spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Alke

Alke (Alca torda)

Razorbill (E) - Petit pingouin (F) - Tordalk (T)

Alke

Alke (Fugløya).

Beskrivelse: Alken er veldig lik lomvi og polarlomvi, bortsett fra at den er litt mørkere i den svarte delen av fjærdrakten. Det viktigste særtrekket som skiller den fra lomvien, er det karakteristiske, kraftige og vinkelformete nebbet som har et enkelt mønster av hvite striper. Man kan ikke skille kjønnene fra hverandre.

Tordalk und Trottellumme

Alke (foran) und lomvi på Island. Det er lett å kjenne igjen alken på den mørke fjærdrakten og det kraftige nebbet.

Utbredelse / migrasjon: Alken er en subarktisk art og derfor finner man et stort antall av dem på Island. På Svalbard derimot oppholder det seg bare noen få på vestkysten og enkelte par hekker i Krossfjorden og i Bellsund (Midterhuken). De fleste alker på Svalbard (det er færre enn 100 hekkende par) hekker på Bjørnøya. Disse tilbringer antageligvis vinteren i kystnære farvann i Sør-Norge.

Biologisk: I likhet med sine nære slektninger lomvien, hekker alkene på smale fjellhyller i bratte klipper. Disse er utilgjengelig for rever. Her legger de et eneste egg i mai. Dette blir ruget i 35 dager. Familien forlater reiret når kyllingene er ca. tre uker gamle. Deretter skifter de voksne fuglene fjærdrakt slik at, for en viss tid, ingen i familien er i stand til å fly.

Diverse: På Svalbard er alken så sjelden at det blir regnet for å være en raritet.

Tilbake

Siste modifikasjon: 28.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php