spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home → juni, 2019

Måneds-Arkiv: juni 2019 − Nyheter og Reiseblogg


Iskanten – 30. juni 2019

Vi har god vind og det blir en fin seilas nordover. Vi kaster anker i Magdalenefjorden, hvor vi våkner til solskinn og med 2 isbjørner i nærheten. Senere fortsetter vi nordover, til iskanten. Det er ikke langt. Allerede i Smeerenburgjorden møter vi drivisen. Spisse fjell rundt oss og solskinn. Det er bare så flott!

Galleri – Iskanten – 30. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Så passerer vi Smeerenburg og Virgohamna og så snart vi har nådd det åpne havet drar vi nordover igjen. Vi får se hvor langt vi rekker. Det blir ikke langt. Ikke enda til 80 grader nord. Det er mye is, vind og dårlig sikt.

Snart setter vi seil igjen og kurs sørover.

Kongsfjord – 29. juni 2019

Igjen, en vakker dag – noe som er ingen selvfølge her i nord i disse dager, med tanke på værmeldinga. Det er lavtrykk i nordatlanterhavet, og mye vind. Men Kongsfjorden var stedet i dag. I flere timer satte vi oppe på et fuglefjell, med vakker utsikt og en flott og veldig livlig konsert av polarlomvier og krykkjer.

Galleri – Kongsfjord – 29. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Livlig var det også i Ny-Ålesund, spesielt i og rundt Kongsfjordbutikken. Her var det en stor gruppe turister fra asiatiske land. Veldig livlig. En litt forskjellig måte å reise på i Arktis. Det ligger tilsynelatende i naturen deres å være … effisient. Med andre ord: snart ble det rolig og stille igjen, og vi kunne bruke resten av dagen til en spasertur til den luftskipsmasta og en liten prat om Amundsens og Nobiles berømte nordpolferder.

Engelskbukta, Fjortende Julibukta – 28. juni 2019

En livlig bris fyllte seilene på turen nordover. For noen år siden fremstøtte Comfortlessbreen i Engelskbukta slik at hele landskapet rundt den forandret seg voldsomt. Geomorfologi live! Og en anledning til en fin, lett bretur.

Noen timer senere er vi i Krossfjorden. Her finnes det solskinn, blå himmel, bratte fjell, oppsprekkede breer, tallrike sjøfugler – polarlomvi, lundefugl, for å nevne bare noen få – grønne lier og vakre blomster.

Galleri – Engelskbukta, Fjortende Julibukta – 28. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Og mye vind. Etter en vakker passasje langs den imponerende Blomstrandbreen kaster vi ankeren i ly av Blomstrandhalvøya.

Bellsund – 27. juni 2019

Sørover – det skulle jo bety Hornsund for oss. Men vi ombestemte oss etter å ha sjekket den siste værmeldinga. Det skal bli ganske stygg vær på sørøstsiden de neste dagene.

Da holder vi oss gjerne borte, og dermed blir Bellsund stedet for oss. Det er litt grå, med en lav skydekke, men ellers fint, stille og rolig, når ankeren går ned etter frokosten.

Det er mye historie i Recherchefjorden, mye å fortelle fra flere flere hundre år. De første overvinterne, Tsjitsjagov’s dårlig planlagt ekspedisjon, den vellykkede Recherche-ekspedisjonen, den ulykkelige seilasen til Monte Cervantes og den litt mysteriøse Gjæver-villaen.

Andre historier går lengre tilbake i tiden. Den fossile morenen som vi finner sør for Renardbreen er nesten 600 millioner år gammel!

Senere drar vi ut på en nydelig tundra-tur i Van Keulenfjorden. Her er det mange nysgjerrige reinsdyr. Vi når frem til noen flotte utsiktspunkter og nyter det vakre og spennende landskapet før vi vender tilbake til båten, litt sent for middagen.

Galleri – Bellsund – 27. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Jeg kan nesten ikke tro hva som jeg ser når kaptain Robert viser meg den siste værmeldinga. Sørøst Svalbard, hvor vi hadde egentlig tenkt oss hen, vil snart bli et lite hyggelig sted. Sørkappet er jo kjent som et værhard sted, og det blir det i alle fall i flere dager framover. Da er det bare å være fleksibel og så setter vi kurs mot nord igjen. Det ser kanskje litt rart ut på kartet, men det må vi jo ikke bry oss om.

Forlandsund – 26. juni 2019

De siste to ukene i Longyearbyen gikk veldig fort forbi … og nå er vi allerede på tur igjen. Det er 2 ½ uker med SV Antigua kryss og tvers over hele Svalbard. Vel, så langt vi rekker. Nordkysten er fortsatt pakket med tett drivis. Så vi kommer nok til å utforske sørsiden og sørøstkysten litt mer. Men til å begynne med tar vi en liten tur nordover. Vi fikk bekreftet at det er en god del hvalrosser i Forlandsundet. Værmeldinga passer bra. En dag med vindstille for å dra ut på tur og så litt nordlig vind som vil fylle seilene på veien sørover senere. Det passer utmerket.

