Den første panoramautsikten er over Kapp Linné, med vid utsikt over Isfjorden – du kan så vidt skimte Alkhornet på den andre siden – og det åpne havet. Like ved ligger en selvskuddfelle for isbjørn: Mannskapet på stasjonen jaktet også isbjørn på fritiden, så lenge det var tillatt. Isbjørnen har vært totalfredet på Svalbard siden 1973.
Kapp Linné er det flate forlandet der Isfjordens sørlige bredd bøyer sørover og går over i vestkysten av Spitsbergen. Kapp Linné er oppkalt etter den berømte svenske botanikeren Carl von Linné, som selv aldri reiste til Spitsbergen.
Kapp Linné: natur og minner
Kapp Linné er et fantastisk vakkert sted. Ikke det mange kanskje forbinder med det spektakulære Arktis, med sine forrevne fjell, ville isbreer og dype fjorder, men en natur som kanskje er værhard, men som ellers er vakker på en stille, litt tilbakeholden måte. Den langstrakte kystsletta har mye å by på når det gjelder landskap, og de mange små våtmarkene og innsjøene er hekkeplasser for mange fugler. Dette er naturligvis interessant for isreven, og det er også mye rein på den vidstrakte tundraen. En og annen isbjørn streifer også rundt i området, noe jeg har hatt gleden av å oppleve flere ganger. Generelt om mine opplevelser og minner – jeg tillater meg en liten digresjon, men jeg har et personlig forhold til dette vakre stedet: Jeg jobbet på det lille hotellet en vår i 1999. Det er selvfølgelig lenge siden, men det var en spennende og herlig tid, og minnene er kjære for meg. Både naturen og menneskene der har formet hva Spitsbergen betyr for meg den dag i dag. Men det er selvfølgelig bare i forbifarten, selv om jeg kunne fylt noen flere sider med minner fra den tiden 🙂 …
Besøk (1999).
Isfjord Radio
Den tidligere stasjonen Isfjord Radio ligger på Kapp Linné. Den første norske radiostasjonen «Spitsbergen Radio» holdt til på Finneset i Grønfjorden fra 1911, der det allerede lå en norsk hvalfangststasjon. Radio- og værstasjonen på Finneset var i drift frem til 1930 og ble deretter flyttet til Longyearbyen i noen år. I 1933 ble den nye stasjonen bygget på Kapp Linné, der terrenget var mer gunstig: Den helt frie utsikten mot sør muliggjorde en mer pålitelig radioforbindelse med det norske fastlandet. Stasjonen hadde til å begynne med et mannskap på fire. I 1941 ble Isfjord Radio, i likhet med alle andre bosetninger på Spitsbergen, evakuert på grunn av krigen, og i 1942 ble stasjonen ødelagt av tyskerne, men i juli 1945 ble den viktige radiodriften gjenopptatt, til å begynne med i en provisorisk hytte («Gammelstasjonen»). I 1946 ble det bygget en ordentlig stasjon, som ble ombygd og utvidet i 1957. Fra 1956 til 1976 hadde Isfjord Radio et mannskap på 18 personer! Antallet ble imidlertid redusert til fire fra 1976 og til tre i 1995.
De store antennene i kveldslyset. I dag har de ingen funksjon.
Isfjord Radio sto lenge for all telekommunikasjon mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund og omverdenen. Disse bygdene var knyttet til Isfjord Radio via radioreléantenner. De to antennene mellom Longyearbyen og Isfjord Radio eksisterer fortsatt og er godt synlige: Den ene er plassert på Vestpynten, i fjæra vest for flyplassen i Longyearbyen, og den andre på en fjellrygg på Kapp Starostin, øst for Kapp Linné.
Panorama: antennene
Dette panoramaet viser de store, gamle parabolantennene. De har ikke lenger noen funksjon, men de er en fredet kulturminne. Fuglereservatet ligger i umiddelbar nærhet i den andre retningen, men det var selvsagt ingen fugler der da bildet ble tatt (april), og fredningen trer først i kraft 15. mai (frem til 15. august).
