Julenissens enorme postkasse ble bygget i 2013 av Po Lin Lee fra Hong Kong, for å synliggjøre Longyearbyen som “julenissens by”. Et smart trekk forretningsmessig, eller skyldtes det lidenskapen for dette spesielle stedet? Uansett var den store postkassen kontroversiell: For postvesenet ligner det for mye en ekte postkasse, og ikke alle i Longyearbyen mener byen deres passer beskrivelsen som julenisse-byen. I 2015 var den midlertidige byggetillatelsen til postkassen løpt ut, og Longyearbyen Lokalstyre sa at papirene for å fullføre tillatelsen aldri ble fylt ut, så den burde ha blitt fjernet. Problemer man har 78 grader nord!
Oppdatering per november 2017 (I): Longyearbyen lokalstyre (LL) har bestemt at julenisse-postkassen skal rives på mandag 20. november. Kostnaden på 129,000 NOK skal dekkes av eieren, Po Lin Lee. Selvsagt førte dette til enda mer krangling! Obvously a matter of even more quarrel! LL sa at Po Lin Lee hadde nok av tid til å finne en anne løsning, som å selge postkassen, søke på flere tillatelser osv. Ifølge Po Lin Lee, derimot, hadde hun forsøkt å forhandle med LL (via advokater) uten suksess, og hun hevder hun har fått urettferdig behandling (det er en lagerbygning i nærheten som har stått i årevis uten riktig byggetillatelse).
Oppdatering per november 2017 (II): Fristen satt av lokalstyret utløp mandagen 20. november. En dag før det begynte et selskap å ta ned postkassen på vegne av eieren, og de forsøkte å ta den bort intakt så den kan bygges opp igjen ett annet sted på et senere tidspunkt. Ifølge Po Lin Lee, er det mange interesserte kjøpere utenfor Svalbard. Alternativet med å gjenreise postkassen et annet sted i Longyearbyen er fortsatt på bordet, ifølge eieren. Til og med april 2019 er den i hvert fall ikke blitt synlig igjen i Longyearbyen.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.