Giævervilla er et gammelt bygg på Snatcherpynten i Recherchefjorden. Historien bak huset er ikke helt klart, men i hvert fall ganske spesiell. Det finnes forresten flere forskjellige skrivemåter for navnet Giævervilla, inkludert Gjævervilla (med «j»), Giæverhuset (også her finner man begge varianter, med «i» og med «j») og Villa Giæver (dito). Det heter at navnet kommer opprinnelig fra byen Jever i Nordtyskland. Skål! 🙂
Giævervilla står på Snatcherpynten i Recherchefjorden, Bellsund.
Giævervilla er blant Svalbards eldste bygg som fortsatt står. Den ble bygget i 1904 på vegne av konsul Johannes Giæver i Tromsø. Giævers navn er knyttet til mange ishavsekspedisjoner i denne tiden, som han hjalp på en eller annen måte.
Vi vet ikke helt sikkert hva slags planer Giæver hadde da han gav hytta i oppdrag. Men det er rimelig å anta at han hadde tenkt seg litt mer enn bare å ha en privat hytte til eget bruk. Han hadde nok planer om å tjene penger på denne investeringen.
I denne tiden var en tidlig form for turisme på Svalbard med luksuriøse cruiseskip og troféjakt allerede godt etablert. Rike turister kunne ta turen nordover og så bli noen dager i en komfortabel turisthytte et sted for å dra på tur eller på jakt. Det var Vesteraalen Dambskipselskab som først kom med et turopplegg av denne typen. Selskapet hadde etablert en turisthytte på et nes som i dag er kjent som Hotellneset, i Adventfjorden i nærheten av hvor flyplassen ble bygget på 1970-tallet (offisielt heter neset hvor «hotellet» sto faktisk Adventpynten. Hotellneset er et mindre nes i nærheten av campingplassen. Men uansett …). Turisthytta som ble åpnet i 1896 ble allerede stengt for godt i 1898.
Selvfølgelig kjente Giæver til denne historien og det er godt mulig at han hadde planer av den samme sorten for hytta i Recherchefjorden, i veldig naturskjønne omgivelser. Det er gode muligheter for fotturer og for jakt i området. Og utover det var Recherchefjorden kjent som en god naturhavn allerede siden 1700-tallet. Fjorden var faktisk en av veldig få steder hvor også større cruiseskip pleide å ankre opp på denne tiden. Dermed var stedet godt egnet for en turistattraksjon, og hytta ble brukt som «postkontor Bellsund» til og med 1907. I 1908 ble postkontoret flyttet til hvalfangststasjonen på Finneset i Grønfjorden.
Giævervilla et et av veldig få bygg fra denne tiden som hadde to etasjer. Etter 1907 begynte huset å forfalle og i dag er det i en ganske så trist tilstand. Før 2014 ble hytta stabilisert med kraftige bjelker slik at den ikke skulle rase sammen. Så langt ser den ut til å være mer eller mindre stabil, selv om den står ganske skjevt. Noe som gjorde det ganske interessant å ta bildene som du kan se på denne siden – det føltes nesten som å være på et seilskip i kraftig vind, noe som i seg selv er greit, men dette inntrykket er noen ganske rart når man er på tørrt land.
Når vi en gang snakker om seilskip: tusen takk til kaptein Joachim på gode gamle Antigua. Han gjorde det mulig at jeg kunne bruke litt tid på å ta bilder en fin senkveld mens skipet lå for anker ute i Recherchefjorden.
Giævervilla og Snatcherpynten – bildegalleri
Her følger noen inntrykk av Giævervilla og dens omgivelser. De gamle tippvognene som ligger i fjæra ble fraktet dit tidlig på 1900-tallet av det britiske gruveselskapet Northern Exploration Company. Det er litt vanskelig å si hvorfor selskapet valgte nettopp dette stedet for et lager av denne typen utstyr, fordi det er neppe noen mineralforekomster av økonomisk interesse på Snatcherpynten.
Litt sør for tippvognene kan man knapt skimte en gammel tuft hvor et bygg og kanskje en spekkovn må ha vært under hvalfangstperioden på 1600-tallet. Tuften er faktisk litt vanskelig å se.
Helt i nærheten av huset ser vi en liten gammel gravplass av ukjent opprinnelse. Trekorset falt over en gang etter 2016.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.