I 1999 ble Isfjord Radios teknologi modernisert slik at den kunne drives automatisk. En tekniker var fortsatt på plass i noen år, men han hadde ikke så mye å gjøre under normal drift.
I 2004 ble den fiberoptiske kabelen mellom Spitsbergen og Norge innviet, slik at Spitsbergens bygder har vært godt forsynt med kommunikasjon siden den gang. Det dreier seg ikke bare om raskt internett og et pålitelig mobilnett, men fremfor alt om transport av store datamengder i sanntid i begge retninger fra SvalSat-bakkestasjonen på Platåberg.
Etter at denne fiberoptiske kabelen kom på plass, har Isfjord Radio i stor grad blitt overflødig som radiostasjon. Radio Bodø bruker fortsatt stasjonen til å fjernkommunisere med skip i regionen via VHF, men den gamle teknologien, inkludert den store sørvendte parabolantennen, er i ettertid redusert til et historisk monument. Isfjord Radio har likevel fortsatt teknisk betydning utover maritim kystradio, for eksempel for flysikkerheten.
Noen av Isfjord Radios mange antenner er fortsatt i bruk.
Arktisk villmarkshotell Kapp Linné
I 1996, i første omgang parallelt med driften av den da fortsatt bemannede radiostasjonen, startet prosjektet med å utnytte de etter hvert overflødige bygningene til turistformål. Hotellet «Kapp Linné» ble etablert, som til å begynne med ble drevet av Telenor, som også hadde ansvaret for selve stasjonen. «Telenor-æraen» tok imidlertid slutt etter 1999. I første omgang overtok den da store turoperatøren SPOT («Svalbard Polar Travel») driften (SPOT ble senere fusjonert inn i SpiTra (Spitsbergen Travel) og SpiTra i sin tur ble til Hurtigruten Svalbard).
Gamlestasjonen
Her kommer man inn på vei til Kapp Linné. Over døren kan du lese «Gammelstasjonen». Navnet er selvforklarende: Etter krigen hold stasjonen til i dette bygget her frem til 1957. I dag er bygningen en del av hotellet, og har flere gjesterom.
I 2005 ble eierskapet til tomten og bygningene overført fra Telenor til Store Norske Spitsbergen Kulkompani, som fortsatte å leie ut bygningene som hotell. Basecamp Spitsbergen overtok hotelldriften i 2008. Basecamp renoverte bygningene innvendig, som ble mer elegante, men mistet noe av sin nostalgiske sjarm av en polarstasjon i stil fra midten av 1900-tallet.
Inngangspartiet på innsiden. Bak den lukkede døren ligger det store hovedrommet, som er delt inn i en restaurant og et loungeområde. Dette området er nå litt mer elegant enn det var på 1990-tallet.
Store Norske, som eier, gjorde noen tekniske endringer, noe som var nødvendig etter en diesellekkasje i 2012. Opptil 15 tonn diesel kan ha blitt sluppet ut i naturen. Store Norske ønsker også å drive Kapp Linné som et pilotprosjekt for miljøvennlig energiforsyning på et lite, isolert sted i Arktis. I 2023 ble det derfor installert solceller som, sammen med et batterisystem og en termisk lagringsenhet, reduserer forbruket av dieselgeneratorer med 70 %.
Solcelleanlegg på Kapp Linné.
Andelen fornybar energi som forsyner Kapp Linné, skal i fremtiden økes til 90 % gjennom vindkraft, mens det fortsatt vil være behov for generatorer for resten.
De juridiske hindringene for en vindturbin er imidlertid høye, ikke minst fordi deler av Isfjord Radio er fredet som kulturminne, og det ligger et fuglereservat rett ved siden av.
Kapp Linné, Isfjord Radio – Fotogalleri
Inkludert noen bilder fra 1999, som du kan se er skannede lysbilder. Kvaliteten er ikke den beste, men det gode gamle minner.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.