Svenskehuset på Kapp Thordsen: det eldste huset på Spitsbergen og scene til tragedier og berømte overvintringer.
Dette bildet er bare et skjermbilde – klikk her for å ta en tur til Svenskehuset.
Nå finnes det en hel liten side om Svenskehuset. Der kan du lese om historien og ta en fullstendig virtuell rundtur i hele huset. Det finnes nå også en ny versjon av denne virtuelle turen som spiller automatisk som en film – klikk her, og god fornøyelse!
I går sto det skrevet her på denne siden at gruve 7 var fortsatt ikke i drift etter store deler av gruven sto under vann etter rekordværet i juli. Men denne «nyheten» var allerede gammeldags da den ble publisert: allerede på lørdag kveld hadde Store Norske allerede satt i gang med å hente kull ut igjen, som gruvesjef Per Nilssen fortalte Svalbardposten.
Gruve 7 (til høyre for midten) på Breinosa ved Longyearbyen. Lenger bak og til ventre sees Foxfonna. Store deler av gruve 7 ligger under Foxfonna.
Det ble mye å gjøre etter oversvømmelsen i juli/august. Blant annet måtte store deler av det elektriske utstyret skiftes ut. Nå kan energiverket i Longyearbyen og internasjonale kunder igjen få tak i kull fra gruve 7, hvor det nå jobbes nesten døgnet rundt i to lange skift for å produsere mest mulig kull. Likevel ser Store Norske økonomisk et dårlig år foran seg.
Mindre reparaturarbeider vil man fortsette med i en stund mens selve produksjonen går videre. Blant annet skal det sikres at slike oversvømmelser skal ikke skje igjen ved å installere større pumper. Store deler av gruve 7 ligger under Foxfonna, slik at inntrenging av smeltevann i gruva om sommeren er i og for seg ikke noe uvanlig, men vanligvis ikke i så store mengder.
Polarnatten er kommet til Svalbard i tillegg til forskjellige typer lockdown og reiserestriksjoner i Europa og hele verden. Verdens oppmerksomhet er fokussert på begivenheter steder langt borte fra Arktis, hvor livet går sin gang med mer eller mindre store opphisselser av typene «dagligdags + everyday madness».
Svalbard smånytt: en oversikt fra månedsskiftet oktober-november:
Den siste uken begynte med fantastisk nordlys over Svalbard og andre steder i Arktis med fri himmel i rett øyeblikk. Mange vakre bilder ble tatt i Longyearbyen og lagt ut på sosiale medier.
Nordlys over Adventdalen ved Longyearbyen.
Produksjon av kull i gruve 7 er fortsatt ikke tatt opp igjen. Gruven ble delvis satt under vann etter det ekstremt varme været i juli. Gjenoppstarten har allerede blitt annonsert flere ganger, men så langt er gruven ikke kommet i drift igjen. Nå satser Store Norske på å få det gjort i løpet av denne uken. Kull fra gruve 7 brukes i det lokale energiverket i Longyearbyen og kjøpes av kunder blant annet i Tyskland, som har bestillt igjen etter en korona-pause tidligere i år.
Galleri Svalbard har kunngjort planlagt flytting til Longyearbyen sentrum. Dermed vil Nybyen tape en større attraksjon. Denne øvre bydelen av Longyearbyen sliter allerede blant annet med risiko for skred og steinras.
Med SvalBad finnes det en vedfyrt sauna i havna med direkt adgang til fjorden 🙂
AECO (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) har varslet om industristandarder for guider. Dermed tar man opp en viktig diskusjon og utvikling som har pågått i mange år.