spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Gåshamna (Konstantinovka)

Det er spor etter hvalfangerne her på østsiden av Gåshamna. Bak en liten haug ligger en del svære hvalbein. Men det er selve haugen som trekker mest oppmerksomhet i første omgang fordi her finnes det mange spor etter tidligere aktiviteter.

Det var her at den russiske avdelingen av den russisk-svenske gradmålingsekspedisjonen hadde sitt hovedkvarter. Denne ekspedisjonen ble ikke veldig berømt, men den var en av de største vitenskapelige ekspedisjonene som noensinne ble utført på Svalbard. Målet var å utforske jordklodens eksakte form: var det nå en perfekt kule eller var den flat i polområdene? Dette skulle undersøkes ved hjelp av eksakte topografiske målinger både i polare breddegrader og nær ekvator. Spitsbergen var plassen for å få det gjort lengst mot nord. Svenske og russiske forskere samarbeidet for å takle denne store og logistisk veldig krevende oppgaven. Begge grupper overvintret i 1899-1900. Russerne som tok den søre delen av prosjektområdet valgte Gåshamna som hovedkvarter, mens svenskene holdt til på Crozierpynten i Sorgfjorden på Spitsbergens nordkyst.

Senere, på 1900-tallet, ble hytta brukt av norske fangstmenn, som kalte stedet for Konstantinovka. I dag er hytta falleferdig.

Tilbake

Siste modifikasjon: 23.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php