Luftskipmasten ble bygget i 1926 under Roald Amundsens nordpolekspedisjon med luftskipet Norge. Den italienske byggmester og kaptein på luftskipet, Umberto Nobile, var del av ekspedisjonen, sammen med den amerikanske sponsoren Lincoln Ellsworth. I tillegg besto mannskapet i luftskipet samt bakkemannskapet av flere personer, som blant annet inkluderte mange av arbeiderne, som hadde hjulpet til å bygge masten og hangaren. Hangaren eksisterer dessverre ikke lenger.
I 1928 ble fortøyningsmasten tatt i bruk igjen. Umberto Nobile kom tilbake til stedet med sitt nye luftskip, Italia, for å dra ut på en ny nordpolekspedisjon. Det er en godt kjent polarhistorie at Italia nådde Nordpolen, men kræsjet med isen nord for Nordaustland på vei tilbake (klikk her for å lese mer om nordpolekspedisjonene til Amundsen og Nobile i 1926 og 1928).
Turister som ønsker å besøke fortøyningsmasten må ha med seg et gevær eller en guide med våpen. Masten ligger utenfor det bebodde området og her må man regne med å treffe på isbjørn. I de siste årene har det ofte blitt sett isbjørn i Kongsfjorden, også om sommeren.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.