Litt om natur og historie på Spitsbergens vestkyst
St. Jonsfjorden: Gjertsenodden
St. Jonsfjorden er ikke blant Svalbards største fjorder, men den tilhører i hvert fall blant de vakreste. Det finnes flotte utsikter på fjell og breer, det finnes Gaffelbreen i bukta rett rundt hjørnet fra Gjertsenodden. Det er ikke uvanlig med mye breis fra Gaffelbreen i fjæra, noe som kan være veldig vakkert spesielt hvis lyset er godt, og noe som inviterer til å ta mange bilder med vidvinkelobjektivet eller med makroutstyr og stativ.
Tundraen er også vakker, med mange plantearter, steinringer og en del Svalbardrein.
Den veldige morenen til Gaffelbreen viser hvor stor breen må ha vært på 1800-tallet, under den lille istiden, og det ligger jo – geologisk sett – ikke langt tilbake. Men utsikten fra morenen er fortsatt vakker i dag.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Gjertsenodden: Perhytta
Perhytta ligger ikke langt fra fjæra og den er blikkfanget hvis du besøker Gjertsenodden. Den vakre hytta ble bygget i 1962 av Per Johnsson, en av Svalbards siste fangstmenn som var ute etter isbjørn, og Knut Edin. På denne tidden var Johnsson ansatt i Ny-Ålesund og han bygget hytta i fritiden. Den ble aldri brukt i overvintringssammenheng. I dag er den kjent som Perhytta. Norske fangstmenn bygget sine fangsthytter vanligvis ikke som tømmerhytter. Det antyder at byggeren hadde ingen hastverk og tok seg god tid, noe som fangstmenn ellers ikke pleide å gjøre. De ankom på fangstfeltet sent på sommeren og hadde mye strev med å reparere eller å sette opp flere hytter og gjøre fangstfeltet og seg selv klar mens vinteren var ikke langt unna.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Lofoten, Jan Mayen og Svalbard fra luften - Denne boken er en reise i bilder gjennom luften over det arktiske Norge: Lofoten, Jan Mayen og Svalbard. Denne boken inneholder for det meste bilder.
Vår tradisjonelle Svalbard-kalender er igjen en dobbelsidig kalender: kalenderbladene har vakre bilder på begge sider slik at du får faktisk to kalendere til prisen for én – tolv fantastiske Svalbard-bilder og tolv likeså flotte Antarktis-bilder på den andre siden!
Spitsbergen – Antarctic double calendar. The back side of the sheets, which used to be blank until 2019, are now fully used so you actually get two calendars for the price of one – twelve stunning Spitsbergen images on one side and twelve equally stunning Antarctic images on the other side!
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.