spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Kapp Amsterdam

Havna ved Sveagruva

Braganzavågen som ligger like ved Sveagruva er veldig grunn og større skip kan ikke seile inn er. Derfor finnes det en liten havn ved Kapp Amsterdam i Van Mijenfjorden, omtrent 5 kilometer sør for gruvebyen. Det er ikke bare selve havnen med kaien som finnes der, men det er et ganske stort område med mye lagring og annet, så stedet er preget av tungindustri i likhet med Svea ellers.

Havna er tilgjengelig bare deler av året når farvannet er isfritt. Van Mijenfjorden fryser til store deler av året til langt utover våren fordi den lange, smale Akseløya ligger tvers over inngangen av fjorden og avskjermer den fra havets strømmer og dønninger slik at isen får legge seg i ro. Når skip måtte likevel seile inn til Svea om vinteren så var dette vanligvis bare mulig ved hjelp av isbryter.

Oppryddingen av Sveagruva vil også omfatte infrastrukturen ved Kapp Amsterdam så når prosessen er ferdig vil lite eller ingenting bli igjen der. Men kaien ved Kapp Amsterdam vil brukes til siste stund i oppryddingen fordi alt må jo sendes ut derfra.

Til side:  → Svea-området  → Sveagruva (gruvebyen)  → Svea Nord  → Lunckefjellet  → Kapp Amsterdam

Tilbake

Siste modifikasjon: 05.02.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php