Her vil du finne noen hint og ideer om hva du kan gjøre på Spitsbergen. Til slutt, handler det om smaken din (og bankkontoen …) Du vil også finne lenker til turoperatører i mine lenkesamling.
Turer til mesteparten av Svalbard krever at du registrerer på Sysselmannen (Borgemesteren på Svalbard). Om du booker en tur vil turoperatøren ta hånd om dette. Klikk her for videre informasjon om regler og reguleringer, sikkerhet i felt osv.
Sommerturer
Ekspedisjonscruise vil være en ideell måte å reise på for mange. Visst du vil oppleve mest mulig av Arktis (eller Antarktisk) natur, ta med deg eventyrlyst og del din entusiasme for polare områder med likesinnede reisende, da vil du sannsynligvis like denne måten å komme deg rundt på.
Relativt små grupper (avhengig av hvilket skip du bruker, ofte rundt 100 passasjerer og det finnes noen som bare har plass til 12) på fartøyet, hvilke er mindre og har litt enklere standard sammenlignet med «de ekte cruiseskipene».
Ekspedisjonsskip M/V Professor Multanovskiy (som pleide å være mitt andre hjem i Arktis).
Cruiseskip. Om du liker det komfortabelt med et par landskapsinntrykk fra panoramaloungen og noen få relativt korte ilandstigninger i naturen, og du verdsetter god mat og komfort, da vil en tur med et av de større cruiseskipene være et godt valg for deg. Det blir sikkert en fin reise, men nok ikke den helt store naturopplevelsen.
Individuelle vandreturer Det er et utallige muligheter, fra dagsturer rundt Longyearbyen til ulike ukelange vandreturer som har en ekspedisjonskarakter. Nøye forberedelser, god fysisk form og noe erfaringer med vandreturer i nordisk terreng uten stier er åpenbare vilkår. På flere dagers lengre turer, vil du sannsynligvis bære på mer enn 20kg i ryggsekken (telt, brenner, mat, sovepose, rifleammunisjon, snublebluss til isbjørnbeskyttelse rundt teltet imens dere sover osv., for videre informasjon om reguleringer og sikkerhet i felt, se her). Vandreturer gir deg muligheten til å få en intens opplevelse av arktisk natur og landskap, og den spennende følelsen av å være eksponert av elementene og det å leve i naturen. Og det er få ting som er bedre enn første pizza etter en lang tur …
Nytelse av
å bo i telt.
Organiserte vandreturer: På lik linje som individuelle vandreturer, vil du få muligheten til å oppleve arktisk natur og stillhet i masser av tid når du deltar i en organisert vandretur. Du vil få opplevelser, som noen vil elske, andre vil kanskje hate (sove i telt uten muligheten til å ta en dusj osv.). Du må godta gruppens tempo og rytme, og det er lite sannsynlig at du får innflytelse på reiseplanen. Men det er uten tvil flere fordeler: ofte mindre bagasje å bære ettersom det er vanligvis flere depot i felt, mye mindre organisering og forberedelser, solid planlegging og gruppas erfaring (som pleier å være bra). Pass på at du er vet hva slags tur det er du booker og at du er i god nok fysisk form, vær realistisk når det kommer til dine vandreegenskaper, ellers blir din deltagelse en plage for deg selv og et problem for resten av gruppa.
Fottur: Det finnes mange muligheter for flotte fotturer i Longyearbyens omegn, alt fra en enkel spasertur til ganske krevende toppturer. Her finnes det mange tilbud fra de lokale turoperatørene.
Kano/Kajakk. Den åpne kano («Canadisk kano») er ikke et alternativ på Spitsbergen ettersom det er mangel på rolig vann (de få store elvene har masser av grunne partier). Mye kan derimot bli gjort med en robust ekspedisjonskajakk, fra dagsturer til lengre turer med ekspedisjonkarakter. Organisering er ganske dyrt, som starter med å transportere alt utstyret ditt. Det er spesialiserte turoperatører på Spitsbergen som kan hjelpe deg med alt. Denne måten å reise på er attraktivt og kan gi forskjellige perspektiver og erfaringer enn landbasert reising, men det har sine vilkår og spesifikk risiko. Dette inkluderer uforutsigbart vær og lange kyststrekninger hvor det er umulige å gå i land (klipper, brefronter osv.).
Vinterturer
Snøskuter. En veldig populær måte å oppleve Spitsbergen om vinteren. Naturopplevelsen vil bli noe begrenset på grunn av fart og støy, men med snøskuter er det ganske lett å nå imponerende steder i naturen som ligger ganske langt borte. I sesongen (februar-tidlig mai) finnes det hver dag tilbud med dagsturer e.g. til Barentsburg eller til østkysten. På populære ruter er det faktisk en god del traffikk nå i sesongen.
Det er også mulig å leie skuter og dra ut på tur på egen hånd, men organiserte turoppleg anbefales med mindre du har erfaring med slike turer og er lokalkjent.
Kan være både «motorsport» og naturopplevelse, avhengig av hvordan det blir gjort: Snøskuterturer.
