Det har vært litt stille på denne siden i det siste. Livet skjer ikke på nettet. Svalbard er livet. I hvert fall en god del av det som jeg synes er et godt liv. Det er høysesong nå, og det er helt fantastisk, fint vintervær, kaldt og godt. I går kveld var det 30 kuldegrader i Adventdalen.
Utsikt over den islagte Sassenfjorden.
Og det har vært kaldt allerede i en stund. Det er mer is i fjordene enn det har pleid å være de siste årene. Sassenfjorden er islagt, som man kan se på bildene her, noe som vi ikke har hatt de siste årene. Iskanten gikk i går fra Diabasodden til Gåsøyane.
Kysten i Sassenfjorden, med utsikt mot vest. Dickson Land til høyre i bakgrunnen.
Man regne seg som heldig hvis man får stå ved Sassenfjordens kalde kyster en stund. Man ser ut over isen og all den herligheten. Her er det lett å glemme verdens katastrofer i en liten men verdifull stund. Det er bra.
I denne forstand ønsker jeg alle sammen som leser denne lille meldingen (og alle andre) gode og fredelige påskedager!
Og fordi det er så vakkert: et bilde til med utsikten fra Elveneset over Sassenfjorden.
Kysten på Elveneset i Sassenfjorden, med utsikt mot øst, innover Tempelfjorden.
Jan Mayen 2015 … det er nå historie. Det finnes opplevelser som er vanskelige å gjenta, det er ikke «bare bare» (spesielt hvis det er snakk om en øy som nå i praksis er stort sett stengt for offentligheten, men det er en annen sak).
Denne gangen nådde vi toppen av Beerenberget og mer. Du kan, som vanlig, lese litt om det og se en del bilder i reisebloggen min (juni 2015, engelsk). Men Pascal Prinz tok en del video og nå fikk han lagd en vakker liten film om denne fantastiske opplevelsen:
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Den velkjente isbjørnbinna «Frost» døde i fjor på langfredag sammen med ungen sin ved Vindodden i Sassenfjorden. Saken hadde tiltrukket mye oppmerksomhet (trykk her for å lese mer om hendelsen). Den lille isbjørnfamilien hadde kommet til et hytteområde på Vindodden og ble skremt bort av folk som oppholdt seg der på vanlig måte, som generelt gjerne inkluderer varselskudd med signalpistol og, hvis forholdene tillater det, bruk av kjøretøy som snøskuter eller helikopter som skaper en del støy. Bjørnene lå ut på svøm i fjorden men binna ble snart sett drivende død i vannet. Sysselmesteren ble tilkalt og sikret kroppen til Frost. Ungen begynte å oppføre seg aggressivt og måtte derfor skytes av Sysselmesteren.
Det ble snart kjent at Frost og ungen sin hadde blitt bedøvet 2 dager tidligere av polarinstituttets vitenskapsfolk, noe som led til spekulasjoner at bedøvelsen kunne ha bidratt til at binna døde. Det er meget uvanlig at isbjørn dør etter kort tid i vannet; vanligvis kan de svømme store avstander i iskaldt vann uten vanskeligheter.
Nå finnes det en obduksjonsrapport som Svalbardposten fikk se på kontoret til Sysselmesteren. Ifølge rapporten kunne man fastslå at bedøvelsen ikke var dødsårsaken. Det viste seg at Frost hadde pådratt seg betydelige indre skader inkludert brukne ribber, punktert lunge og blodtap i i buken. Frost skal ha dødd som følge av disse indre skadene.
Det er ukjent hvordan Frost pådro seg skadene, men et fall fra en bratt fjellside kan være en mulighet. Det fantes faktisk rykter om at noen kunne ha kjørt med snøskuter inn til siden på binna, men det er ingenting som faktisk tyder på det og det er en scenario som generelt virker veldig lite sannsynlig.
Vitenskaperne hadde foretatt bedøvelsen godt 2 dager før Frost og ungen døde i Tempelfjorden, 6-7 kilometer øst for Vindodden. Etter bedøvelsen hadde vitenskaperne ventet en stund og observert hvordan isbjørnene våknet og begynte å bli aktive igjen. Adferden deres skal ha vært normal og dermed blir det fra offisiell side utelukket at bedøvelsen kan ha bidratt til døden til Frost, inkludert en indirekte virkning ved å bidra til et fall.
En isbjørnfamilie i Isfjorden.
Det er mulig men ukjent om binna i bildet er Frost.
