spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Ny-Ålesund: fortøyningsmast for luftskip

360° panoramabilder

Den berømte luftskipmasten, som bare ligger noen hundre meter øst for Ny-Ålesund, er den historiske hovedattraksjonen i området.

Luftskipmasten ble bygget i 1926 under Roald Amundsens nordpolekspedisjon med luftskipet Norge. Den italienske byggmester og kaptein på luftskipet, Umberto Nobile, var del av ekspedisjonen, sammen med den amerikanske sponsoren Lincoln Ellsworth. I tillegg besto mannskapet i luftskipet samt bakkemannskapet av flere personer, som blant annet inkluderte mange av arbeiderne, som hadde hjulpet til å bygge masten og hangaren. Hangaren eksisterer dessverre ikke lenger.

I 1928 ble fortøyningsmasten tatt i bruk igjen. Umberto Nobile kom tilbake til stedet med sitt nye luftskip, Italia, for å dra ut på en ny nordpolekspedisjon. Det er en godt kjent polarhistorie at Italia nådde Nordpolen, men kræsjet med isen nord for Nordaustland på vei tilbake (klikk her for å lese mer om nordpolekspedisjonene til Amundsen og Nobile i 1926 og 1928).

Turister som ønsker å besøke fortøyningsmasten må ha med seg et gevær eller en guide med våpen. Masten ligger utenfor det bebodde området og her må man regne med å treffe på isbjørn. I de siste årene har det ofte blitt sett isbjørn i Kongsfjorden, også om sommeren.

Tilbake

Siste modifikasjon: 11.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php