Den første dagen på turen våkner vi godt forankret ved en landtange i Forlandsundet. Her ligger 40-50 hvalrosser og hviler … og to isbjørner! Ei binne med en toårsunge spaserer mot hvalrossene.

Det ble en veldig spennende morgen. Med gummibåtene kom vi inn i en god posisjon til å være „flue på veggen“. Bjørnene prøvde å lage panikk blant hvalrossene men lykkedes ikke med det og så trukket de seg tilbake etter hvert for så å spasere litt frem og tilbake langs stranden. En fantastisk opplevelse å følge med på slikt!

Galleri – Forlandsund – 26. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Senere gikk vi en liten tundra-tur ved MurraypyntenPrins Karls Forland.

Da alle var tilbake om bord heiste vi seilene. Maskinen kan få hvile litt, nå overtar vinden og det blir en fin seilas sørover.

Isfjorden – 08. juni 2019

Det er bare utrolig hvor fort tiden går. Det var jo ingen kort tur, men dagene var fulle og spennende. Nå er vi tilbake i Isfjorden og sola kommer frem igjen. Det er noe som vi har fortjent, ville jeg mene; vi har ikke sett mye sol de siste dagene.

Alle har lyst å få set litt mer av det fantastiske dyrelivet, så vi cruiser buktene på Isfjordens nordside. Vakkert landskap overalt. Og så er det liv av en eller annen slags mange steder. Hvalrosser i Borebukta. Og til og med en isbjørn ved Sveabreen. Han (eller hun) holder på med å spise en sel. En fantastisk opplevelse.

Det er mye is rundt omkring oss, noen isflak og mindre isfjell som driver rundt, fastis mellom oss og breen, og mye snø på fjellene. Vi nyter det hele med tid og stillhet. Og til syvende og sist hopper vi i gummibåten for å ta avskjed fra isen for denne gangen.

Galleri – Isfjorden – 08. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Så blir det tid å sette kurs mot Longyearbyen.

Forlandsundet – 07. juni 2019

Det er flott å komme tilbake til tundraen etter så mye snø og is på nordkysten. Det er selvfølgelig fortsatt mye snø også her, på den sentrale vestkysten i Forlandsundet, men det er nå mer åpen tundra enn snø, noe som både gjess og reinsdyr gleder seg over. Vi har til og med funnet rødsildre med helt ferske blomster!

Vi går i land i Eidembukta og deler oss opp i tre uker for å dra ut på tur, langs den vakre kystlinjen og litt innlands, til noen åser for å nyte utsikten. Som alltid får Ingolf det til å finne noen spennende fuglearter, som turens første polarsvømmesniper og til og med noen svartander, neppe et dagligdags syn på Svalbard. Noen steder er snøen fortsatt dyp og det er tungt å gå, men samtidig er det morsomt og det er jo også bra å brenne noen kalorier 🙂

Senere seiler vi nordover til St. Jonsfjorden. Her tar vi en tur mot fastiskanten og deretter kaster vi anker i bukta foran Gaffelbreen. Her går vi også i land. Noen tar en tur opp moreneryggen for å nyte utsikten over bukt og bre mens andre spaserer til en liten, vakker hytte, byggd av Per Jonsson, en av Svalbards siste isbjørnjegere, for bruk i fritiden mens han hadde jobb i Ny-Ålesund.

Galleri – Forlandsund – 07th June 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Tilbake på Antigua er det på tid å feire litt. Det var en fantastisk flott tur, og det er det selvfølgelig fortsatt, vi har jo hele dagen i morgen igjen for flere vakre opplevelser. Annika, Christin og Jana har lagt alt til rette for fest, og Sascha har mye godt på grillen. Tusen takk til dere alle sammen – det er en utrolig fin kveld i hyggelig selskap og naturskjønne omgivelser!

Drivisen – 05. og 06. juni 2019

Det er helt fantastisk hvor fort ting forandrer seg her oppe: i går var Danskegattet isfritt og bare en dag senere er det isflak overalt. Vi foretrekker å holde oss borte fra dette grunne, isfylte farvannet og velger å følge vestsiden av Amsterdamøya nordover.

Drivis rundt nordvesthjørnet av Spitsbergen! Det er slik det gjerne var i gamle dager – bare at det var godt inn i juli måned det pleide å være, og nå er det tidlig i juni.

Vi passerer et felt med åpen drivis etter den andre, og noen øyer som Fuglesongen, hvor tusenvis av alkekonger hekker, og Klovningen. Senere når vi frem til munningen til Raudfjorden. Her tar vi en kjapp tur med småbåten i drivisen før den blir altfor tett. Snart er det bare å forsvinne, vi har jo ikke planlagt å overvintre her!

