spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Andréetangen

Panorama av en fangsthytte på Edgeøya

Virtuell tur: fangsthytta på Andréetangen, Edgeøya

Edgeøya: Andréetangen

Den sørøstlige delen av Edgeøya har et helt spesielt landskap, dyreliv og historie. De vidstrakte platåfjellene kan noen ganger virke dystre og deprimerende, spesielt i gråvær. Lavlandet Andréetangen, oppkalt etter en tysk geograf og ikke etter den svenske ballongpiloten, består av store tundraer. Nær kysten, ikke langt fra den gamle fangsthytta, kan man ofte se en flokk hvalrosser.

Fangsthytta på Andréetangen: inngangen

I flere hundre år inntil andre verdenskrig har de små øyene Zieglerøya og Delitschøya, som ligger i umiddelbar nærhet av Andréetangen, blitt brukt som base for fangstfolk.

Den gamle fangsthytta på Andréetangen har nok sett bedre tider. Da bildene ble tatt (i august 2014), var taket ved inngangen temmelig ødelagt.

Hytta på Andréetangen: hovedrom

Andréetangen hytte ble bygget i 1946 av Henry Rudi, den berømte “Isbjørnkongen”. Rudi var ikke lenger den yngste, men likevel overvintret han flere ganger her før han trakk seg tilbake fra fangstlivet.

Hytta på Andréetangen: soverom

På baksiden ligger soverommet. I en periode lå det også et annet rom her, men dette ble senere fjernet. Etter at Henry Rudi overvintret her, har også andre kjente ishavsfolk som isbjørnforskeren Thor Larsen og Per Johnson, den siste isbjørnjegeren i denne regionen tilbragt en vinter i hytta. Ved siden av, bygde Larsen et lite laboratorium og ga den lille bosetningen navnet “Permafrost City”, men i dag er det ingen spor igjen av laboratoriet.

Tilbake

Legg igjen din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste modifikasjon: 18.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php