spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Tusenøyane

Tusenøyane kart

Generelt: ‘Tusenøyane’ er et passende navn for øygruppa. Det er et stort antall små øyer og steiner der ingen er større enn et par km2. De er ganske eksponert for åpent hav, og ligger i grunne områder, noe som gjør dem veldig utilgjengelige. Tusenøyane er en del av Søraust-Svalbard naturreservat. Fra 2014 er det ikke lenger mulig å besøke store deler av Tusenøyane mellom 15. mai til 15. august for å beskytte fuglelivet. I tillegg, er det ikke lengre mulig å besøke noen av øyene overhodet (Zieglerøya, Delitchøya og mesteparten av Halvmåneøya) for å beskytte historiske gjenstander. Disse restriksjonene er svært kontroversielle, men de trer i kraft.

For mer og detaljert informasjon: Guidebook Spitsbergen-Svalbard

Svalbard - Norge nærmest Nordpolen<

Geologi: Tusenøyane består utelukkende av diabas stein, øvre Jura til krittalderen. Sedimenter fra trias, hvor basalt stein har trengt seg inn, har blitt fjernet fullstendig av erosjon. De finnes lengre nord, der de former href=”/?page_id=2374″>Edgeøya. Andre steiner kan bli funnet, men det er kun flyttblokk, stein som har kommet med isbreer.

Anbefalt bok For videre informasjon om geologi og landskap på Svalbard.

Landskap Små, steinete øyer uten isbreer. Mange av Tusenøyane er ganske ufruktbare og er dekket av stor basalt kampestein, i mens andre har vakre, mosete tundra med små tundratjern. Landskapsmessig og geologisk, tilhører Halvmåneøya og
Ryke Yse Øyane Tusenøyane.

Klikk her for panoramabilder av Tusenøyane.

Steinete ‘basalt-landskap’ på Tusenøyane med en gammel fangstamannshytte. Halvmåneøya.

Flora og fauna: Arktis. Delvis veldig ufruktbar, delvis rik i mosetundra. Spesielt der mosen er sårbar – prøv å trå på stein! Det er små tjern på noen av øyene, hvor smålom ofte formerer seg – vakre fugler i et nydelig miljø, men de er lett å forstyrre ved redet. Hold avstand! Tusenøyane er et viktig område for ærfugl og gjess. De store områdene med grunt vann gir gode forsyninger for hvalross, som lever av skjell, som igjen lever i gjørma på bunnen av havet.

Historie: Tidlig på 1600-tallet visste hvalfangstmenn området og etablerte et par landstasjoner i området.

Tusenøyane

Spekkovn (dobbelovn) fra 1600-tallet, Tusenøyane. Akkurat denne ovnen kan være den best bevarte ovnen på hele Svalbard.p>

Tusenøyane var også et favorittområde for jakt og fangst av Pomorene, som kanskje var der før Willem Barents offisielt oppdaget Spitsbergen i 1596. Tidlig på 1900-tallet, fanget norske fangstmenn et stort antall isbjørn her, spesielt på Halvmåneøya og i Tjuvfjorden, på sørsiden av Edgeøya.

Tusenøyane (galleri)

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Tilbake

Siste modifikasjon: 19.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php