spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Seligerbreen

360 grader panoramabilde

Seligerbreen ligger i Liefdefjorden, rett vest for den berømte Monacobreen. Mellom disse to breene ligger fjellet Stortingspresidenten. Frem til til 2014 hadde breene en felles brefront nord for Stortingspresidenten, men etter 2014 har de trukket seg så langt tilbake at de nå har en brefront hver for seg.

Seligerbreen har fortsatt å trekke seg tilbake, og etterhvert kom det noen holmer ut under isen. Opprinnelig var disse så nært inne på den ofte veldig aktive brefronten og i tillegg dekket med store tårn av breis slik at de var helt utilgjengelige. Dette bildet fra boka Aerial Arctic viser hvordan Seligerbreen og disse holmene så ut i september 2018.

Seligerbreen, Liefdefjorden (september 2018)

Seligerbreen i Liefdefjorden (september 2018).

Pano 1 – Seligerbreen

Så kom anledningen til å gå i land på en av småøyene i september 2019. Dette er fortsatt noe man bør gjøre med forsiktighet, fordi befronten er ikke langt borte og kalvinger kan alltid produsere kraftige bølger. Jeg var der sammen med Alexander (“sauna-Alex”) Lembke og bare én av oss gikk i land mens den andre holdt båten i en sikker posisjon, og så byttet vi så vi kunne begge ta oss en kort tur i land. Jeg vet ikke om noen har vært der før oss. Det er godt mulig, det er da jo en del trafikk i Liefdefjorden. Hvis noen vet noe om ilandstigninger der før oss så ta gjerne kontakt.

Pano 2 – Seligerbreen

Ellers blir øyene neppe en populær ilandstigningsplass. Det er rett og slett ikke nok plass og selve ilandstigningen krever at man klatrer litt. Og så er den aktive brefronten ikke langt unna, så her gjelder det å være obs. Men uansett har man ikke bare et imponerende landskap rundt seg, men også stille vitner om dagens landskapsutvikling i Arktis hvor breene viser nesten bare én tendens: kraftig tilbakegang.

Tilbake

Siste modifikasjon: 13.10.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php