spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Ryke Yseøyane

360° panorama virtuell tur og historien om en drama i ishavet

Virtuell tur – Ryke Yseøyane

En panorama-omvisning fra en av de mest avsidesliggende stedene på Spitsbergen: Ryke Yseøyane, en liten øygruppe bestående av tre små holmer øst for Edgeøya.

Stasjoner

Ryke Yseøyane: Steinøya

Disse øyene har en dramatisk historie. Vi begynner på Steinøya som ligger lengst nordvest av de tre øyene. Steinøya er bare 1,7 km lang. Fra den 40 meter høye klippen på den nordlige enden av øya fører en snøfonn, hvor man kan gå til fots om vinteren, ned til sjøisen.

Steinøya er 1,7 km lang og klippekysten på nordsiden er 40 m høy. Om vinteren skal det være en snøfonn her om gjør det mulig å gå fra toppen til det islagte havet.

Ryke Yseøyane: Heimøya

Steinar Ingebrigtsen og Kristian Torsvik hadde begge to overvintret tidligere, så de var ikke uten erfaring da de bestemte seg at de skulle overvintre to ganger på råd på Ryke Yseøyane. De antok at det skulle være et av de beste stedene på Svalbard for isbjørnfangst, og så satte de i gang med den første overvintringen i 1967. Da var Steinar 25 år gammel og Kristian var på 35 år.

Hytta på Heimøya: inngang

Steinar og Kristian fikk anledning å reise nordover med Norvarg, ekspedisjonsskipet til den tyske Stauferland expedisjonen som ble organisert av geografen Julius Büdel fra Würzburg for vitenskapelige arbeider på Barentsøya og omegn.

Hytta på Heimøya: arbeidsrom og verksted

På grunn av de vanskelige isforholdene ble turen til Ryke Yseøyane ikke lett. Det var fortsatt mye drivis i området i august, og det var bare under det andre anløpet og ikke uten hjelp av ekspedisjonens helikopter at Steinar, Kristian og utstyret deres kom i land på Heimøya, den største av de tre øyene gruppen.

Hytta på Heimøya: hovedrom

Steinar og Kristian bygde ei hytte med materialene som de hadde tatt med seg. De kalte hytta for en palast og øya, som er i underkant av 2 km lang, Heimøya.

De satte ut selvskuddkassene til isbjørnfangst på alle 3 øyer og på fastisen rundt omkring så snart det begynnte å legge seg. Likevel ble fangsten ikke så bra som forventet.

Ryke Yseøyane: Steinøya

Tilbake til Steinøya. Den 14. mai 1969 gikk Steinar til klippen og ned på isen for å se etter selvskuddene, slik som han hadde gjort så mange ganger før. Men denne gangen kom han ikke tilbake. Kristian fant fotsporene som gikk ut fra fastisen og inn i drivisen. Begge hadde vært klare over hvor farlig drivisen kunne være, spesielt rundt Ryke Yseøyane hvor tidevannstrømmen kan være overraskende sterk. Ellers pleide de egentlig ikke å gå inn i drivisen, og det forble uklart hvorfor Steinar hadde valgt å gjøre det likevel denne kvelden. Han ble aldri funnet.

Det er en minneplate på klippen, som opprinnelig ble plassert inne i hytta på Heimøya i 1991 under nærvær av Steinars familiemedlemmer. I 1998 ble minneplaten flyttet til klippen på Steinøya, det stedet hvor Steinar gikk fra øya og inn i isen denne fatale dagen, 14. mai 1969.

Tilbake

Legg igjen din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste modifikasjon: 25.12.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php