Collinsodden ligger ved inngangen til Krossfjorden. Kysten ligger helt ubeskyttet, men på en vakker dag som her kan man nesten få inntrykk av å være på en øy i stillehavet 🙂
Kystsletta strekker sig over mange kilometer fra Ebeltofthamna i Krossfjorden til den ytre vestkysten (Diesetsletta). Det var nok dønningene under istiden som har skåret sletta ut av fjellet, som her består av skifer.
Det ligger en gammel fangsthytte et lite stykke borte fra kysten. I en kort periode tidlig på 1900-tallet ble denne hytta brukt til forskning. Fra 1912 og til 1914 fantes det en tysk værstasjon («observatorium») i Ebeltofthamna, byggd på initiativ av greven Ferdinand Zeppelin etter hans ekspedisjon i 1910 og ledet av Kurt Wegener, bror til den berømte Alfred (han med platetektonikken). Forskerne drev først og fremst med værobservasjoner, men brukte også anledningen til nordlysobervasjoner i mørketiden.
Meteorologen Max Robitzsch tok initiativet til å ta bilder av nordlyset samtidig fra to forskjellige steder for høydebestemmelser. Ved siden av hovedbasen i Ebeltofthamna ble hytta her ved Collinsodden brukt som vitenskapelig bistasjon. For å gjøre det mulig å ta bilder nøyaktig samtidig, improviserte forskerne til og med telefonsamband over mer enn 7 kilometer mellom Ebeltofthamna og Collinsodden!
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.