spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Halvmåneøya

360° panoramatur

Halvmåneøya – virtuell panoramatur

Halvmåneøya er en liten steinete øy øst for Edgeøya, nøyaktig i det området der havstrømmer fra Øst-Spitsbergen tar med seg en masse tung pakkis om våren, og det samler seg mye isbjørn i området. Her hadde de mest profesjonelle fangstmennene sitt viktigste jaktområde for isbjørn. Fangstmenn har overvintret her åtte ganger mellom 1946 og 1971, med en totalt fangst på rundt 905 isbjørn, de fleste av disse tatt med selvskuddskasser. Rekorden, hvis man vil bruke den slags begrep, ble satt i 1964-1965 med 144 bjørner, av Andreas Bjørnsvik og Kjell Johansen.

Hytta Bjørneborg ble originalt bygd i 1904, og i 1935 fikk den mer eller mindre det utseendet den har i dag. Senere modifikasjoner ble tatt bort igjen, og i 1995 ble hytta renovert. Etter Fredheim i Tempelfjorden, er Bjørneborg blant de mest berømte fangstmannshyttene på Spitsbergen.

Den første norske overvintringen på Halvmåneøya var i 1898-99, men begge fangstmennene døde av skjørbuk. Det er rester etter hytta deres, som kan ses noe sør for Bjørneborg, ikke langt fra stranda.

Graver, gamle selvskuddskasser, isbjørnbein og rester etter en andre hytte nær sørenden av øya er stille vitner om den intense isbjørnjakta som foregikk her i flere tiår. Den siste overvintringen på Halvmåneøya ble gjort av Per Johnson i 1970-71.

Siden 2010 har øya blitt vernet på grunn av denne historiske arven. Den eneste delen av øya som fortsatt kan besøkes er området rett rundt Bjørneborg, resten er forbudt område. Absolutt en kontrovers fremgangsmåte, men det er sånn det er.

Back

En kommentar til Halvmåneøya

Legg igjen din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste modifikasjon: 27.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php