Generelt: Moffen er en fascinerende, liten øy. Etter at hvalrossen ble bortimot utryddet på Svalbard midt på 1900-tallet, fikk Moffen en sentral rolle i å bringe bestanden tilbake. Denne prosessen er fremdeles i gang. På sørtippen av øya, ligger det ofte store antall hvalross. Noen ganger snakker vi om flere enn 100 dyr. Av den grunn er Moffen et vernet naturområde. Om sommeren, 15. mai til 15. september, er det ferdselsforbud inkludert kystfarvannet til og med 500 meter fra land.
Kryssingen av 80°N er alltid en god unnskyldning for å ta en dram.
Moffen ligger rett nord for 80°N. Både øya og hvalrossene kan sees langveis fra, og derfor er Moffen et populært stoppested for mange skip. De seiler rundt sørenden av øya der de ligger og driver en stund, for deretter å seile videre igjen.
Geologi: Moffen består utelukkende av en rekke med strandvoller. Disse har blitt dannet av sand fra den flate havgrunnen rundt øya, som har blitt skylt opp fra flere forskjellige retninger og dermed dannet den ringformete øya Moffen. Mellom strandvollene, ligger det en lagune med brakkvann.
Det ligger ingen fjell i dagen på Moffen.
Landskap: Helt flat øy, formet som en dråpe med en lagune i midten.
Moffen.
Flora og Fauna: Det er sparsomt med flora, bortsett fra noen moser nær sørspissen, hvor hvalross ble slaktet i store mengder i flere århundre.
Til tross for at den er veldig liten, har Moffen et interessant dyreliv men på grunn av vernebestemmelsene er observasjonsmulighetene begrenset. Man finner et stort antall av rødnebbterne som hekker på øya. Det finnes også noen få par av sabinemåken, som er svært sjeldent på Svalbard, men de er vanskelig å oppdage blant alle ternerne og krykkjene. Hvalrossene holder seg gjerne til i det grunne vannet, som eigner seg godt som beiteområde. De har en koloni på sørspissen av Moffen, hvor de ligger og hviler.
Historie: Hvalfangerne kjente Moffen allerede på 17-tallet, slik at øya tidlig ble et yndet jaktrevir for hvalross. Legenden sier at navnet på øya, var en lite hyggelig kallenavn for tyske sjømenn på nederlandske hvalfangstskip. Men jeg har flere ganger hørt fra nederlendere, at det er mer sannsynlig at navnet henviser til formen på øya som ligner en «Muff», et klesplagg av ull til å stikke hendene inn i når det er kaldt ute.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.