spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Straumsland og Heleysund

360° panorama

Heleysundet ligger mellom nordspissen av Barentsøya og østspissen av Spitsbergen. Se siden om Heleysund og Straumsland for mer informasjon og bilder.

Her har vi noen panoramabilder som illustrerer det vakre landskapet som man kan finne i Straumslandet, på nordsiden av Heleysundet.

Straumsland: Tundra og våtområder

Vi begynner turen ved å krysse Straumslandet på tverrs. Det meste av Straumslandet består av vidstrakte våtområder, så her gjelder det å finne det rette stede for å krysse. Ellers blir det en ganske våt og anstrengende affære og man kan etterlate dype spor som kan være i mange år. Våt tundra er ofte veldig sårbar for tråkkskader!

Ellers består vegetasjonen i Straumslandet av vidstrakte tundraområder. Her beiter Svalbardrein og fjellreven går på jakt på gjess og ånder som finnes her samt med mindre tundrafugler som snøspurven. Jeg har også sett den sjeldne sabinemåken her og til og med sangsvaner, som er veldig sjeldne på Svalbard. De er ikke på listen av hekkefugler her.

Rundt tundra- og våtområdene er åser av doleritt, og her er bunnen mer steinete og ganske tørr. Det er mindre vegetasjon her. Laver vokser på mange steinoverflater.

Straumsland: Newtonvika

På østsiden av Straumslandet ligger den lille Newtonvika, som dessverre er veldig grunn. Det er nok bare de mindste båtene som kan finne en ankringsplass her, om i det hele tatt.

Straumsland: Heleysund

Den landskapsmessig vakreste delen av Straumslandet er kanskje klippekysten på sørsiden, som stuper bratt mot Heleysundet. Her har vi en fantastisk utsikt over Ginevrabotnen (den nordøstlige delen av Storfjorden) og mot Barentsøya i sør (under sola, det er midt på dagen) med sine vidstrakte, lave platåfjell. Nord for Barentsøya, til venstre for den i bildet, ser vi Heleysund og Ormholet med Kükenthaløya og noen andre småøyer som ligger mellom sundene.

Perspektivet skifter mens vi vandrer på toppen av klippen

Mange steder finner vi vakre søyler av grov doleritt, noe som gir landskapet nesten et preg av ville vesten. Teister hekker flere steder i klippene og her og der har polarmåker sine reir på toppen av søylene.

Det er en glede å være på tur i dette landskapet på en godværsdag som i dag. Avhengig av tidevannet kan strømmen være kanske voldsom i Heleysund, og det er også spennende å se på, spesielt hvis det er mindre isfjell fra breene i Storfjorden som driver med strømmen!

Tilbake

Siste modifikasjon: 25.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php