spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Isøyane: Nordre Isøya

360 grader panoramabilder

Isøyane er en liten øygruppe som ligger utenfor Spitsbergens vestkyst, ikke langt fra Torellbreane, mellom Hornsund og Bellsund. Denne kyststripen er veldig eksponert og det finnes mange farlige grunner og skjær. Den får sjeldent besøk av turister eller andre. Men hvis du skulle komme dit en gang på en godværsdag, så vil det helt klart lønne seg, fordi naturen kan være veldig vakker her.

Pano 1 – Isøyane: Nordre Isøya

Her er vi i land på Isøyane, eller, mer nøyaktig, på Nordre Isøya. Den er mindre enn en kilometer i sin lengste utstrekning. Ved siden av den finnes bare en holme på 500 meter og mange stein og grunner. Litt over en kilometer borte ligger Torellkjegla, et moreneområde mellom Torellbreane på Spitsbergen.

Pano 2 – Isøyane: Nordre Isøya – langgrunnt farvann

Her ser vi at farvannet rundt Isøyane er langgrunt. Det var faktisk ikke lett å finne en plass som gjorde det mulig å gå i land.

Pano 3 – Isøyane: Nordre Isøya – kysten

Det finnes vakre strender, men nesten alle har mange stein og veldig grunt vann. Det er et vidstrakt slettelandskap av stein rett under vann, noe som gjør øyene vanskelig å komme seg til spesielt ved lavvann.

Pano 4 – Isøyane: Nordre Isøya – Tundra og fuglereservat

Men det er bare bra at naturen har skapt litt naturlig beskyttelse av Isøyane og andre småøyer av denne typen, for her hekker mange fugler om sommeren i store antall. Det er først og fremst ærfugl, rødnebbterne, fjæreplytt, polarsvømmesnipe og smålom som har slått seg ned her i betydelige mengder. Gjødslingen fra fuglene har ført til et tykt teppe av moser som danner en veldig grønn og rik type tundra. Det er helt klart at her gjelder det å bevege seg med stor forsiktighet og å holde seg fullstendig unna sensitive steder med tjukk og våt vegetasjon!

Isøyane er fuglereservat, noe som betyr at det er fullstendig ferdselsforbud der fra og med 15. mai til og med 15. august. Dette inkluderer farvannet 300 meter ut fra kysten.

I gamle dager pleide fangstfolk å besøke Isøyane og lignende øyer, som Dunøyane (som ligger ikke langt borte) for å sanke dun, noe som gav kjærkomne ekstra inntekter rett før hjemreisen til fastlandet.

Pano 5 – Isøyane: Nordre Isøya – det høyeste fjellet 🙂

Det kan selvfølgelig ikke være snakk om fjell på den lille, flate Nordre Isøya – denne flate åsen er bare 16 m høy ifølge kartet! Men utsikten er likevel nydelig.

Tilbake

Siste modifikasjon: 05.12.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php