Hvert år blir et to- til tresifret antall isbjørner på Svalbard bedøvet for å ta prøver, vekt og størrelse og for å plassere en markering og delvis også sendere. Frost, kjent til vitenskapet under det litt mer nøkterne navnet N23992, hadde vært gjennom denne prosedyren flere ganger i sitt 18 år lange liv. Isbjørnforsker Jon Aars og kollegaer har vært med på å omtrent 1000 bedøvelser og man kjenner til 3 tilfeller hvor bjørner døde som følge av bedøvelsen. I tillegg finnes det et tilfelle til hvor det finnes en tidsmessig sammenheng uten at bedøvelsen kunne fastslås som dødsårsak. Denne typen forskning blir kritisert av miljøaktivister som mener at den medfører stor stress for dyrene.
Binna Frost var godt kjent til mange, blant annet fordi hun hadde gjort det til en vane å oppholde seg ved hytter og bosetninger. Hun ble også flere ganger omtalt i medier inkludert dokumentarfilmen «Dronning uten land» av Asgeir Helgeland. Filmen ble også oversatt til engelsk og tysk. Trykk her for å lese litt mer om Frosts eventyrlig og delvis tragisk liv på denne hjemmesiden.
Hennes vane å besøke hytter og bosetninger, noe som i mange tilfeller førte til betydelige skader på hyttene, var ikke veldig populær blant lokalbefolkningen, og det var ikke fritt for at noen tok nyheten om hennes død med lettelse.
Radioctiv? Cesium? Tapt? Det kan muligens få blodtrykket til å stige. Men vi kan slappe av, det er ingen fare.
Ligner på sak i Australia
Saken ligner på en hendelse i Australia i januar 2023 hvor en liten kapsel med cesium gikk tapt under veitransport over 1400 kilometer. Hvis man håndterer slike materialer på feil måte så er det faktisk stor fare for helse og miljø. Derfor satte man straks i gang med en stor leteaksjon og kapselsen ble faktisk funnet etter to dager.
Cesium-kapsel på Breinosa gikk tapt i 1984
En lignende cesium-kapsel gikk tapt på Breinosa i nærheten av gruve 7 øst for Longyearbyen på Svalbard. Det skjedde allerede i 1984, for snart 40 år siden. Nå ble saken tatt opp igjen i sammenheng med forberedelsene for å stenge gruve 7 i 2025. Saken ble også omtalt i Svalbardposten.
Forskjellen til saken i Australia: kapselen på Svalbard ble aldri funnet og den er fortsatt hvor den gikk tapt i 1984. Og den vil bli der i alle tider.
Gruve 7 og Breinosa: cesium-kapselen ligger under 300 meter fjell
(bildet ble tatt fra ruteflyet til Longyearbyen).
Radioaktiv cesium 137 i gruvedrift
Hva skjedde? En radioaktiv kilde som en kapsel med cesium 137 blir i sammenheng med gruvedrift eksempelvis brukt under leting av nye forekomster. Tanken er at intensiteten til strålingen registrert av måleutstyr plassert i en viss avstand er avhenging av kildens intensitet, dens avstanden til måleren og tettheten til fjellet mellom begge to. Dersom både kilden og avstanden er kjent kan man bruke resultatet for å beregne tettheten til fjellet, noe som forteller geologer noe om bergartene som finnes i området inkludert forekomster som eksempelvis kull.
Men det er ikke en del av den vanlige prosedyren å la cesiumkilden forsvinne i et borehull på 314 meters dypde. Og det var det som skjedde på Breinosa i 1984. Og kapselen ligger fortsatt i dypden nederst i borehullet.
Cesium-kapselen vil få ligge i fred
Det er ikke mulig å nå frem til kapselen nederst i borehullet uten veldig store kostnader. På den andre siden er det mer enn rimelig å annta at kapselen ligger godt og sikkert i sin posisjon uten fare for miljøet med over 300 m fjell over seg. Eksperter sier at det er ingen fare for at grunnvann kommer til å vaske cesium ut og det vil ta mange tusen år før erosjonen vil klare å fjerne så mye som 300 meter fjell.
På den andre siden står halveringstiden for radioaktiviteten i cesium som angis med 30,1 år. Det betyr at aktiviteten har allerede mer enn halvert seg siden 1984. Etter 10 halveringstider kan man generelt anta at eventuelt resterende mengder av radioaktive materialer neppe er påviselig og langt fra skadelig. Alt i alt har myndigheter og gruveselskapet konkludert med at cesiumkapselen skal få ligge i fred i borehullet. Men det ble besluttet å dokumentere saken slik at dens eksistens og posisjon vil være kjent i lang tid fremover. I tilfelle noen skulle komme på å drive en tunnel i fjellet nettopp der.