Kiepertøya - en liten øy i Hinlopenstretet (Svalbard)
Kiepertøya er en liten øy i den sørlige delen av Hinlopenstretet. Øya består av tre halvøyer som er bundet sammen av lave landtunger. Noen steder er det under 100 meter mellom strandlinjene til halvøyene.
Geologisk sett består Kiepertøya av doleritt, en magmatisk bergart som ligner basalt. Vær og vind tærer langsomt på doleritten, og resultatet er grove steinblokker. Øya er derfor veldig steinete og ikke så lett å bevege seg rundt på.
Alle tre halvøyene ligger lavt i landskapet med steinete klippeformasjoner. Det er ingen høyder over 34 meter. Noen små, lokale klipper er svært bratte. Alt i alt framstår Kiepertøya som død, øde og forlatt.
Som om ikke den åpenbare trykkede stemningen var nok i seg selv, er det en trist historie knyttet til øya. 31. august 1995 ble den norske sjømannen Helmer Kristensen drept av en isbjørn. Han var en del av et lite mannskap på en isbryterbåt. De hadde med seg passasjerer i land for å gå en liten tur da en svært aggressiv isbjørn gikk til angrep. Det eneste de var bevæpnet med, var en liten pistol. De traff isbjørnen flere ganger i hodet med den, men kulene var ikke kraftige nok til å stoppe en rasende bjørn på den størrelsen. Kristensen ble drept og en annen mann ble skadet.
Senere valgte Sysselmannen å skyte isbjørnen.
En turistgruppe fra det samme skipet hadde også gått i land på samme tid. Turlederne i denne gruppa var, i motsetning til mannskapet, forsvarlig bevæpnet.
Minnetavle for Helmer Kristensen, som ble drept her på Kiepertøya av en isbjørn den 31 august 1995.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Lofoten, Jan Mayen og Svalbard fra luften - Denne boken er en reise i bilder gjennom luften over det arktiske Norge: Lofoten, Jan Mayen og Svalbard. Denne boken inneholder for det meste bilder.
Vår tradisjonelle Svalbard-kalender er igjen en dobbelsidig kalender: kalenderbladene har vakre bilder på begge sider slik at du får faktisk to kalendere til prisen for én – tolv fantastiske Svalbard-bilder og tolv likeså flotte Antarktis-bilder på den andre siden!
Spitsbergen – Antarctic double calendar. The back side of the sheets, which used to be blank until 2019, are now fully used so you actually get two calendars for the price of one – twelve stunning Spitsbergen images on one side and twelve equally stunning Antarctic images on the other side!
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.