spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideHistorie → Willem Barentsz

Willem Barentsz

Spitsbergens historie

Willem Barentsz: oppdager av Spitsbergen.

Willem Barentsz: oppdager av Spitsbergen

Heder og ære for ‘offisielt’ å ha oppdaget Svalbard går uten tvil til nederlenderen Willem Barentsz, som seilte ut fra Holland i 1596, for å finne en rute til Kina. Han kom aldri til Kina, men til Bjørnøya, som fikk navnet etter besøket av Barentsz og kompani, som møtte en isbjørn der på sitt første besøk; bjørnen ble drept etter en lang, hard kamp. Barentsz ga øyen navnet ‘Beer Eyland’. Etter det nådde Barentsz Spitsbergen et sted nordvest. Det første landet de så kan ha vært Fuglehuken, nordspissen av Prins Karls Forland. Mange steder på nordvestkysten ble besøkt, og grunnet landskapets alpine karakter kalte Barentsz øyen for Spitsbergen, som betyr ‘spisse fjell’.

Hytten (1) som ble bygget for overvintringen på Novaja Semlja, tegnet av Gerrits de Veer.

Barentsz-hytta på Novaya Zemlya

De reise videre øst og måtte overvintre på nordvestkysten av Novaja Semlja. Under overvintringen døde mange menn, og Barentsz selv var blant dem. De andre kom seg tilbake til Nederland. Spor etter overvintringen i en hytte på Novaja Semlja har blitt funnet, men det er ingen arkeologiske spor som kan dateres tilbake til Barentsz sitt besøk på Svalbard.

Hytten, som ble bygget for overvintringen på Novaja Semlja, tegnet av de Veer. Barentsz døde raskt etter avreisen tidlig på sommeren 1597 av skjørbuk.

Barentsz-hytta på Novaya Zemlya

Tilbake

Siste modifikasjon: 02.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php