Alle isbreene på Svalbard produserer smeltevann i den varme sesongen og i perioder med mildvær og regn om vinteren, og når smeltevannet renner bort skaper det smeltevannskanaler på overflaten av, og smeltevannsgrotter inni, isbreene. Om vinteren tørker disse kanalene inn og danner isgrotter. Det er likevel viktig å vite at noen isbreer produserer smeltevann til og med om vinteren, så hold øynene åpne! Og gå aldri inn i en isgrotte når det regner…
Noen isgrotter er lette å nå. Det er absolutt fascinerende å gå på innsiden av en isbre! Gjennom vinteren tilbys turer til isgrotter jevnlig fra Longyearbyen som halvdags- og dagsturer til fots, med ski eller truger, snowcat (beltevogn) og med hundeslede. Alle breene nær Longyearbyen har isgrotter, ikke bare Longyearbyen som vises her, men også Larsbreen og Scott Turnerbreen i Bolterdalen. Sistnevnte er hoveddestinasjonen for hundesledeturer, ettersom den ligger i et snøskuter-fritt område, og er perfekt for stillegående turer (det samme gjelder Larsbreen, men her er det for bratt for hundesleder).
Isgrotter endrer seg fra år til år. Isbreen er i konstant bevegelse, og isen formes av smeltevannet. Noen ganger er de bratte og smale, og vanskelig – om ikke umulig – å ta seg til. Andre isgrotter er lette å nå av alle. Smalere, kurvede passasjer åpner seg til store hulrom – fantastisk! Stalaktitter av is henger fra taket, og det er andre fantastiske strukturer å se. Uheldigvis er disse skjøre og blir lett skadet, så du vil se flere av dem jo tidligere i sesongen du besøker grotten. Heldigvis vokser de raskt ut igjen hvert år, og er en fin kontrast til dryppstein av kalk.
Isgrotten vist her ligger i øvre Longyearbreen, og den var ganske smal. Det var vanskelig å ta bilder her med panoramateknikken!
Det er selvsagt at isgrottene kun bør besøkes når man har riktig utstyr, erfaring og kunnskap med på turen. Guidede turer tilbys jevnlig i Longyearbyen for dem som ikke er erfarne huleboere…
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.