spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Emil'janovbreen

Nytt landskap skapt gjennom klimaendringer

Det er nok ikke mange som vet uten videre hvor som Emil’janovbreen ligger. Det er en mellomstor isbre på østkysten av Spitsbergen, sør for Kvalvågen. På kartet så det ut som om det ligger en liten halvøy rett foran breen – en typisk situasjon i klimaendringens tider: isbreene trekker seg tilbake og arealen mellom endmorenen og selve breen vokser og vokser. Det kan ligge på land eller under vann, og da kan det bli til en fjord. Ligger morenen under vann, kan den danne potensielt farlige grunner, men hvis den bare er høy nok danner den noen småøyer eller en halvøy. Det er det som skjedde både her, ved Emil’janovbreen, og lenger sør, ved Crollbreen, hvor vi fant et veldig ung og spennende landskap i 2018. Og mange andre steder.

Vi hadde satset på å finne en brukbar ankringsplass bak halvøya i denne nye fjorden ved Emil’janovbreen. Farvannet er ikke kartlagt, det har jo bare eksistert i noen få år. Breen hadde faktisk allerede trukket seg så langt tilbake at det var mer en nok plass. Og morenehalvøya viste seg godt egnet til en liten spasertur.

Neste dagen fortsatte vi turen nordover i Kvalvågen mot Boltodden. Det er stedet med dinosaursporene. Klikk her for å fortsette turen dit.

Tilbake

Siste modifikasjon: 24.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php