Tendensen til raskere smelting er særlig utpreget på Svalbard, men den finnes klart i hele Arktis. Tapet av is på land har i sin tur tilbakekoblingseffekter på klimaet: isfritt land absorberer mer solstråling enn is og snø og varmes derfor opp enda raskere; i litt mindre grad gjelder dette også for bar is sammenlignet med snø.
Kanten av en liten iskappe på Storøya nordøst på Svalbard. Mange små smeltevannskanaler er synlige på overflaten. Den våte firnen og blåisen absorberer betydelig mer solstråling enn tørr, hvit snø, noe som igjen fører til økt smelting. Det isfrie landet som dukker opp ved siden av iskappen, er også mye bedre i stand til å omdanne solstråling til varme.
Et annet problem er ringvirkninger på det marine økosystemet: Stadig større mengder smeltevann tilføres det tidligere mer klare fjord- og kystvannet, som på grunn av sedimentbelastningen blir mer og mer uklart og slipper lite lys gjennom. Dette påvirker igjen algeveksten, som er avhengig av lys for fotosyntesen.
Torsdag 21. november vedtok Stortinget den nye Svalbardmeldingen. Svalbardmeldingen er regjeringens strategidokument, der regjeringen legger føringer for politikken de neste 5-10 årene. Den er i seg selv ikke en iverksatt politikk, men en intensjonserklæring fra regjeringen vedtatt av Stortinget om den fremtidige politikken slik den nå er tenkt på regjeringsnivå.
Overordnet danner følgende fem prinsipper rammen for norsk Svalbardpolitikk:
Konsekvent og fast håndhevelse av suvereniteten.
Korrekt overholdelse av Svalbardtraktaten og kontroll med at traktaten blir etterlevd.
Bevaring av ro og stabilitet i området.
Bevaring av områdets særegne villmarksnatur.
=pprettholdelse av norske samfunn på øygruppen.
Norske flagg i Longyearbyen (17. mai): Longyearbyen hele Svalbard er norsk, men Longyearbyens befolkning får gjerne bli litt norskere igjen ifølge regjeringen. Sysselmester Lars Fause (til høyre) er regjeringens høyeste representant på Svalbard.
Noen viktige punkter fra den nye Svalbardmeldingen:
Pysisk helse
Det finnes mennesker med psykiske helseproblemer over hele verden, og Svalbard er selvfølgelig ingen unntak. Men de som får akutte psykiske problemer i Longyearbyen har som oftest ikke direkte tilgang til profesjonell hjelp. Dette kan ha kostet to mennesker livet i den senere tid: det var to selvmord i Longyearbyen i 2023.
Det er først og fremst takket være engasjementet til Longyearbyens politiske ungdom at regjeringen ønsker å bedre situasjonen her. Ifølge NRK vil de imidlertid først applaudere dette når en psykolog faktisk tiltrer sin stilling i Longyearbyen.
Postflyet
Du trenger ikke å få alt du bestiller levert samme dag, spesielt ikke rett under nordpolen. Men i Longyearbyen skal man likevel ha pålitelig levering av varer av alle slag, inkludert ferskvarer, året rundt og passende til moderne behov. Det har vært en del diskusjon og usikkerhet rundt Postens fraktfly til Longyearbyen. Nå bevilger regjeringen penger for å opprettholde denne flylogistikken, som selvsagt omfatter mer enn bare epler og bananer. Det gjenstår imidlertid å se hvordan dette skal organiseres på sikt.
Tomme reoler på Svalbardbutikken (Coop Svalbard) i Longyearbyen:
ikke ukjent, men skal ikke skje altfor ofte.
Lave takster og avgifter
Svalbard skal fortsatt være et lavskatteområde. Bakgrunnen for dette ligger i Svalbardtraktaten; kort fortalt skal Norge som stat ikke ha nettoinntekter av skatter og avgifter. Derfor er det ingen moms på Svalbard, og andre skatter og avgifter er også ofte lavere enn på fastlandet. Slik skal det fortsatt være, men det er anledning til å justere etter behov.
Bolig og befolkning
Nå blir det trolig mer spennende for mange her. Regjeringen ønsker at Longyearbyen ikke vokser utover nivået før det fatale snøskredet 19. desember 2015. Og utover det ønsker regjeringen at den norske andelen av befolkningen øker.
Husbygging i Longyearbyen. Inntrykket at byen vokser er feilt:
det handler om å erstatte det som gikk tapt fra og med 2015.
Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) bor det i dag 2595 personer i Longyearbyen og Ny-Ålesund, hvorav 1621 er nordmenn, det vil si rundt 63 %. Dette er ikke nok for regjeringen. Faktisk har andelen nordmenn i befolkningen vært synkende i en årrekke, noe som blant annet skyldes nedleggelsen av de norske kullgruvene i Sveagruva og Longyearbyen: I disse godt betalte og tidligere trygge industriarbeidsplassene var en høy andel av arbeidsstyrken norsk. Strategien som ble formulert i tidligere Svalbardmeldinger om å erstatte gruvedrift med utdanning, forskning og turisme, har vist seg å virke mot sin hensikt sett fra regjeringens side, ettersom arbeidsplassene i disse sektorene er langt mer internasjonale enn i gruvedriften. Det er her regjeringen ønsker å sette inn mottiltak (kommentar: reglene som trer i kraft 1. januar 2025 kan vel også ses i lys av dette; den politiske skuffelsen over den relativt lave norske andelen av arbeidsplassene som skapes i reiselivet, er trolig minst like viktig som miljøvernet, som nok er mer et påskudd her. Slutt på kommentaren).
Boligpolitikken, som lenge har vært et hett tema i Longyearbyen, som er preget av boligmangel, har allerede i lengre tid vært et virkemiddel regjeringen har brukt for å øke den norske befolkningsandelen i Longyearbyen: Selv om den totale boligsmassen ikke skal øke utover det man hadde i 2015, gir den uunngåelige omstruktureringen som skjedde etter snøskredet (over 100 leiligheter ble klassifisert som rasfarlige og revet) også en mulighet til å omorganisere eierskapet. Det private boligmarkedet reduseres, og andelen statseide boliger øker til fordel for ansatte hos store, direkte eller indirekte statlige/offentlige aktører, der andelen norske arbeidstakere er høyere enn for eksempel i tjenestesektoren. Blant disse aktørene finner vi Longyearbyen Lokalstyre, Sysselmesteren, UNIS, Folkehøgskole og flere.
I tillegg skal det fortsatt være attraktivt å bo i Longyearbyen, særlig for den norske befolkningen. Her er det trolig behov for tiltak, ettersom den gjennomsnittlige botiden i Longyearbyen, det sted som alltid har vært preget av høy fluktuasjon, går ned.
Energi
Og hva hjelper det med den fineste leiligheten hvis det ikke kommer strøm fra stikkontakten og varmen forblir kald? Så ille er det ikke, men scenariet kan ikke utelukkes i den lille byen Longyearbyen, hvis energiforsyning er preget av at den ikke er en del av et overregionalt nett. Energi har lenge vært et omdiskutert tema i Longyearbyen. På den ene siden handler det om den kraftige prisøkningen på strøm og fjernvarme, men også om forsyningssikkerhet og hvor energien skal komme fra på lang sikt. Kullets tid som energikilde i Longyearbyen er historie, og dagens dieselkraftverk oppfyller ikke kravene til forsyningssikkerhet, økonomisk effektivitet og klimanøytralitet. Dagens virkelighet er langt fra den tidligere så kjære ideen om å være et fyrtårnprosjekt på internasjonalt nivå; i dag er folk glade hvis varmen er på i de kalde månedene og strømmen i det minste er noenlunde rimelig, selv om staten må hjelpe til med penger og forsvaret leverer mobile generatorer slik at man har noen marginer i tilfellet at.
Uansett hvordan fremtidens energiforsyning vil se ut i Longyearbyen: Staten vil spille en viktigere rolle gjennom det statseide selskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani.
Besøksbidrag
Regjeringen ønsker at turistene skal bidra mer også til offentlige kasser gjennom et såkalt besøksbidrag. Bidraget kan utgjøre inntil 5 prosent, som for eksempel kan legges på hotellovernattinger. Skipspassasjerer kan belastes med en fast sats på for eksempel 150 kroner. Et slikt system finnes allerede på fastlandet, der inntektene i sin helhet går til kommunale kasser. På Svalbard ønsker staten å forbeholde seg retten til en del av inntektene.
Siden 2007 har man på Svalbard hatt et miljøgebyr på 150 kroner, som er inkludert i flybillettene og som betales av skip som bringer passasjerer til Svalbard. Miljøgebyret administreres av Svalbard Miljøvernfond, som alle i Longyearbyen kan søke om økonomisk støtte til prosjekter med et miljøaspekt. Miljøavgiften er ikke en del av diskusjonen nå. Kommer et besøksbidrag så kommer det i tillegg.
Inntil det skjer, vil det nok fortsatt være behov for en del diskusjon, blant annet om hvem som skal nyte godt av inntektene og hva de kan brukes til.
Vi gikk en liten tur på Stussnesfjellet på Skjervøya sent på ettermiddagen og fikk en fin utsikt over havna og byen i mørket.
Neste dag ble det en siste runde med whalewatching i Kvænangen, ikke helt uten hell 🙂 – og så satte vi kurs for Hamnes, et av få steder som ikke ble ødelagt av tyskerne i 1944/45 og dermed fikk bevare sin historiske sjarm.
Etter litt sightseeing i Hamnes ble det Captain’s Dinner ombord. Kokken Piet og gjengen på kjøkkenet og i service gjorde at det ble en helt fantastisk kveld!
