spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

St. Jonsfjorden: Gertsenodden, Perhytta

St. Jonsfjorden: Gjertsenodden

St. Jonsfjorden er ikke blant Svalbards største fjorder, men den tilhører i hvert fall blant de vakreste. Det finnes flotte utsikter på fjell og breer, det finnes Gaffelbreen i bukta rett rundt hjørnet fra Gjertsenodden. Det er ikke uvanlig med mye breis fra Gaffelbreen i fjæra, noe som kan være veldig vakkert spesielt hvis lyset er godt, noe som inviterer til å ta mange bilder med vidvinkelobjektivet eller med makroutstyr og stativ. Tundraen er også vakker, med mange plantearter, steinringer og en del Svalbardrein.

Den veldige morenen til Gaffelbreen viser hvor stor breen må ha vært på 1800-tallet, under den lille istiden, og det ligger jo – geologisk sett – ikke langt tilbake. Men utsikten fra morenen er fortsatt vakker i dag.

Galleri – St. Jonsfjorden: Gjertsenodden & Gaffelbreen

Noen inntrykk fra det vakre landskapet ved Gjertsenodden og Gaffelbreen.

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Gjertsenodden: Perhytta

Perhytta ligger ikke langt fra fjæra og den er blikkfanget hvis du besøker Gjertsenodden. Den vakre hytta ble bygget sent på 1960-tallet av Per Johnsson, en av Svalbards siste fangstmenn som var ute etter isbjørn. På denne tidden var Johnsson ansatt i Ny-Ålesund og han bygget hytta i fritiden. Den ble aldri brukt i overvintringssammenheng. I dag er den kjent som Perhytta. Norske fangstmenn bygget sine fangsthytter vanligvis ikke som tømmerhytter. Det antyder at byggeren hadde ingen hastverk og tok seg god tid, noe som fangstmenn ellers ikke pleide å gjøre. De ankom på fangstfeltet sent på sommeren og hadde mye strev med å reparere eller å sette opp flere hytter og gjøre fangstfeltet og seg selv klar mens vinteren var ikke langt unna.

Galleri – Gjertsenodden: Perhytta

Noen perspektiv på Perhytta.

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Tilbake

Siste modifikasjon: 18.01.2021 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php