Hundeslede. Tradisjonell arktisk reise, kan ikke bli noe bedre. Det er snaut noe som er bedre enn flere dagers tur med hundeslede fra hytte til hytte eller bruk av telt. På Spitsbergen er snøskutertrafikk fortsatt en plage, selv om det blir mer og mer regulert, men det er områder hvor snøskutere ikke er tillatt.
Dagsturer eller halvdagsturer er populære og innebærer ingen stor risiko om du bekymrer deg for å være kald og i ubehag, etter et par timer er du tilbake i byen. Sesongen er hovedsakelig februar til tidlig mai. Spesialiserte operatører vil også arrangere lengre turer etter ønske. Du vil neppe få en mer intens, mer forførende opplevelse av Arktis enn gjennom en flere dagers tur med hundeslede! Selvfølgelig vil du leve med en viss mangel på komfort (uteliv i temperaturer som kan gå langt under 0 grader og alt som følger med dette), men om du er villig til å akseptere det (det er faktisk veldig gøy for de små eventyrerne iblant oss), vil du bli rikt belønnet. Din turoperatør vil assistere deg med informasjon og utstyr. En annen faktor er at hundekjøring er en miljøvennlig måte å komme seg rundt på (ingen CO2-utslipp) og skaper jobber i fjerne samfunn av en sort som lar lokalbefolkningen beholde deres stolthet og noe av deres tradisjonelle teknikk i live. Kos deg!
Skiturer. Dette gir på en måte samme opplevelse som hundekjøring, om du tenker på naturopplevelse, selv om hundene mangler. Skiturer er mye lettere å organisere individuelt, samme som hundekjøring krever det relevant erfaring og, så klart, hunder og slede. På en annen måte, er skigåing med mye bagasje krevende. Hele spekteret av skiturer, fra lette dagsturer på bestilling, ukelange turer med ekspedisjonkarakter, vil gi sporty, eventyrlystne folk en «once-in-a-lifetime» opplevelse.
Hundeslede i Øst-Grønland
Året rundt
Opphold i Longyearbyen. Det er lett å bli et par dager i Longyearbyen på et av hotellene eller (om sommeren) på campingen, og du vil bli overrasket over de ulike tingene du kan gjøre og se – isbjørn og hvalross er nok lite sannsynlig, men annet enn det er nesten alt mulig. Om du blir noen dager og holder øynene åpne, vil du sannsynligvis se reinsdyr, fjellrev og – avhengig av årstid – et stort spekter av forskjellige fuglearter (muligens inkludert polarmåke, alkekonge, rype osv.) Det er stor variasjon av ulike dagsturer du kan booke på hotellet ditt, turistinformasjonen eller med de lokale turoperatørene. Om du er interessert i fugletitting, da kan du lett bruke flere givende dager i og rundt Longyearbyen tidlig på sommeren – det er godt å ha en guide med relevant lokalkunnskaper og en rifle, eller en leiebil.
Sykkel. Innenfor Longyearbyen er det svært praktisk å ha en sykkel; også på veien i retning campingplassen, Bjørndalen og inn i Adventdalen er man da mobil. Man kan leie sykler i Longyearbyen. Ut over det er sykkelturer i stor grad umulig, siden det ikke finnes noen egnete sykkelveier utenfor det bebygde området og det å sykle over den sommerlige tundraen kommer ikke på tale og er på grunn av naturvern strengt for- budt. Dog kan man i en viss grad kjøre over den frosne tundraen og snødekt terreng med såkalte Fatbikes, som har veldig store dekk. Dette er noe som verken forstyrrer naturen eller lovgiveren. Tvert imot kan denne stille ferdselen ønskes velkommen av forskjellige hensyn, blant annet da det bare er kroppsenergi (og kanskje litt strøm) som forbrennes og de eneste utslippene er ens egen pust.
Dertil byr fjordbredden og elveleiene til Adventelva og sidedaler (Endalen osv.) i nærheten av Longyearbyen på gode turmuligheter, så snart de er blitt tørre. Med pigger på dekkene er en sykkeltur på den frosne Adventelva om høsten nærliggende. Og med Fatbike Spitsbergen finnes det i Longyearbyen også en spesialisert arrangør, der den interesserte kan henvende seg.
Buss. På grunn av manglende veier er naturligvis lengre bussreiser ingen mulighet. I Longyearbyen blir det tilbudt charterbusser, som kan bli brukt for sightseeingturer. Det kan man til og med gjøre på en smakfull måte med restaurantbussen til Arctic Tapas, hvor det blir servert en erretters meny. Mindre grupper kan ta en stedsrundtur i minibuss fra et taxifirma.
Skigåing i Arktis:
god fornøyelse
for sporty mennesker.
Tull
Helikopter: Bruken av helikopter for turisme er ikke tillat på Svalbard, hverken ‘flightseeing’ eller å lande i felt. Sysselmannen kan tillate helikopterbruk for forsknings eller journalistiske formål. På grunn av høy bensinforbruk, er helikopter mer eller mindre den minst miljøvennlige måten å komme seg rundt på (enda verre er bruken av atomkraftdrevne isbrytere for turisme – noen forslag om hvordan trygt kaste atomrester?).
Bobil. Først av alt, du vil ikke få den til Spitsbergen, videre er det ingenting du kan gjøre med den ettersom det er mangel på veier utenfor bebyggelse.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.