Beskrivelse: Alken er veldig lik lomvi og polarlomvi, bortsett fra at den er litt mørkere i den svarte delen av fjærdrakten. Det viktigste særtrekket som skiller den fra lomvien, er det karakteristiske, kraftige og vinkelformete nebbet som har et enkelt mønster av hvite striper. Man kan ikke skille kjønnene fra hverandre.
Alke (foran) und lomvi på Island. Det er lett å kjenne igjen alken på den mørke fjærdrakten og det kraftige nebbet.
Utbredelse / migrasjon: Alken er en subarktisk art og derfor finner man et stort antall av dem på Island. På Svalbard derimot oppholder det seg bare noen få på vestkysten og enkelte par hekker i Krossfjorden og i Bellsund (Midterhuken). De fleste alker på Svalbard (det er færre enn 100 hekkende par) hekker på Bjørnøya. Disse tilbringer antageligvis vinteren i kystnære farvann i Sør-Norge.
Biologisk: I likhet med sine nære slektninger lomvien, hekker alkene på smale fjellhyller i bratte klipper. Disse er utilgjengelig for rever. Her legger de et eneste egg i mai. Dette blir ruget i 35 dager. Familien forlater reiret når kyllingene er ca. tre uker gamle. Deretter skifter de voksne fuglene fjærdrakt slik at, for en viss tid, ingen i familien er i stand til å fly.
Diverse: På Svalbard er alken så sjelden at det blir regnet for å være en raritet.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.