spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Grønlandssel

Grønlandssel

(Pagophilus groenlandicus, tidligere Phoca groenlandica)

Grønlandssel

Grønlandssel

Beskrivelse: Grønlandsselen er med sin lengde på 1,70-1,80 m og en vekt på 120-140 kg en middels stor sel. Utvokst grønlandssel har et karakteristisk kjennetegn på pelsen som i det vesentlige er sølvfarget. Markeringen oppe på ryggene ligner en sadel og strekker seg nedover begge sidene av dyret. Denne markeringen er spesielt utpreget hos hanndyrene. Hodet er også delvis sort.

Grønlandssel

Grønlandssel som pent fremviser markeringen på ryggen.

Den enkleste måten å gjenkjenne en grønlandssel på er dens oppførsel: man ser dem nesten alltid i flokker i drivisen hvor de svømmer og plasker, mange ganger langt ute. I fjordene ser man dem sjeldent.

Flokker av Grønlandssel i åpen drivis

Flokker av Grønlandssel i åpen drivis ved Spitsbergens sørlig vestkyst, sen juni.

Utbredelse/vandringsmønster: Grønlandsselens utbredelse er i Nord-Atlanteren fra Newfoundland over Vest- og Østgrønland til Barentshavet. De oppholder seg vanligvis i nærheten av drivisen.

Biologisk: Grønlandsselen har en stor variasjon av fisk og skalldyr på menyen og kan dykke ned til 200 m for å finne næring. Paring foregår i januar eller februar. Etter en hviletid på flere måneder begynner egget å utvikle seg slik at den lille, unge selen på 85 cm fødes på isen i januar eller februar året etter. Den hvite pelsen har gitt ungen navnet kvitungen. Den suger melk bare i tolv dager, men legger daglig på seg opptil to kilogramm. Etter dette blir den ytterligere to uker på isen for å skifte pelsen fra fødselens hvite pels til den nye ekkete pelsen, før den sklir ned i vannet. Allerede på slutten av laktasjonstiden (pattefasen) parer moren seg på ny.

Det endelige mønsteret på pelsen får hannen etter sju år og hunnen etter tolv år. Hvis den greier å holde seg unna sine verste ender; isbjørn, håkjerring og spekkhogger, kan de bli opp til 35 år gamle.

Grønlandsseler på isflak

Grønlandsseler på isflak. Sørvestkysten av Spitsbergen, slutten av mai.

Annet: Grønlandsselen besto opprinnelig, globalt sett, av mange millioner dyr, men det ble drevet industriell rovdrift på dem over flere hundre år. Det antas likevel at det fortsatt finnes minst sju millioner av dem. I dag fanges det flere 100 000 dyr hvert år, de fleste i Canada.

Tilbake

Siste modifikasjon: 24.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php