Arctica II var og er det perfekte båten til å utforske Nordaustlandet og dets omgivelser, noe som gjerne er et fokus på disse turene. Igjen ble det god anledning og vi dro nytte av det.
Vi begynte i Lady Franklinfjorden en en liten tur på Tomboloøya – denne gangen uten isbjørn, i motsetning til siste gang for noen år siden. Gode greier. Men vi fikk se en hel isbjørnfamilie senere samme dagen, innerst i Lady Franklinfjorden. Dagen ble avrundet med en liten vandring i nærheten av de store isbreene der.
Neste dag ble det en lengre fottur i Franklindalen og østover til Brennevinsfjorden. Det er nettopp slike turer som jeg elsker. Rett og slett fantastisk. Jeg skulle gjerne gjort flere av dem. Det blir det neppe under det nye regelverket, men jeg kan ikke klage, vi har nok gjort en ganske god del. Det samme gjelder forresten turen i Beverlydalen senere samme dag. Her ble hvert minutt brukt på bestmulig måte.
Fottur i Beverlydalen, Nordaustland.
Etter en spasertur på den lille men veldig spennende midtre øya i Sabineøyane – en tur der er blant de mer sjeldne opplevelser – fulgt av en vandring i Planciusbukta – dito – seilte vi videre innover Rijpfjorden, til de mektige Rijpbreane og den gamle krigsværstasjonen Haudegen.
Dagen etter fikk vi tett tåke, men det ble såvidt bra nok for en liten tur på Scoresbyøya som endte med en utrolig vakker isbjørnopplevelse og en kveldstur på Parryøya i Sjuøyane, lengst nord på Svalbard.
Isbjørn på Scoresbyøya.
Så var det en isbjørn til som vinket fra Nelsonøya før vi satte kurs for Hinlopenstretet hvor vi seilte til det mektige Alkefjellet. Ellers var der meste av Hinlopen gjemt bak tett tåke denne gangen.
Bildegalleri 2: Nordaustlandet og Hinlopenstretet
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.