spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Kiepertøya - en liten øy i Hinlopenstretet (Svalbard)

Kiepertøya er en liten øy i den sørlige delen av Hinlopenstretet. Øya består av tre halvøyer som er bundet sammen av lave landtunger. Noen steder er det under 100 meter mellom strandlinjene til halvøyene.

Geologisk sett består Kiepertøya av doleritt, en magmatisk bergart som ligner basalt. Vær og vind tærer langsomt på doleritten, og resultatet er grove steinblokker. Øya er derfor veldig steinete og ikke så lett å bevege seg rundt på.

Alle tre halvøyene ligger lavt i landskapet med steinete klippeformasjoner. Det er ingen høyder over 34 meter. Noen små, lokale klipper er svært bratte. Alt i alt framstår Kiepertøya som død, øde og forlatt.

Som om ikke den åpenbare trykkede stemningen var nok i seg selv, er det en trist historie knyttet til øya. 31. august 1995 ble den norske sjømannen Helmer Kristensen drept av en isbjørn. Han var en del av et lite mannskap på en isbryterbåt. De hadde med seg passasjerer i land for å gå en liten tur da en svært aggressiv isbjørn gikk til angrep. Det eneste de var bevæpnet med, var en liten pistol. De traff isbjørnen flere ganger i hodet med den, men kulene var ikke kraftige nok til å stoppe en rasende bjørn på den størrelsen. Kristensen ble drept og en annen mann ble skadet.

Senere valgte Sysselmannen å skyte isbjørnen.

En turistgruppe fra det samme skipet hadde også gått i land på samme tid. Turlederne i denne gruppa var, i motsetning til mannskapet, forsvarlig bevæpnet.

Kiepertøya, Denkmal Eisbärenunfall Helmer Kristensen

Minnetavle for Helmer Kristensen, som ble drept her på Kiepertøya av en isbjørn den 31 august 1995.

Tilbake

Siste modifikasjon: 18.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php