spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Hornsund - Gåshamna (Konstantinovka)

Det er spor etter hvalfangerne her på østsiden av Gåshamna. Bak en liten haug ligger en del svære hvalbein. Men det er selve haugen som trekker mest oppmerksomhet i første omgang fordi her finnes det mange spor etter tidligere aktiviteter.

Det var her at den russiske avdelingen av den russisk-svenske gradmålingsekspedisjonen hadde sitt hovedkvarter. Denne ekspedisjonen ble ikke veldig berømt, men den var en av de største vitenskapelige ekspedisjonene som noensinne ble utført på Svalbard. Målet var å utforske jordklodens eksakte form: var det nå en perfekt kule eller var den flat i polområdene? Dette skulle undersøkes ved hjelp av eksakte topografiske målinger både i polare breddegrader og nær ekvator. Spitsbergen var plassen for å få det gjort lengst mot nord. Svenske og russiske forskere samarbeidet for å takle denne store og logistisk veldig krevende oppgaven. Begge grupper overvintret i 1899-1900. Russerne som tok den søre delen av prosjektområdet valgte Gåshamna som hovedkvarter, mens svenskene holdt til på Crozierpynten i Sorgfjorden på Spitsbergens nordkyst.

Senere, på 1900-tallet, ble hytta brukt av norske fangstmenn, som kalte stedet for Konstantinovka. I dag er hytta falleferdig.

Tilbake

Siste modifikasjon: 23.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php