spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Isbjørn skutt på campingplassen i august: saken henlagt

Isbjørn skutt på campingplassen i august: saken henlagt

Saken mot en mann som skutt en isbjørn på Longyearbyen camping tidlig den 28. august 2020 ble nå offisielt henlagt. Dette resultatet kommer neppe som en overraskelse. Skuddet ble avfyrt under ibjørnangrepet hvor en mann døde.

Det var veldig tidlig på morgenen at isbjørnen kom inn på campingplassen mens de få menneskene som var tilstede sov. Bjørnen angrep nederlenderen Johan “Job” J. Kootte i teltet hans mens han sov. En av de andre på campingplassen hadde tilgang til et våpen og avfyrte et skudd mot bjørnen, som deretter trakk seg tilbake.

Bjørnen ble senere funnet død på parkeringsplassen ved flyplassen, ikke langt borte fra campingplassen.

Campingplass Longyearbyen

Campingplassen ved Longyearbyen (arkivbilde).

Det opprettes automatisk sak i hvert tilfelle hvor en isbjørn kommer til skade gjennom menneskelige handlinger på Svalbard, fordi arten er strengt vernet i Norge. Nå kunngjorde Sysselmannen at saken er nedlagt fordi det var et tilfelle av nødverge, et forsøk å redde et menneskelig liv.

Dessverre sto livet til Kootte ikke til å redde. Han døde før han kunne bli innlagt på sykehuset.

Det er en sak til som er fortsatt under etterforskning ifølge Sysselmannen. Den gjelder Longyearbyen camping, som var arbeidsgiveren overfor Kootte. Her undersøkes om det er snakk om “eventuelle brudd på plikter etter arbeidsmiljøloven.”

Tilbake
Siste modifikasjon: 29.12.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php