Kaptain Douwe beskrevet turen, litt avkortet, med «the worst weather, the best whales». Jo, det er nok noe i det …
Bildegalleri Skjervøy, Kvænangen og Hamnes – 17. november 2024
Det var uten tvil bra å vente på at stormen skulle dra videre, bortsett fra at det var spennende i seg selv å besøke Manndalen. Men utover det har vi Kvænangen uten storm nå. Bare noen dønninger igjen.
Hva kan jeg si? Det var neppe mer enn en halv times tid som gikk før vi fikk se de første spekkhoggerne. Fulgt av noen finnhvaler. Deretter kom knølhvaler. Mange.
For en dag! Bare se bildene. Sånt gikk det i timevis.
På kvelden gikk vi langs kaia i Reinfjorden. Vel, „kveld“ er jo et relativt begrep her nå. Klokka 13.08 går sola ned.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Så fortsatte vi med whalewatching også på lørdag. Det er hvaler som står i fokus på denne turen, og jeg vil si at her er det lite å klage på … været kunnet sikkert vært litt bedre, med mindre skyer og litt bedre lys, men været er været. Det er jo lov å ønske seg noe. Sånt er det bare her i nord på denne årstiden 🐳 🙂
Og igjen er det lavtrykk og storm over store deler av kysten i nord. For å komme oss litt unna det verste trakk vi oss tilbake innover Lyngenfjorden, til Manndalen. Her er det tre etniske grupper som har bodd ved siden av hverandre i flere århundre: kvener, samer og nordmenn. Nabolaget har iblant vært vanskelig.
Vi besøkte «senteret for nordiske folk», et kultursenter og museum, hvor vi fikk en hyggelig og spennende omvisning.
Senere ble det foredrag og film hos oss ombord. Den mørke delen av dagen blir jo lengre og lengre.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Er det storm så er det storm. Den værer gjerne i to døgn. Da var det bare å smøre seg med tolmodighet. En tur rundt Manndalen for å strekke litt på beina og flere foredrag ombord.
Det er jo alltid noe nytt å oppdage selv om man har vært der mange ganger før. Det er bare å holde øyene åpne. «Tromsø frimerke og mynt», byens fineste bokhandel, godt gjemt i Sjøgata 20. Anbefales!
«Tromsø frimerke og mynt», byens beste bokhandler i Sjøgata 20.
Så satte vi i gang igjen. Årets siste seiltur for meg. Med gode gamle Antigua er vi ute etter nordlys og hvaler. Nordlys ble det allerede snart etter avgang fra Tromsø.
Det vil nok ta litt mer tid til vi får se hvaler. Den neste stormen er allerede på vei inn til kystens farvann. Været er lite hyggelig i år. Da er det bare å gjemme seg et sted i fjordene. Men det er bare å slappe litt av, det skal nok bli hval denne gangen også.
Som sagt, det hadde vært en lang natt. Eller en kort en, avhengig av perspektiv. Nordlyset var saken. Vakkert!
Så spaserte vi litt rundt i Hamnes i dagslys og tok en liten tur i skogen, med utsikt mot de vakre Lyngenalpene. Deretter var det å si farvel og takk for denne gangen til Hamnes. Seilasen i Lyngenfjorden ble det siste høydepunktet på denne turen.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Så var det bare å seile noen timer til Tromsø. Det var nok en spesiell tur. Med tanke på været kan man neppe si at vi var veldig heldige. Men likevel ble det mange gode opplevelser og stemningen ombord var veldig god. Det er bra – tusen takk til alle som var med!
Fomiddagen holdt vi på med å oppdage Skjervøy. Vi gikk en liten tur opp på et av fjellene bak byen og nøyt den vakre utsikten over Skjervøy og området rundt omkring.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Vinden la seg på ettermiddagen og så satt vi kurs mot Hamnes, en historisk handelsplass på Uløy. Plutselig oppstå en annen slags vind som kalles for solvind og snart kunne vi oppleve det magiske nordlyset som skinte mellom skyene. For en utrolig fin dag etter dager med bare storm og regn.
Vil du lese mer om nordlys finner du mer informasjon ved å trykke her.
Vi hadde vært en natt i havna på Skjervøy, metropolen i Kvænangen. Hvor den berømte Fram nådde frem til sivilisasjonen igjen etter den legendariske driftekspedisjonen over polhavet i 1893-96.
Vi er helt klart ikke på en ekspedisjon av denne typen 🙂 men likevel ble det en eventyrlig dag, med mye vind og vær og massevis av spekkhoggere og andre hvaler!
Da var vi plutselig underveis. Noen timer etter avgang nådde vi frem til Lenangen på vestsiden av Lyngenalpene. Det var ikke mye vi hadde tenkt å gjøre da utover noen times søvn og vi var underveis igjen ganske tidlig neste dag. Og da tok det ikke langt til vi fant en gruppe spekkhoggere. Fantastisk!
Det er godt med hval i hele området. Vi så 3 finnhvaler i Kvænangen, litt nord for Skjervøy.