I mellomtiden er drivisen blitt tettere rundt Amsterdamøya, så turen tilbake tar mer tid. Det er fantastisk – nå er det naturen som skriver ruteplanen! Det er jo sånt det skal være i Arktis. Sent på kvelden slår vi maskinen av og driver i åpen drivis for å få sove litt. Dagen etter tar det hele morgen å navigere gjennom Smeerenburgfjorden og Sørgattet, og så når vi åpent vann utenfor vestkysten.

Galleri – Drivisen – 05. og 06. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Nå følger vi kysten sørover. Være er grått og kjedelig. Sent på kvelden når vi fram til Prins Karls Forlandet, hvor vi går i land for å se på en liten gruppe hvalrosser. Dyrene er ganske aktive og dermed blir det en fin avslutning for denne dagen.

Galleri – Drivisen – 05. og 06. juni 2019 – 2

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Danskøya – 04. juni 2019

Etter en natts seilas hadde vi nådd frem til Spitsbergens nordvesthjørnet. Her var det fortsatt veldig mye snø overalt, så vi fikk trugerne frem og gikk en liten men deilig tur på Danskøya.

På vei til Smeerenburgbreen fant vi to hvalrosser. En av dem ble veldig nysgjerrig og kom svømmende mot oss. Dyreopplevelsene som er basert på dyrenes nysgjerrighet er jo alltid de beste!

Så tok vi anledningen til å ta opp en gammel ishavstradisjon ved å sende post fra Postholmen i Kobbefjorden på Danskøya. Her pleide mannskaper på nordgående ishavsskip å legge igjen post som sørgående båter kunne ta med til fastlandet. Vi får se om noen finner våre postkort som er forsvarlig nedpakket og gjemt i varden i Kobbefjorden.

Galleri – Danskøya – 04. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Noen steinkobber har allerede okkupert sine sommerposisjoner på svære steiner i fjæra.

Forlandsund & Krossfjord – 03. juni 2019

Været i Forlandsundet var ikke helt som planlagt etter værmeldinga. Det som vi faktisk fikk var liten kuling rett fra nord, noe som gjorde alt litt ubehagelig til vi hadde nådd frem til stille farvann i Krossfjorden. Det var bra med en liten spasertur etter den litt røffe seilasen. Vi kikket på restene etter værstasjonen som ble drevet i Ebeltofthamna mellom 1912 og 1914 og senere besøkte vi en sjøfuglkoloni lenger nord i Krossfjorden.

Galleri – Forlandsund & Krossfjord – 03. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Billefjorden – 02. juni 2019

Vi var alle sammen veldig spent på hva som dagen ville bringe – det hadde vært mange isbjørnobservasjoner i Billefjorden i det siste. Til og med i går hadde det vært ikke mindre enn 3 bamser her i området, så her tenkte vi måtte det jo være noe å se. Snart etter frokosten var vi i gang, det var bare noen få sjømil til iskanten i Billefjorden.

Det gikk ikke mye tid til vi hadde sett isbjørn på fastisen ved Nordenskiöldbreen. Litt langt borte, for langt for å ta brukbare bilder. En bjørn spiste frokost, han hadde åpenbart fått tak i en sel, den andre ruslet rundt og ventet på sjansen sin å få noen godbiter, han også. Vi fulgte med fra skipet som lå ved iskanten. Hele skuespillet var så vidt synlig i kikkerten og med Ingolf sin teleskop fikk man jo upåklagelige observasjoner. Bare for å ta bilder var avstanden godt over grensen.

Galleri – Billefjorden – 02. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Senere tok vi en tur i land i Skansbukta. På sørsiden der hadde det vært en god del reinsdyr, som vi så flere av på nært hold, og vi nytet utsikten og solskinn etter en litt anstrengende gåtur i den tunge, våte dypsnøen.

Longyearbyen – Skansbukta, 01. juni 2019

Flere hundre tappre maraton-løpere dreier sine runder i og rundt Longyearbyen mens vi holder på med å gjøre oss klar. Det er utrolig mye som skal til for en langtur på Svalbard, utstyr, kamera med diverse lenser, ditt og datt og mye mer.

Noen timer senere er vi klar til å sette i gang. Kaptain Robert hilser alle velkommen ombord Antigua og etter en liten introduksjon er vi snart busy med å få seilene opp i vinden. Sola skinner fra en blå polarhimmel og en fin, frisk bris hjelper til med å komme oss ut i Isfjorden. Vi setter kurs nordover mot Skansbukta hvor vi kaster ankeren.

Galleri – Longyearbyen – Skansbukta, 01. juni 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Det er en fantastisk kveld med vakker midnattsol og mye dyreliv rundt omkring oss. Mange reinsdyr beiter på åpne tundraflekker, flere polarrev løper og leker og det er forbausende mange praktærfugl blant de hundrevis av ærfuglene langs fjæra.

Tilbake

Nyhetene er i fra 22.01.2021 klokken 10:01:21 (GMT+1)
css.php