Stormbukta – virtuell panoramatur
(1) Stormbukta
Stormbukta ligger i Sørkapp Land langt sør på vestkysten av Spitsbergen, mellom Hornsund og Sørkapp. Bukta er oppkalt etter en person, og ikke etter de sterke vindene som ofte blåser her; den siste forklaringen ville faktisk ha vært like passende. Det blir sagt at de mest interessante stedene gjerne er dem det er vanskeligst å komme seg til; Stormbukta er et godt eksempel på dette. Det er helt åpent mot den vindfulle Nord-Atlanteren i vest, og de grunne farvannene kan gjøre det vanskelig å legge til. Det er gode grunner til at Sørkapp Land ikke er blant de mest besøkte delen av Spitsbergen.
(2) Stormbukta: Trollosen
Men det er noe spesielt med Stormbukta, det er et unikt sted. Blant annet, finner vi Spitsbergens største kilde her, kalt Trollosen. Det er egentlig en elv som kommer ut av en karstgrotte, 20 kubikkmeter vann raser av gårde hvert sekund, over en kort distanse før det treffer havet. Vannføringen eksisterer på grunn av en kombinasjon av vannoppløselige karbonater og en geologisk forkastning, som antageligvis har ført til at grunnvannet har kunne flyte fritt, på tross av permafrosten. De store isbreene på Sørkapp Land bidrar med nok smeltevann.
(3) Stormbukta: Den tyske krigs-værstasjonen “Landvik”
I løpet av andre verdenskrig, etablerte nazistene hemmelige værstasjoner i fjerne deler av Arktis. I midten av oktober 1944 transporterte en ubåt to nordmenn med utstyr til Stormbukta, for å skaffe den tyske luftstyrken meteorologiske data. Disse ble for eksempel brukt til å planlegge angrep på allierte konvoier. Den lille stasjonshytta ble bygd bak en liten steinås, slik at den ikke kan ses fra kysten.
(4) Stormbukta: Den tyske krigs-værstasjonen “Landvik”
Fra tidlig i mai 1945, sendte de to nordmennene som jobbet for tyskerne værinformasjonen i klartekst, og ikke i kode. De ble ikke hentet før tidlig i august, og ble dømt til to års fengsel i Norge for å ha tjenestegjort for den hemmelige, militære, tyske etterretningstjenesten «Abwehr» i Stormbukta.
(5) Stormbukta
Fra en høytliggende posisjon kan man se det karakteristiske landskapet i Stormbukta, og hva som preger det. Olsokbreen er tydelig i sør. Mellom kystlinjen og de første fjellene, er det en smal stripe med flatt land, noe som er typisk for Spitsbergens sørkyst. Tundraen her er stort sett ufruktbar, men flekker med grønt indikerer at det er fuglefjell i nærheten. Tusenvis av krykkjer hekker i de bratte klippene rundt Stormbukta, og dette er også et ideelt hjem for polarreven.
Alt i alt har Stormbukta både typiske trekk for Spitsbergens vestlige kyst, og noen unike særpreg (som kilden Trollosen og restene etter værkrigsstasjonen Landvik). Å gå i land her er ofte vanskelig, om ikke umulig, og en kan definitivt kalle seg selv heldig om man har vært her.
← Tilbake