Ritterhytta på Gråhuken
Virtuell panoramatur
Hint
Kartet nederst til venstre kan brukes til å gå til de enkelte stasjonene. Ellers kan du bare la omvisningen gå automatisk. Lyden kan slås av via knappen øverst til høyre.
Stationer
- Ritterhytta: Panoramabilde utvendig 1
- Ritterhytta: Panoramabilde utvendig 2
- Ritterhytta: Hovedrom
- Ritterhytta: Hovedrom
Ritterhytta: Panoramabilde utvendig 1
Ritterhytta: Panoramabilde utvendig 1
På Gråhuken sier navnet alt: et grått nes, steinete og karrig, som stikker ut i Polhavet mellom Woodfjorden og Wijdefjorden på nordkysten av Spitsbergen. Her virker det ikke som det er mye liv, likevel bygde den legendariske norske fangstmannen Hilmar Nøis en hytte her i 1928, som han kalte Kapp Hvile. Et vakkert navn, men her er det bare rolig når det er fint vær. Det virker litt rart å bygge en hytte her, på et øde sted, hvor det bare er mulig å legge til ved kysten i godt vær og rolig sjø. Grunnen var trolig at man her på nordkysten hadde gode sjanser til å ha gunstige isforhold for isbjørnjakt.
Ritterhytta: Panoramabilde utvendig 2
Tilgang til drikkevann må også ha vært vanskelig, ihvertfall på sensommeren, noe som ikke var noe stort problem, da denne årstiden ikke var spesielt viktig for fangstmennene. Hvis en sjelden gang en fangstmann skulle være i det arktiske området på denne årstiden, hadde han av og til mulighet til å trekke seg tilbake til et mer passende sted. Noen få kilometer sør for Gråhukenhytta hadde Hilmar Nøis en annen hytte ved Vårfluesjøen med direkte tilgang til elv og innsjø.
Ritterhytta: Hovedrom
Denne hytta ble først senere berømt. Fra 1934 til 1935 overvintret Christiane Ritter her sammen med ektemannen Hermann Ritter og fangstmannen Karl Nikolaisen fra Tromsø. Hermann Ritter var allerede på den tiden en erfarende jeger i Arktis, Christiane overvintret for første og siste gang i nordlige områder. Deres inntrykk ble holdt fast i den vakre boka Kvinne i polarnatten, som har blitt utgitt flere ganger og også oversatt til flere språk. Siden boka ble gitt ut, er hytta kjent under navnet Ritterhytta.
Ritterhytta: Naborom
Dette naborommet ble den gang og også i dag brukt som bod. Det «lille rommet», som Hermann Ritter og Karl Nikolaisen innredet for Christiane Ritter, må ha vært en del av hovedrommet, som senere ble fjernet.
← Tilbake
BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER
Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.
Siste modifikasjon: 12.11.2024 ·
Opphavsrett: Rolf Stange