spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Krossfjorden: Collinsodden

Kystslettelandskap og nordlysforskning: panoramabilder og litt bakgrunn

Collinsodden Panorama 1: kystlandskapet

Collinsodden ligger ved inngangen til Krossfjorden. Kysten ligger helt ubeskyttet, men på en vakker dag som her kan man nesten få inntrykk av å være på en øy i stillehavet 🙂

Collinsodden Panorama 2: kystsletta

Kystsletta strekker sig over mange kilometer fra Ebeltofthamna i Krossfjorden til den ytre vestkysten (Diesetsletta). Det var nok dønningene under istiden som har skåret sletta ut av fjellet, som her består av skifer.

Collinsodden Panorama 3: fangsthytte

Det ligger en gammel fangsthytte et lite stykke borte fra kysten. I en kort periode tidlig på 1900-tallet ble denne hytta brukt til forskning. Fra 1912 og til 1914 fantes det en tysk værstasjon (“observatorium”) i Ebeltofthamna, byggd på initiativ av greven Ferdinand Zeppelin etter hans ekspedisjon i 1910 og ledet av Kurt Wegener, bror til den berømte Alfred (han med platetektonikken). Forskerne drev først og fremst med værobservasjoner, men brukte også anledningen til nordlysobervasjoner i mørketiden.

Meteorologen Max Robitzsch tok initiativet til å ta bilder av nordlyset samtidig fra to forskjellige steder for høydebestemmelser. Ved siden av hovedbasen i Ebeltofthamna ble hytta her ved Collinsodden brukt som vitenskapelig bistasjon. For å gjøre det mulig å ta bilder nøyaktig samtidig, improviserte forskerne til og med telefonsamband over mer enn 7 kilometer mellom Ebeltofthamna og Collinsodden!

Tilbake

Siste modifikasjon: 01.09.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php