spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Storøya

Kart Storøya

Generelt: Navnet “Storøya” må ha vært ment som en spøk ettersom øyen fremstår som liten og tapt bak det store Nordaustlandet. På grunn av vanskelige isforhold og dårlig kartlagte farvann, er øyen vanskelig å nå. Den tilhører Nordaust-Svalbard naturreservat.

Guidebok: Svalbard - Norge nærmest Nordpolen

For mer og detaljert info: guideboka Svalbard – Norge nærmest Nordpolen.

Storøya

Geologi: For det meste er øyen dekket av en platåbre. Den nordlige delen er derimot isfri, og består av grunnfjell diabas, som Kræmerpynten på den østlige siden av Kvitøya. Disse bergartene er – som en del av grunnfjellet – ganske sjeldne på Svalbard.

Anbefalt bok for videre, lettfordøyelig lesing (virkelig!), med informasjon om geologi og Svalbards landskap.

Landskap: Steinet lavland med noen innsjøer, strender med noe drivved. Den største delen av øyen er dekket av en karakteristisk platåbre, med likhetstrekk til dens større naboer på begge sider, Nordaustlandet og Kvitøya.

Storøya. En innsjø i tundraens ødemark med platåbreen i bakgrunnen.

Storøya. En innsjø i tundraens ødemark med platåbreen i bakgrunnen.

Flora og Fauna: Storøya, som befinner seg langt nord i Arktisk, har et goldt landskap med lite vegetasjon. Øyen er en hekkeplass for arktiske terner, og i 2005 ble det bekreftet som hekkeområde for Sabinemåken, som er et ekstremt sjeldent syn på Svalbard. Arter som hvalross og isbjørn er også vanlig i området.

Dyreliv på Storøya: hvalross og isbjørn
Dyreliv på Storøya: hvalross

Historie: På 60-tallet drev Svenske forskere forskningsarbeid på platåbreen. Den dag i dag kan man fortsatt se restene etter hytten de brukte, som befinner seg i nærheten av platåbreen på vestsiden av Storøya.

I juli 2006, ble en isbjørn skutt i selvforsvar av en guide med turistfølge fra ekspedisjons-cruiseskipet MS Polar. Dette er den første gangen en isbjørn er blitt skutt i møte med cruisebasert turisme i nyere tider (ettersom isbjørnen ble fredet på Svalbard i 1973).

Tilbake

Siste modifikasjon: 19.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php